The Female Metal Voices Tour 2017 in Pop- & Cultuurpodium P3

Facebookrssmail

De Canadese band The Birthday Massacre draait al weer een dikke vijftien jaar mee. Ze staan bekend om hun catchy muziek, die op zich vrolijk klinkt maar die vaak een duistere tekst bevat. De band uit Toronto begon ooit als Imagica, maar ze kozen een andere naam toen bleek dat er al een andere band bestond met die naam. Ze kozen een originele naam waarvan voor de hand lag dat ze niet nog eens dat probleem zouden hebben. Met the Female Metal Voices Tour 2017 trekt The Birthday Massacre deze maand samen op met het eveneens uit Canada afkomstige The Agonist, Sirenia uit Noorwegen, de Ierse band Xerosun en Elyose uit Frankrijk door Europa, met vanavond dus de show in Pop- & Cultuurpodium P3 te Purmerend.

Nadat Elyose (gothic-symphonic metal) en Xerosun (progressieve melodische death metal) beiden een half uurtje speeltijd hebben afgerond is het de beurt aan de eerste band vanavond die al wel een naam heeft weten te maken.

De kleine zaal van P3 waar het concert wordt gehouden is inmiddels aardig gevuld. The Agonist speelt melodische death metal. De voormalige band van de huidige Arch Enemy frontvrouw Alissa White-Gluz heeft in Vicky Psarakis opnieuw een brulboei gevonden die uitstekend weet te overtuigen. Met vooral materiaal van de laatste twee albums, ‘Eye of Providence’ en ‘Five’, brengen zij een energieke show en weten het publiek makkelijk voor zich te winnen. The Agonist is met afstand de hardste band vanavond. Met dit sterke optreden trekken ze het niveau flink omhoog na de optredens van de eerste twee bands.

Sirenia is een symfonische metalformatie die sinds begin deze eeuw aan de weg timmert. Het muzikale brein van de band is gitarist Morten Veland. Ze hebben inmiddels acht albums op hun naam staan. Naast een aantal nummers van hun vorig jaar uitgebrachte album ‘Dim Days Of Dolor’ komt er ook genoeg ouder werk aan bod in P3. De Noorse band met de Française Emanuelle Zoldan als zangeres is altijd al meer een studio dan een live band geweest. Dat blijkt wel uit het ontbreken van een bassist en toetsenist. Die komen van tape af, net als veel achtergrondvocalen. Ondanks dat komen de symfonische gothic metal fans bij Sirenia goed aan hun trekken.

Afsluiter The Birthday Massacre speelt rock met duidelijke new wave en synth pop invloeden. In de zomer bracht de band hun nieuwe album ‘Under Your Spell’ uit. Live zorgt zangeres Chibi samen met slaggitarist Rainbow voor de meeste interactie. Maar de andere bandleden laten zich ook niet onbetuigd waarbij toetsenist Owen de meeste aandacht trekt met zijn grimassen. Ze weten het publiek prima in de show te betrekken.

De mix van rock en synthpop doet het goed bij het publiek. Halverwege de set worden ze verrast door de vier bands waarmee ze al enkele weken aan het touren zijn. Die komen op het podium een feestje bouwen. Het geeft aan hoe goed de verstandhouding is bij de bands onderling van deze package tour. Van het laatste album wordt een handvol nummers gespeeld waaronder ‘One’, ‘All Of Nothing’ en het titelnummer ‘Under Your Spell’. Oude succesnummers als ‘Destroyer’ en ‘Video Kid’ mogen natuurlijk ook niet ontbreken. The Birthday Massacre is terecht de afsluiter vanavond. Ze hebben de meeste ervaring en laten dat zien met een gedreven optreden. Zo kreeg het aanwezige publiek vanavond vijf bands voorgeschoteld met elk hun eigen stijl. De bands hadden één ding gemeen, een uitstekende frontvrouw met een goede stem.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ