Alleen winnaars bij ‘The Battle Of The Bays’ in 013

Facebookrssmail

Onder de noemer ‘The Battle Of The Bays’ staan er op woensdagavond 2 november een viertal bands in het Tilburgse 013. Exodus, San Francisco (Bay Area), neemt het op tegen Obituary de “Rednecks” uit Florida. In de slipstream van deze thrash en death metal grootmachten mag het Australische King Parrot en het New Yorkse Prong het voorprogramma verzorgen. Een supervette line-up, geen wonder dat de Jupiler zaal is uitverkocht.

King Parrot

Het uit Melbourne afkomstige King Parrot mag het spits afbijten. De band is opgericht in 2010 en heeft inmiddels twee langspelers uitgebracht. De laatste plaat, ‘Dead Set’, verscheen in 2015 en met openers als ‘Anthem of the Advance Sinner’ en ‘Need No Savior’ is het deze plaat die als eerste bod komt. De Australiërs brengen een stevige mix van thrash metal en grindcore en een energieke show, de nummers komen in een sneltrein vaart voorbij. Vermakelijke nummers als ‘Dead End’ en ‘Shit on the Liver’ uit de “oude” doos maken dat King Parrot een gevarieerde set speelt. King Parrot is een leuke opwarmer voor dat wat nog komen gaat.

Prong

De Amerikanen van Prong zijn natuurlijk geen onbekenden meer. Waar de band in 1986 begon als crossover/thrash metal band is in de jaren erna de stijl wat gewijzigd in industrial metal. Begin dit jaar verscheen het elfde studio album ‘X – No Absolutes’ van het trio waarvan zanger / gitarist Tommy Victor het nog enige originele bandlid is. De opening van de set kent nog wat oud materiaal met ‘Eternal Heat’ en het thrashy ‘Beg To Differ’ waarna de aandacht op de meest recente album wordt gericht. Nummers als ‘Ultimate Authority’, ‘Sense of Ease’ en ‘Cut and Dry’ doen het duidelijk minder bij het publiek, afsluiter ‘Snap Your Fingers, Snap Your Neck’ doet het wat dat aangaat en stuk beter.

Exodus

Eindelijk is het dan tijd voor de thrashers van Exodus, een band waar een groot deel van het publiek voor is gekomen. Na de opener ‘The Ballad Of Leonard And Charles’ is het tijd voor de titelsong van de inmiddels twee jaar oude plaat ‘Blood In Blood Out’ waarna Exodus teruggrijpt naar de absolute gloriejaren. ‘And Then There Were None’, ‘Deranged’ en ‘Piranha’ zijn de klassiekers uit de jaren ’80 en doen het nog immer goed. Zoals heel Exodus het nog steeds goed doet bij zowel jong als oud. Een jonge meid regelt op het podium voor Steve “Zetro” Souza een “wall of death” en een zeer jonge stagediver weet de aandacht te trekken op het podium van zowel band als publiek. Natuurlijk wordt het publiek getrakteerd op ‘War Is My Shepherd’ en ‘The Toxic Waltz’ voordat Exodus afsluit met ‘Strike of the Beast’. Een lekkere “old school” show van Exodus!

Obituary

De tweede headliner van de avond is Obituary en de Florida “Rednecks” hebben nog nimmer verzaakt. Ook vanavond zijn de mannen weer op dreef en worden we getrakteerd op een “old school set”. Opener ‘Internal Bleeding’ en ‘Words of Evil’ komen van de debuutplaat ‘Slowly We Rot’ en deze worden opgevolgd door publieks lieveling ‘Chopped in Half / Turned Inside Out’ van het uit 1990 stammende album ‘Cause Of Death. De trend is gezet en de uitpuilende zaal geniet van death metal uit de oude doos. Ook nieuw materiaal van de onlangs verschenen EP komt voorbij: ‘Ten Thousand Ways to Die’ is een lekkere trage kraker. John Tardy brult zijn teksten op zijn karakteristieke manier en Kenny Andrews soleert er lekker op los, de als vanouds sterke ritmesectie met Terry en Donald doet de rest. Een heerlijke show waarbij een nummer als ‘Don’t Care’ natuurlijk niet mag ontbreken. De toegiften zijn bijna traditioneel te noemen met de Celtic Frost cover ‘Dethroned Emperor’ en ‘Slowly We Rot’ sluit Obituary een geweldige metal avond af. In 2007 komt er overigens weer een nieuwe Obituary langspeler, ik zeg kom maar op!

Foto’s (C) Eus Straver

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ