Silver Nightmares – Apocalypsis

Facebookrssmail

De Italiaanse band Silver Nightmares heeft zich laten beïnvloeden door bands als Asia, Genesis, Opeth, en vele andere. Hun muziek is een mix van rock, metal en klassiek. Daarnaast is geschiedenis ook een belangrijke inspiratiebron. Dat is niet alleen te horen op hun debuut EP ‘The Wandering Angel’. Maar ook op hun eerste full cd ‘Apocalypsis, dat 1 november uitkwam.


‘Saphiens’ heeft een bijzonder zachte start. Gesampelde geluiden en muziek geven de sfeer van een jungle. Langzaam gaan tempo en volume omhoog, en verdwijnt de tropische sfeer, dan komt de rock/metal erbij. Als tempo en volume wat lager liggen, hoor je de eerste gezongen woorden. Op een enkel woord hoor je een lichte echo, soms is de zang gestapeld. Er zijn behoorlijk wat wendingen in zang en muziek. In het uitgebreid instrumentaal intro van ‘Nefertiti’ komen de toetsen uitgebreid aan bod. Door de combinatie van licht theatrale zang (die soms gestapeld is) en de muziek heeft het geheel wel wat weg van een rockopera. Maar voor die echte beleving, mist er wat intensiteit.  ‘Etemenanki’ is een ruïne van een pyramide vorming bouwwerk (tempeltoren) uit de oude stad Babylon. De zachte mysterieuze start met de Arabische invloeden past bij de tekst. De leuke details in de percussie worden op het einde weggedraaid. Het geluid van de zee had bij aanvang van ‘Sea of Sikelia’ iets beter naar voren mogen komen. Met vlagen is het ritme pakkend, de gestapelde zang past goed in het geheel. Wel moest ik even spieken in het (goed uitziende) tekstboekje om “Row, Row” te verstaan. Als de zang hier lager en langzamer zou zijn, was het gevoel van het roeien in een historische boot beter overgebracht.

 
De vrij zachte zang in ‘Scorns of time’ en de ingetogen muziek zorgen voor een melancholische sfeer. De details van “strijkinstrumenten” zijn soms zo subtiel dat je goed moet luisteren om ze te horen. Dit mooie, rustige nummer eindigt vrij saai. ‘Wizards, witches and sorcerers’ is een mooie, kalme track. Deze bevat onder andere fluitspel, akoestisch gitaarspel, en theatraal gesproken woorden. ‘The Awakening’ is een gevarieerde, instrumentale track. Weer valt de bijzonder combinatie en/of afwisseling van de diverse instrumenten en stijlen positief op. Het trompetspel in ‘8’ is verrassend. Eerst is het ritme wat eenvoudiger, maar later wordt het complex van opzet. Zonder dat het oubollig is, zijn er invloeden van decennia geleden te horen. ‘The Blue light of a star’ heeft een meeslepende start. Als je met koptelefoon luistert, hoor je leuke details. De woorden zijn met bezieling gezongen, de gitaarsolo is gaaf. Het ingetogen einde is mooi. ‘The Weird Black Cross’ start met het geluid van een sirene. Aan de muziek worden diverse geluiden toegevoegd. Af en toe zit er een boze klank in de zang en muziek. Het plotselinge einde is goed gekozen. Pianoklanken en licht klassieke elementen zorgen in ‘Intangible’ voor een rustige sfeer. Dit laatste nummer zit complex in elkaar, de veranderingen zijn prachtig. Het geluid van de strijkinstrumenten is mooi helder. 


Hoewel de geschiedenis duidelijk is, komen niet alle nummers volledig tot leven. Dat heeft een aantal oorzaken: Soms had de sampling wat beter gekund. Op andere momenten is de zang wat lastiger te verstaan. Het contrast van de rock/metal delen met de klassieke elementen is af en toe wat te klein. Niet zo zeer het volume, maar meer hoge tonen/lage tonen, dus lichte sfeer versus donkere/duistere. Verder zijn er veel pluspunten, bijvoorbeeld het gitaarspel, lekker veel toetsen en de (gestapelde) zang. En niet te vergeten de grote variatie in stijlen waarin de balans bewaard is gebleven. (79/100) (Eigen Beheer)

Tracklist: 


01 – Saphiens

02 – Nefertiti, 

03 – Etemenanki

 04 – Sea of Sikelia, 

05 – Scorns of time 

06 – Wizards, witches and sorcerers 

07 – The Awakening 

08 – 8

09 – The Blue light of a star 

10 – The Weird Black cross 

11 – Intangible

Line up: 


Michele Vitrano : Lead & Backing vocals

Mimmo Garofalo:  Acoustical, Classic and Lap Steel guitars, Lead and Rhythm Guitars, Ukulele,Sitar.

Emanuele Lo Giudice:  Lead and Rhythm Guitars, Bass.

Gabriele Esposito : Bass

Gabriele Taormina : Keyboards and backing vocals

Alessio Maddaloni : Drums and Percussion, Trumpet, Harp, Backing vocals.

Special Guests:

Lorenzo Mercurio: Lead & Backing Vocals on ‘Wizards, witches and sorcerers’Backing vocals on ‘Etemenanki’ and  ‘Sea of Sikelia’ 

Giulio Maddaloni: Flute on  ‘Wizards, witches and sorcerers” 

Monica D’Anna: Lead & Backing Vocals on ‘Etemenanki’

Sergio Sansone: Lead & Backing Vocals on ‘8’

Andrea Abram Gallì: Trumpet on ‘8’

Marcello Nicolosi: Classical Guitar on ‘Intangible’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ