Black Stone Cherry walst 013 plat

Facebookrssmail

Voor wie van moderne, groovy hardrock met een nostalgisch randje houdt, was het Tilburgse 013 op 10 november een waar walhalla: Black Stone Cherry gaf een concert met niemand minder dan het Canadese Monster Truck in het voorprogramma. Het concert was niet uitverkocht, maar de volgende keer dat Black Stone Cherry in Nederland speelt kan dat wel eens anders zijn: de show in 013 was in elk opzicht een concert van het hoogste niveau dat van elke hardrockliefhebber een fan kan maken.

Dat niet alleen het publiek maar de bands er ook zin in hebben, blijkt uit het feit dat Monster Truck zelfs nog voor achten, de geplande begintijd, opgelopen komt. De band barst meteen los in ‘Don’t Tell Me How To Live’, waarvan het refrein trouw door het publiek wordt meegeschreeuwd. Hoewel er wat problemen met het geluid zijn, laat de band zich niet van de wijs brengen. Het publiek headbangt en springt op nummers als ‘The Lion’, ‘She’s a Witch’ en ‘Sweet Mountain River’, en afgaande op het gezang uit de zaal zijn er heel wat Monster Truck-fans in het publiek. Als de band afscheid neemt, is het publiek goed opgejut en opgewarmd voor het hoofdprogramma.

 

Onder de klanken van Aerosmiths ‘Sweet Emotion’ komt Black Stone Cherry op, en start de set met een nummer van het nieuwe album, ‘Burnin’’. Dat wat vrolijker nummer gaat naadloos over in wat zwaarder werk in de vorm van ‘Me And Mary Jane’, de grootste hit van het ‘Magic Mountain’ album uit 2014. Het publiek gaat los en er wordt zelfs al een spandoek hooggehouden, dat door de band duidelijk gewaardeerd wordt. De band wisselt continu oud en nieuw materiaal met elkaar af: nummers als ‘In My Blood’ en ‘Devil’s Queen’ worden opgevolgd door ‘Hollywood in Kentucky’ van Magic Mountain en het nieuwe, groovende ‘You Got The Blues’. Zowel frontman Chris Robertson als gitarist Ben Wells nemen zo nu en dan even de tijd om een praatje te maken en het publiek te bedanken voor de support.

De band vindt het ook belangrijk om tussendoor wat lol te maken: zo worden er tussen de nummers door kleine stukjes van ‘Fly Like An Eagle’ van de Steve Miller Band en ‘Three Little Birds’ van Bob Marley and the Wailers gespeeld, en wordt er tijdens ‘Ain’t Nobody’ een soort danswedstrijd in het publiek georganiseerd. Aan het einde van de show is er echter geen tijd meer voor gezelligheid: de band raast van het ene nummer naar het andere om zo veel mogelijk publiekslievelingen te kunnen spelen in de gegeven tijd. Chris Robertson bedankt het publiek voor het mogelijk maken van het bestaan van de band en na zijn warme woorden eindigt het concert met de titelsong van het nieuwste album, ‘Family Tree’. Er is geen toegift, maar dat doet de band niet tekort: al met al speelde Black Stone Cherry in ruim tweeënhalf uur een flink uitgebreide setlist.

De hele avond was zo één groot hoogtepunt voor de hardrockliefhebber. Monster Truck, de band die eigenlijk de voorprogramma-status al ontgroeid is, zette een geweldige show neer, die (hoewel dat in eerste instantie onmogelijk leek) nog overtroffen werd door het werk van Black Stone Cherry. De Amerikaanse rockers speelden meteen vanaf het begin al met volle overgave en hielden dat moeiteloos vol tot het eind. Ruige en stampende nummers werden slim afgewisseld met wat tragere, bluesy powerballads, zodat het concert een dynamische en verrassende show bleef. Elk bandlid had zijn momenten in de spotlights en de virtuositeit van elk individueel bandlid gaat niet verloren in de perfecte samenwerking van de band, maar draagt alleen maar bij aan het niveau daarvan. Chris Robertson is een fenomenale frontman die met zijn indrukwekkende stem de zaal moeiteloos platzingt terwijl hij schijnbaar achteloos de snelste solo’s aan zijn gitaar onttrekt, en drummer John Fred Young combineert zijn verbazingwekkend sterke spel met zowel zang als mondharmonica. De band gaf zelf al aan dat de vorige show in Nederland te lang geleden was: hopelijk wacht Black Stone Cherry niet al te lang met de volgende. De populariteit van de band kan na het concert in 013 alleen maar groeien.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ