Attic – Sanctimonius

Facebookrssmail

Attic is het beste alternatief voor Mercyful Fate. Zo, dat is er uit en menig lezer weet meteen waar ze aan toe zijn. Deze Duitse band blies in 2012 menig critici volledig omver met hun debuut ‘The Invocation’ en verwierf met hun sterke live optredens de nodige zieltjes. Ook op ondergetekende maakte de band een ijzersterke indruk. Niet in het minst door de fantastische, ijzingwekkende vocalen van zanger Meister Cagliostro die als 666 druppels lijkt op ons aller King Diamond. Ook het riffwerk is zoveel mogelijk in de stijl van het eveneens legendarische Shermann/Denner maar daar wringt, in tegenstelling tot het debuut, een beetje de welbekende schoen.

Dit conceptalbum klokt al zo’n slordige 65 minuten en dan moet je van tamelijk goede huize komen wil je de aandacht moeiteloos vast kunnen houden. Dit lukt dan wel door de horrorachtige sfeerrijke melodietjes en instrumentale onderbrekingen maar sommige nummers zijn te lang uitgesponnen. Dat de productie echt beter had gekund scheelt zeker in het luisterplezier. Toch valt er zeer zeker meer dan genoeg te genieten van nummers als ‘There Is No God’, ‘Penalized’, ‘Sinless’, ‘On Choir Stalls’ en ‘Dark Hosanna’. Ook het conceptverhaal is qua opzet en vertelling dik in orde. Het onheilspellende relaas over een nonnenparochie dat een duister geheim herbergt en het hoofdpersonage die daar door een onvoorziene zwangerschap achter komt is de perfecte soundtrack voor een lekker uurtje occultisme van de bovenste plank.

Attic’s 2e langspeler bewijst wederom dat dit een band is die gezien mag worden als een waardig alternatief voor de liefhebbers van occulte verhaalvertellingen in de stijl van Mercyful Fate. Muzikaal zijn er wat toevoegingen te horen die qua stijl doen denken aan bands als Helstar, Judas Priest en Iron Maiden maar ook black metal invloeden zijn te horen en die zijn zeker van toegevoegde waarde ter verhoging van de occulte invalshoek. Ook qua opzet is het album geslaagd te noemen maar door de vlakke productie en soms te lang uitgesponnen nummers haalt het album helaas niet het niveau van voorganger ‘The Invocation’. Daarmee is het zeker niet slecht en liefhebbers zullen er echt niet minder van smullen. Pluim nog voor het fraaie artwork.

(78/100; Van Records)

Tracklist:
1. Ludicium Dei
2. Sanctimonious
3. A Serpent In The Pulpit
4. Penalized
5. Scrupulosity
6. Sinless
7. Die Engelmacherin
8. A Quest For Blood
9. The Hound Of Heaven
10. On Choir Stalls
11. Dark Hosanna
12. Born From Sin
13. There Is No God

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ