Rikard Sjöblom’s Gungfly – On her journey to the sun

Facebookrssmail

Multi-instrumentalist Rikard Sjöblom kennen we als de zanger en mede oprichter van de Zweedse prog band Beardfish. Helaas besloot deze band vorig jaar te stoppen. Gelukkig bracht Rikard kort geleden ‘On her journey to the sun’ uit. Dit is zijn derde solo album.

Een paar fluisterende woorden gevolgd door akoestisch gitaarspel aan de start van ‘Of the orb’. Bijna op hetzelfde moment hoor je de rustige zang van Rikard. Met zijn markante stem heeft hij een hoog bereik. De laagjes in de muziek nemen toe. Ook het volume en tempo worden verhoogd. De blend met de achtergrondzang is prachtig. Natuurlijk zijn er volop wendingen. Zoals verwacht hoor je vrij veel toetsten maar deze zijn nergens te veel. Heerlijk gitaarwerk en prima baslijnen. Petter Diamant drumt lekker met dynamiek. De verrassingen zitten hem vooral in de details, en de soms minimale veranderingen in het ritme. Regelmatig verlopen de wendingen zo soepel dat je ze amper in de gaten hebt. Ondanks dat het tempo met vlagen redelijk hoog is, heeft het geheel een heerlijke ‘mellow’ sfeer. Van een ruwe uithaal schakelt Rikard moeiteloos over naar tedere en hoge zang. Waarna deze meeslepende track langzaam wegsterft.

Ook in ‘On her journey to the sun’ is het geluid zeer goed verdeeld over de koptelefoon. Net als zijn voorganger, klinkt deze track best eenvoudig. Maar dat is het niet. De titeltrack is toegankelijk en boeiend tegelijk. ‘He held an axe’ kent een prachtige verdeling tussen de ‘mellow’ muziek en licht rockende delen. Ik geniet van de heerlijk rustige flow. De rockende start van ‘My Hero’ haalt mij niet uit deze flow. Steeds hoor ik weer nieuwe dingen. Op sommige momenten lijken de ritmes van de instrumenten haaks op elkaar te staan. En toch is dit in balans. Op andere momenten loopt het ritme meer synchroon. Vlak voor het einde laat Rikard een indrukwekkende, ruwe vocale uithaal horen.

‘Polymixia’ is een instrumentaal nummer. Deels door de herhalingen in de melodie weet Rikard mijn aandacht niet constant vast te houden. De elektronische klanken zijn een beetje overheersend. Mijn aandacht is volledig terug als er snelle, lichte pianoklanken voor in de plaats komen. Ook nu met redelijk wat herhalingen. Toch zijn er wel degelijk steeds (kleine) veranderingen.

‘Over My Eyes’ heeft een teder begin met pianospel en zang. Het vioolspel kleurt er fantastisch bij. Alles blijft eventjes klein gespeeld en gezongen. Als de drums worden toegevoegd overheersen deze niet. Een gave vertraging brengt ons terug naar piano en viool. Ondertussen zingt Rikard emotioneel. Vlak voor het eind smelt zijn stem mooi samen met de muziek.

Melancholieke sfeer in ‘The river of sadness’. Vrij snel gaan tempo en ritme omhoog. Ik had de muziek somberder verwacht vanwege de titel. Maar er klinkt kracht in door. Rockende delen worden afgewisseld met melancholieke sound. Steeds weer weet Rikard mij in dit nummer te verrassen. Het einde is in eerste instantie een beetje te onverwacht.

Deze 11 nummers bevatten genoeg licht rockende delen. De rustige flow komt lekker ruim aanbod. Daarom is dit een album om echt naar te luisteren en verder helemaal niets te doen. Hoewel mijn aandacht heel af en toe verslapt, weer Rikard deze steeds weer terug te winnen, met zijn veelzijdige stem en/of met de fantastische muziek.

(83/100, Inside Out Music)

Tracklisting:
1. Of The Orb (10:43)
2. On Her Joruney To The Sun (05:00)
3. He Held An Axe (04:49)
4. My Hero (07:46)
5. If You Fall (Part 1) (03:09)
6. Polymixia (11:38)
7. Over My Eyes (04:39)
8. Old Demons Die Hard (05:56)
9. Keith (The Son Of Sun) (05:32)
10. The River Of Sadness (12:02)
11. All A Dream (02:17)

Line-Up:
Rikard Sjöblom: vocals, guitars and keys
Petter Diamant: drums
Rasmus Diamant: bass
Sverker Magnusson: keys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ