CD van de Week: Sons Of Texas – Forged In Fortitude

Facebookrssmail

Alles in Texas is groot, heel groot. Zo ook de muziek. Texas bracht de wereld al eerder bands als Pantera, ZZ Top en Stevie Ray Vaughan. Geen wonder dat de heren van Sons Of Texas trots zijn op hun afkomst. Men adviseerde ze om vanuit elders de muziekscene te verkennen maar dat blijkt nergens voor nodig. De heren houden vast aan Texas en doen dat tot dusver op een manier die best succesvol blijkt. Met de komst van hun tweede album ‘Forged In Fotitude’ wat geproduceerd is door Josh Wilbur (die onder andere werkte met bands als Lamb Of God en Crowbar) zijn ze terug om de wereld wederom te overtuigen van de grootheid waar Texas om bekend staat.

Het eerste nummer ‘Buy In To Sell Out’ overtuigd direct. Heerlijk rammend wordt het album geopend. De vergelijking met Pantera is gemakkelijk te maken. De Sons Of Texas brengen een fijne groove, blastende drums, agressieve vocalen. Het album had niet beter kunnen openen. Maar de heren kunnen meer, veel meer. Met een toffe bas intro van Nick Villarreal in ‘Feed The Need’ kiest de band meer de rock kant. De agressie gaat deels uit de vocalen van Mark Morales, maar de riffs blijven wel lekker agressief. Het tempo gaat weer iets omhoog in ‘Down The Trenches’. Het nummer klinkt meer speels en heeft een vrolijke rock vibe door de verhalende lijn van gitaristen Jon Olivarez en Jes de Hoyos.

De Texas vibe die doet denken aan cowboys en rodeo shows is goed hoorbaar in de opening van ‘Beneath The Riverbed’. Het nummer heeft een typische Amerikaanse sound en is wat reffrein betrefd ook uiterst geschikt voor op de radio en het groter publiek. Het is een beduidend rustiger rocknummer. Wat weer eens de diversiteit van deze band benadrukt. Om maar weer eens heel wat anders te doen gaat in ‘Expedition To Perdition’ het tempo weer omhoog en zijn er zelfs punk invloeden hoorbaar. Jes de Hoyos speelt een fantastische rol binnen dit nummer, met een slepende solo en een sterke verhalende lijn.

In ‘Jaded Eyes’ wordt er ook lekker up tempo gerocked. Opvallend is hoe goed de vocalen van Mark Morales ingemixed zijn. Het is een zeer diverse zanger die verschillende stijlen aankan. Hij speelt een belangrijke rol binnen de diversiteit van de verschillende nummers en weet dit album echt naar een hoger niveau te tillen. Wederom maken ook de beide gitaristen een toffe indruk, met stoere riffs en lekkere solo’s. Nog maar even lekker beuken op het niveau van Pantera, doen de heren in ‘Forged By Fortitude’. Wat tof dat er een band uit Texas is die dit niveau haalt. Het is rauw, hard, agressief. Het is werkelijk een heerlijk nummer, wat je doet verlangen naar een harde rammende pit. Afsluiten doen de Sons Of Texas in blues / country stijl. Weer heel anders, maar supertof. Rauwe blues riffs in de mix met smerige rock. De lead gitaar is wederom fantatstisch, en geeft het nummer een speels geheel. Het is een beetje smerig en dat past wel bij de tekst. Wat een tof einde van een fantastisch album.

Sons Of Texas brengen met ‘Forged In Fortitude’ een fantastisch album uit. Het is muzikaal divers en verveeld geen moment. Er staat gewoon geen slecht nummer op. Hou je van hardere rock, metal, blues en dit allemaal in de mix, dan is ‘Forged In Fortitude’ het album voor jou. Sons Of Texas, hebben de ultime mix gevonden van alles wat Texas groots maakt en dat op één album weten te verwerken, werkelijk briljant!

(90/100, Spinefarm Records)

Tracklist:
• Buy In To Sell Out
• Feed The Need
• Down In The Trenches
• Cast In Stone
• Beneath The Riverbed
• Expedition To Perdition
• Turnin The Page
• Jaded Eyes
• Wasp Woman
• Forged By Fortitude
• Slam With The Lights On

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ