Box of Shamans – Belief and Illusions

Facebookrssmail

box of shamasDeze band uit Los Angeles bestaat uit diverse leden van Heliopolis maar zee hebben ervoor gekozen om een wat donkerdere weg in te slaan. Hier is dit debuutalbum ‘Belief and Illusions uit voortgekomen. Scott Jones is de zanger van de band, Michael Matier is multi-instrumentalist. Op het album neemt hij alle instrumenten voor zijn rekening, behalve het drumstel dat wordt bespeeld door  Jerry Beller.

Het instrumentale intro van ‘Belief’ klinkt veelbelovend. In het zachter gespeelde gedeelte past Scott zijn stemvolume daar bij aan. Diverse verrassende wendingen en kleine details passeren de revue. Toch vliegt Box of Shamans nergens uit de bocht.

‘The Search’ start met zang die met een stem-vervormer een mooie kleur krijgt bij de meerstemmige a-capella zang. De percussie is strak gespeeld en is geïnspireerd op een Afrikaanse stijl. Een zware groove op de bas, mooie gitaarlijnen en ook de hihats zijn goed te horen. Veel in korte tijd, zonder dat het over de top is. De tekst gaat over de sleutel van de toekomst, het genieten van je ‘reis’, en het niet opgeven van je dromen. Hiermee creëren ze een dromerige sfeer.

‘An illusory ploy’ heeft een wat merkwaardig ruisende start, die van de ene box overloopt naar de andere. Rock wordt vermengd met elektro. Daarna volgt er een wending die de balans onderuit haalt. Er ontstaat een rommelig stukje maar dit wordt snel goed wordt gemaakt door mooi gitaarwerk.

Scott heeft geen echte krachtige stem, in de hoge gedeelten klinkt zijn stem een beetje dun. Dit is geen verwijt, maar een constatering. Maar in ‘May daze’ klinkt zijn stem helder en komt extra mooi uit. Ook de meerstemmige zang is een groot pluspunt.
De mix is kwalitatief en technisch goed gedaan, er is over nagedacht dat alles past binnen de muziek. Toch loert het gevaar van te veel mixen en toevoegen waardoor je als luisteraar bijna overdonderd wordt door allerlei extra’s. Ook is het vervormen van de stem bij ‘Intruder’ te veel.

Aan alles is te merken dat deze 9 tracks met zorg tot stand gekomen zijn. Een vrij goed debuut van iets meer dan 40 minuten. (7,0/10) (10th Records)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ