Arjen’s Ayreon pakt het Universe groots uit in 013 Tilburg

Facebookrssmail

Het brein achter het progressieve rockproject Ayreon is Arjen Lucassen. Arjen maakt veelvuldig gebruik van gastmuzikanten, waardoor het onmogelijk leek dat Ayreon ooit live te aanschouwen zou zijn, maar niets was minder waar: 3 volledig uitverkochte avonden (15, 16 en 17 september) stond Arjen Lucassen in 013 Tilburg, met een lijst van gastmuzikanten van heb ik jou daar. Arjen organiseerde de avonden niet alleen, hij had onder andere hulp van producer en keyboardspeler Joost van den Broek, geen onbekende in de female fronted metal-scene. Rockmuzine mocht de vrijdag aanwezig zijn bij deze unieke live-show.

Meer dan 50 nationaliteiten hebben zich verenigd in de grote zaal van 013 Tilburg om dit unieke concert mee te maken. De voertaal was dan ook Engels, een beveiliger merkt bij binnenkomst op: “Je bent de eerste bezoeker vanavond waarmee ik Nederlands praat.”

Klokslag 20.30 uur wordt het Universe geopend voor alle Ayreonauten (fans van Ayreon). Bij de prologue komt Mike Mills verkleed als android het podium op, met op een groot videoscherm mooie beelden. Daarna komen de vaste bandleden van Ayreon op: violist Ben Mathot, Jeroen Goossens op fluit en celliste Maaike Peterse aan de linkerkant, backvocals van Marcela Bovio (ex-Stream of Passion), Scarlet Stories-zangeres Lisette Marije en Irene Jansen aan de rechterkant, en keyboardspeler Joost van den Broek en Ed Warby op drums in het midden. En niet te vergeten Johan van Stratum op bass en de gitaristen Marcel Coenen en Ferry Duijsens.

En al deze ster-muzikanten krijgen in wisselende samenstellingen zangers en zangeressen voor en naast zich, 27 nummers lang. Veelal beginnen ze solo, en naar mate de avond verstrijkt, komen er steeds meer dueten en trio’s. Duetten met spits-afbijters Marcela Bovio en Mike Mills, Anneke van Giersbergen (Vuur) en Jonas Renkse (Katatonia), Kamelot’s Tommy Karevik en Marco Hietala (Nightwish), Kayak’s Edward Reekers en Robert Soeterboek, en het enorm goed geacteerde duet van Treshold’s Damian Wilson en Magali Luyten van Nightmare tijdens ‘Everybody Dies’: ze doen net of ze ruzie hadden, lopen elkaar te ontwijken of juist te zieken. Of het trio Floor Jansen, Anneke van Giersbergen en Marcela Bovio.

En natuurlijk ontbreekt Arjen Lucassen zelf niet op deze avond, hij komt tegen het einde van de avond bij ‘Castle Hall’ onder luid gejuich het podium op, gitaar in de hand. Na dit nummer neemt Arjen het woord, eerst wat twijfelend / verontschuldigend, want ja, wie is nu die lange gitarist. Maar voor iemand die liever niet in de aandacht staat, praat Arjen toch relatief makkelijk: hij bedankte onder andere zijn vrouw en Joost van den Broek, die 2 jaar lang naast hem hadden gestaan om dit mega-project mogelijk te maken. Naast alle andere mensen achter de schermen. Samen met zanger Jan van Feggelen (Bodine) speelt Arjen nog het nummer ‘Amazing Flight’.

Niet alleen nummers van een van de 6 albums van Ayreon wordt gespeeld, ook een aantal Star One-nummers komen langs, zoals ‘Intergalactic Space Crusaders’ en ‘The Eye of Ra’. Bij ‘Intergalactic Space Crusader’ speelt Peter Vink mee, op zijn niet te missen roze basgitaar. Met ‘The Eye of Ra’ nemen alle muzikanten, zangers en zangeressen gezamenlijk afscheid van het publiek: ‘They will lead us all back home’. En dat is het dan: 2,5 uur lang vliegen de hoogtepunten langs, en met een hoofd vol mooie herinneringen van dit mega-gave optreden keert iedereen huiswaarts (of naar een tijdelijk onderkomen).

Foto’s (C) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ