Happy birthday Jeff Loomis

Facebookrssmail

Jeff Loomis werd geboren in Menasha, Wisconsin op 14 september 1971 en is een Amerikaanse gitarist die voornamelijk bekendheid verwierf met zijn vroegere band Nevermore. Na het uiteenvallen van Nevermore is Jeff Loomis als solo-artiest verder gegaan en doet hij regelmatig sessiewerk voor anderemuzikanten. Op 17 november 2014 maakte hij bekend toe te treden tot de band Arch Enemy. Loomis wordt vaak geprezen om zijn complexe en innovatieve speelstijl.

In 1992 richt Loomis met ex-leden van Sanctuary de band Nevermore op, waarmee hij progressieve thrash metal maakt, met een grote hoeveelheid aan invloeden uit andere genres. Met nevermore neemt hij zeven studio-albums op en is hij de enige gitarist die op alle albums mee heeft gespeeld. In de loop der jaren gebruiken veel muzikanten Nevermore als springplank. Ironisch genoeg lukt het Nevermore gitarist Chris Broderick wel om tot Megadeth toe te treden, in 2007, waar Loomis dat in 1989 niet lukte. In 2011 verliet hij Nevermore, dat daarmee direct ophield te bestaan.

Sinds 2005 maakt Loomis solo albums, met gastmuzikanten. In 2008 bracht dit project het eerste studiowerk naar buiten, getiteld ‘Zero Order Phase’. Onder meer Nevermore drummer Mark Arrington staat hem daarin bij. De nummers van zijn soloalbums zijn overwegend instrumentaal. De incidentele zangpartijen neemt Loomis zelf voor zijn rekening. Hij schrijft zelf alles en neemt de basgitaar voor zijn rekening. De gitaren deelt hij met andere gitaristen, maar hij speelt op alle nummers het merendeel van de solo’s zelf.

In 2013 richtte hij met gitarist Keith Merrow het project Conquering Dystopia op, waar ook onder meer Cannibal Corpse bassist Alex Webster deel van uitmaakt. In 2014 bracht de band het eerste zelfgetitelde album uit.

Op 17 november 2014 kondigde Loomis aan dat hij zich heeft gevoegd bij zijn goede vriend Michael Amott in de band Arch Enemy.

RockMuZine feliciteert Jeff Loomis met zijn 46ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ