CD van de Week: Burning Witches – Burning Witches

Facebookrssmail

Deze vijf dames uit Zwitserland vormen pas sinds 2015 een band maar wie deze brandende heksen te horen krijgt zal perplex staan van het geluid dat de vijf deernes uit hun instrumenten halen. Muzikaal kiezen de dames voor pure heavy metal. En dat gaat hen goed af op dit debuutalbum. Met opener ‘Black Widow’ denk je zowaar dat Judas Priest je kamer binnenstapt. Zelfs de vocale uithalen van zangeres Seraina Telli doen zowaar effectief ook aan Mr. Halford denken. De meisjes gaan op hetzelfde stevige metal elan verder in de titelsong en in opvolger ‘Bloody Rose’ gaan ze zelfs nog een stapje verder en zorgen ze voor een extra smerige en rauwe toets in hun geluid.

Dat de dames flink wat steun gekregen hebben van Schmier (Destruction) die deels instond voor de productie van het album, zal ook wel geholpen hebben om de songs en het geluid te perfectioneren maar uiteindelijk moeten de dames zelf het meeste werk doen en wie de ‘The Dark Companion’ te horen krijgt, snapt direct dat de composities die gitariste en oprichtster Romana Kalkuhl samen met Seraina aan elkaar weet te breien, gespeend zijn van kennis. Afwisseling zonder het heavy metal genre te verloochenen en toch niet oubollig te klinken. Het vocale plaatje van Teli bestrijkt ook een hele schare aan noten van heel hoog tot zeer laag en die zangkunstjes worden perfect in de nummers geïntegreerd.

De dames mogen dan ook terecht zingen dat ze ‘Metal Demons’ zijn, want halfweg het album is het nog steeds zoeken naar een punt van zwakte in de songs maar de nekspieren blijven hun werk doen op de aanstekelijke songs die Burning Witches ten gehore brengt. Zelfs in het zachtere werk weten ze hun mannetje te staan, getuige de semi-ballad ‘Save Me’ waarop de band duidelijk laat horen dat ze hun eigen geluid willen distilleren uit het heavy metal gegeven. Daarna worden weer alle registers opengetrokken op ‘Creatures Of The Night’ (cover????) en met een songtitel als ‘We Eat Your Children’ bewijzen ze ook dat ze geen katjes zijn om zonder handschoenen aan te pakken, hoewel het nummer zelf de zwakste schakel in het metalen geheel van dit debuut is. Niet dat ‘We Eat Your Children’ een slecht nummer is maar als je de songs plaatst tussen wat je eerder kon horen en wat even later volt op de hymnes ‘Creator of Hell’ en ‘The Deathlist’ is van een ander (lees hoger) compositorisch gehalte.

Dat een van hun grootste inspiratiebronnen Judas Priest is, steken deze beeldschone heksen niet onder stoelen of banken in hun songs vandaar dat een ode in de vorm van ‘Jawbreaker’ aan hun helden mooi op zijn plaats is om dit debuut af te sluiten. Burning Witches is zeker een band die we in de gaten moeten houden want deze dames zouden in de toekomst wel eens een grote aanhang achter zich kunnen scharen. Ze zien er alle vijf goed uit, maken scherpe en duistere pure heavy metalsong die perfect passen in deze 21° eeuw en nauw aansluiten bij wat de hedendaagse heavy metal fan verwacht van zijn dagelijkse portie lawaai. Als Burning Witches er in slaagt om deze songs ook live met de zelfde klasse op de dans los te laten dan is hun broodje zeker gebakken.

(95/100, BW Records / Non Stop Music / Focusion)

Tracklist:
1. Black Widow 04:06
2. Burning Witches 04:19
3. Bloody Rose 03:53
4. Dark Companion 05:20
5. Metal Demons 02:53
6. Save Me 04:42
7. Creatures of the Night 04:22
8. We Eat Your Children 03:03
9. Creator of Hell 04:03
10. The Deathlist 05:20
11. Jawbreaker 03:34

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ