De bijna vergeten klassieker: Y & T – Earthshaker

Facebookrssmail

In 1974 ontstond in Oakland, Californiade de band Yesterday & Today en na het gelijknamige debuut in 1976 en het album ‘Struck Down’ uit 1978 werd de naam ingekort naar Y & T. De band bestond uit de Dave Meniketti verantwoordelijk voor de lead gitaar en de vocalen, bassist Phil Kennemore (overleden in 2011), drummer Leonard Haze (overleden in 2016) en slaggitarist Joey Alves (overleden in 2017). De eerste twee albums werden matig ontvangen, zeker in Europa, maar in 1981 kwam daar verandering in met het album ‘Earthshaker’. Hoewel de band vooral bij het selecte hardrock liefhebbend publiek op de radar verscheen deden de heren goede zaken met o.a. voorprogramma’s voor Ozzy Osbourne, AC/DC en Mötley Crüe, in 1982 was de band te gast op Pinkpop.

Het album ‘Earthshaker’ opent met ‘Hungry for Rock’, de stevige rocker is een ideale opener en doet je verlangen naar meer. Nummers als ‘Dirty Girl’ en ‘Shake It Loose’ zijn nog eenvoudige rockers maar wanneer het nummer ‘Squeeze’ door de speakers knalt weet je dat je met een juweeltje te maken hebt. Een heerlijk up-tempo nummer met sterk gitaarwerk van Dave Meniketti. Waar Y & T echt hoge ogen mee gooide waren nummers als bijvoorbeeld ‘Rescue Me’. Het nummer opent gevoelig als een ballad maar ontpopt zich als een lekker rock nummer, de solo van Dave is van grote klasse en geeft het nummer nog meer smoel.

Stevige rockers als ‘Hurricane’ of ‘Knock Me Out’ worden afgewisseld met meer catchy nummers als ‘Young And Tough’ en ‘Let Me Go’ en klinken meer dan vermakelijk maar Y & T heeft nog een hoogstandje te bieden. Afsluiter van het album is ‘I Believe In You’, een nummer dat is verworden tot een echte klassieker en ook buiten de hardrock scene opgepikt werd. Een semi ballad met een heerlijke opbouw, gevoelige vocalen en een geweldig solo. Een top afsluiter van een dito album.

Na ‘Earthshaker’ bracht Y & T nog twee albums met ‘Black Tiger’ en ‘Meanstreak’ die de titel klassieker mogen dragen. Vanaf ‘In Rock We Trust’ werd er een meer mainstream koers gevaren, deed de band grote festivals en was, vooral in de US, erg populair. Heden ten dage speelt de band jaarlijks in Nederland en wordt de setlist grotendeels gevuld met nummers van de drie genoemde albums, David Meniketti brengt met zijn bandleden nog steeds heerlijke shows waarbij het spel plezier er na al die jaren nog steeds van afdruipt.

Dit jaar doet Y & T maar liefst vier shows in Nederland, de kans om een show ban deze rock veteranen mee te pakken.
17 oktober: Poppodium Metropool, Hengelo – Kaarten
19 oktober: Gebr. de Nobel, Leiden – Kaarten – Kaarten
20 oktober: Podium Victorie, Alkmaar – Kaarten
21 oktober: De Cacaofabriek, Helmond – Kaarten

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ