CD van de Week: Der Weg Einer Freiheit – Finisterre

Facebookrssmail

Der Weg Einer Freiheit is een Duitse black metal band opgericht in 2009 door Nikita Kamprad en Tobias Jaschinsky. Oorspronkelijk ontstaan als twee mans band waarbij Nikita Kamprad verantwoordelijk was voor gitaar, bas en drum programmering terwijl Tobias Jaschinsky de zang voor zijn rekening nam. In 2012 verliet Tobias Jaschinsky de band waarna Nikita ook de zang voor zijn rekening nam. Voor het vertrek van Tobias was de band al uitgebreid en waren er nog verschillende wisselingen in de line-up. Vanaf 2009 verschenen er drie albums, het laatste album, ‘Stellar’ verscheen in 2015. Het vierde album genaamd ‘Finisterre’ verschijnt op 25 augustus via Season of Mist.

Het album opent met het nummer ‘Aufbruch’,  een nummer van bijna 10 minuten dat je vast pakt bij je strot en je niet meer los laat. Met melodieus gitaarwerk en rauwe vocalen en een portie drums, waar een paard de hik van krijgt, dendert Der Weg Einer Freiheit over je heen. Simpelweg een heerlijk nummer waar nagenoeg alles in zit, van vette blastbeasts tot een temporiserend stuk. Het eerste nummer loopt over in het tweede,’Ein letzter Tanz’, dat uiterst rustig begint. Langzaam wordt de spanning opgebouwd om via subtiele, voorspelbare wendingen uiteindelijk in een orgie van geweld los te barsten. Opvallend is de rol van drummer Tobias Schuler die met zijn blasts een flink stempel drukt op het brute nummer. De korte trage intermezzo’s zijn fijn en dienen als een broodnodig rustpunt.

Bij het instrumentale ‘Skepsis Part I’ is de opening fel en agressief maar gaande weg is er meer ruimte voor melodie tussen de vernietigende mokerslagen van de drummer. Het nummer heeft temporiserende stukken en een uiterst gevoelig en muzikaal stuk dat langzaam opbouwt naar de overgang van ‘Skepsis Part II’. Het tweede deel kent wel vocalen en is bij kans het bruutste nummer op deze langspeler. Heel even komt de vergelijking met een band als Marduk om de hoek kijken waarna de voor DWEF typerende melodieën het nummer weer een geheel eigen karakter geven. Wat een beestachtig nummer. Laatste nummer op de langspeler is het titelnummer ‘Finisterre’ waarmee DWEF nog één keer alle registers opentrekt, een heerlijke afsluiter.

Der Weg Einer Freiheit heeft met ‘Finisterre’ een bruut album uitgebracht dat van begin tot het eind weet te boeien. De veelal lange nummers zijn zowel snel en bruut als divers en hebben een uniek geluid. Een aanrader!

(90/100, Season of Mist)

Tracklist:
1. Aufbruch 09:50
2. Ein letzter Tanz 13:49
3. Skepsis Part I 05:04
4. Skepsis Part II 05:30
5. Finisterre 11:13

Line-up:
Nikita Kamprad Guitars, Vocals
Tobias Schuler Drums
Sascha Rissling Guitars
Nico Ziska Bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ