Exit Eden – Rhapsodies in Black

Facebookrssmail

Maar liefst 4x hemelse vrouwelijke vocalen treffen we aan in dit nieuwe project van de Amerikaanse sopraanzangeres Amanda Sommerville. Deze klasse vocaliste is door haar medewerking aan bands als o.a. Avantasia, Epica, Kamelot, Kikse/Sommerville en haar eigen band Trillium een begrip in de Female Fronted scene maar op eigen houtje doorbreken, dat is nog steeds een brug te ver gebleken. Dus gooien we het maar eens over een geheel andere boeg. Want dit is niet zomaar een band maar meer een media geregisseerd geheel met een heel productieteam en dito budget ter ondersteuning (Starwatch Entertainment van ProSiebenSat.1 Group zit hier achter).

Dit zal ongetwijfeld groot gebracht gaan worden en daarvoor doen naast Amanda de dames Clémentine Delauney, Marina La Torraca en Anna Brunner hun intrede. Kenners zullen Clémentine Delauney zeker wel kennen van Vision Of Atlantis en dat is zeker geen verkeerde keuze. Ook valt na het beluisteren van het album over de andere twee slechts louter lof te melden. Nee, met de werkelijk prachtige en elkaar perfect aanvullende vocalen is helemaal niets mis. Zoals gezegd, over dit project is zeker nagedacht. Qua zang varieert het dan ook van opera naar rauwe rock en alles wat er tussen zit.
Het idee achter het geheel is om bekende popnummers te coveren in metalstijl. Dit staat zo’n beetje gelijk aan aanvullen met stoere riffs, krachtig drumwerk en een behoorlijke portie bombast. Het geheel wordt dan ook in de puntjes uitgevoerd en het moet gezegd, muzikaal en vocaal klinkt alles als het spreekwoordelijke Zwitserse uurwerk.

Een plaat vol covers, al dan niet aardig verbouwd, moeten we daar dan zo vrolijk van worden. Tegenwoordig verdienen coverbands beter dan hun grote voorbeelden van weleer dus waarom dan, in dit geval niet groots aangepakt. Nu ben ik, sorry daarvoor maar naar radio luister ik al jaren nauwelijks, niet bekend met alle gekozen nummers. Dat heeft zo ook zijn voordelen want vergelijken hoeft dan niet. In een enkel geval heb ik dat wel gedaan en dat betreft het nummer ‘Unfaithful’ van Rihanna. En jawel, deze versie verpulverd het origineel. Net als opener ‘Question Of Time’ is met name de sterke samenzang tussen de 4 dames die zorgt voor een extra dimensie en, naast de orkestrale invulling, fraai luisterplezier.

Ook ‘Skyfall’ moet er aan geloven en dat is uiteraard een gewaagde maar ook zeer geslaagde keuze. De mij onbekende nummers als ‘Incomplete’ en ‘Impossible’ mogen er ook wezen. De plank wordt echter ook wel eens een beetje misgeslagen zoals in ‘Fade To Grey’ dat een stuk minder duister overkomt, het gemis aan emotie bij ‘Heaven’ en het weinig tot niets toevoegen in ‘Total Eclipse’. ‘Paparazzi’ daarentegen is gewoon ijzersterk. Toch wordt het nergens echt metal maar gewoon solide symfonische rock die wel bijzonder goed klinkt.

Exit Eden’s missie mag best geslaagd genoemd worden. Het album klinkt heerlijk, de nummers luisteren zalig weg en het gros van de nummers is danig opgeknapt. De onderlinge aanvulling van de vocalen is fantastisch al overschaduwd de krachtige stem van Amanda soms de rest. Live zullen deze topzangeressen dit ongetwijfeld waar gaan maken en er zal best een behoorlijk publiek voor te vinden zijn. Persoonlijk heb ik moeite met projecten die louter op covers moeten gaan teren ook al zijn de uitvoeringen nog zo goed. Toch is het stiekem best wel lekker.

(80/100, Napalm Records)

Track List:
01. Question Of Time
02. Unfaithful
03. Incomplete
04. Impossible
05. Frozen
06. Heaven
07. Firework
08. Skyfall
09. Total Eclipse
10. Paparazzi
11. Fade To Grey

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ