Godsmack – Lighting Up The Sky

Facebookrssmail

Het kwartet uit Boston, USA laat in februari eindelijk zijn achtste werkstuk, en naar eigen zeggen laatste, op de mensheid los. Voor wie de band niet kent (zijn die er?): Godsmack klinkt als een kruising tussen Metallica, Nickelback, Shinedown en Stone Sour. Stevige Amerikaanse rock geknipt voor de Amerikaanse radio dus. Deze ‘Lighting Up The Sky’ is gestoken in een hoes die wel wat doet denken aan ‘The Oracle’ uit 2010 (alleen dan blauw) of Shinedown’s ‘Planet Zero’, afijn, origineel is zo’n wereldbol niet. Maar het gaat dan ook om de muziek. En daarmee zit het wel weer goed.

Waar ik Godsmack vroeger altijd afdeed als een mindere kopie van Metallica, net als Avenged Sevenfold trouwens, heeft hun laatste album ‘When Legends Rise’ uit 2018 me overtuigt. Niet dat de sound enorm veranderd was, maar deze bevatte net wat catchiëre (of poppiëre) songs en klonk wat minder als een ode aan hun grote helden. De singles ‘Unforgettable’ en ‘Under Your Scars’ werden dan ook terechte dikke hits. Al was de USA al om sinds hun tweede album ‘Awake’ (1999). Het heeft ze zo’n twintig top 10 hits opgeleverd en vier Grammy nominaties. Grote jongens daar dus. Of deze ‘Lighting Up The Sky’ ze hier in Europa dezelfde status gaat bezorgen? Nee, daarvoor is het allemaal net te mainstream, te ‘Amerikaans’. Maar lekker istie wel! Het geluid ligt in het verlengde van zijn voorganger. Wederom had bandleider Sully Erna een hele dikke vinger in de compositiepap en produceerde hij het geheel mee.

Opener ‘You And I’ heeft als pluspunten een fijne stuwende riff, mooie lange solo’s en een herkenbaar refrein, al zijn de coupletten wat cliché. In het nationalistische (of bedoelen ze de Nederlandse vlag?), doch aanstekelijke ‘Red White And Blue’ gaat het tempo een tandje hoger. Fijn headbang-nummer derhalve, ook al is het Godsmack volgens het boekje. In hetzelfde tempo gaat eerste single ‘Surrender’ van start. Een leuke kennismaking met het nieuwe album, maar het wat simpele nummer deed en doet me nog steeds weinig. Dan bevalt het wederom uptempo en wat vergelijkbare ‘What About Me’ met zijn uitbundige refrein me een stuk beter. 

Tijd voor het eerste rustpuntje. De prachtige, ingetogen pianoballad ‘Truth’ laat een heel andere kant van de band horen, maar zoals dat refrein binnen dendert, zo mooi! De ondersteunende strings doen de rest. Dit wordt weer een grote hit. De navolgende ‘Hell’s Not Dead’ en ‘Soul On Fire’ zijn aanstekelijke songs die Sully schrijft in zijn slaap, maar heerlijk uitgevoerd en na een paar keer draaien zitten ze gebeiteld in je hersenpan. Vooral die tweede is top. In het snelle en voor Godsmack lange ‘Let’s Go!’ kleurt de band zowaar buiten hun nogal vaststaande lijntjes. Althans, halverwege start er een erg mooi en spannend minutenlang intermezzo tussen drums en gitaren dat geknipt is voor de liveshows. Je hoort het publiek al meeklappen.  

Over naar de staart van het album. Het relaxte en melodieuze ‘Best Of Times’ zit prima in elkaar. De lange en dreigende ballad ‘Growing Old’ is weer een fijne tranentrekker, al liggen de Metallica-invloeden er wat dik op. Het afsluitende titelnummer is zowaar vrij ingetogen en heeft een melodieus zingende Sully, die alleen in het refrein los gaat. Prima track.

Veel nieuwe paden worden er niet ingeslagen op deze ‘Lighting Up The Sky’, en waarom zouden ze ook, maar toch is het een prima opvolger van ‘When Legends Rise’ geworden. En mooie afsluiting van hun discografie, want de band gaat alleen nog touren voortaan, blijkbaar. Het album luistert heerlijk weg, neemt gas terug wanneer nodig en klinkt als een klok. Met dit album kan de band gerust dus weer enkele jaren vooruit, ook al zullen er weinig nieuwe zieltjes mee gewonnen worden. Voorspelbare kwaliteit dus.  
(83/100 – BMG)

LINE-UP


Sully Erna – zang/ gitaar
Tony Rombola – gitaar
Robbie Merrill – bas
Shannon Larkin – drums

TRACKLIST


1. You And I  5:17
2. Red White And Blue  4:05
3. Surrender  3:41
4. What About Me  3:56
5. Truth  4:33
6. Hell’s Not Dead  4:51
7. Soul On Fire  4:05
8. Let’s Go!  5:40
9. Best Of Times  3:36
10. Growing Old  5:02
11. Lighting Up The Sky 4:46

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ