Epica trakteert fans op een topavond in Patronaat Haarlem

Facebookrssmail

Met drie concerten onder de noemer The Dutch Principle deed Epica dit weekend Zwolle, Haarlem en Nijmegen aan. Na de uitverkochte show in Hedon strijkt het symfonische metal gezelschap op zaterdagavond neer in het Patronaat. Daar is ook al weken van te voren geen kaartje meer beschikbaar. Voor een volle zaal mag de Haarlemse formatie 3rd Machine het spits afbijten. Het vijftal strooit met stevige metal die gekenmerkt wordt door rauwe vocalen, snelle gitaren en beukende drums. Ze brachten vorig jaar hun eerste volledige album ‘Quantified Self’ uit. Op dit album is ook Mark Jansen van Epica op het nummer ‘Ultimate Intelligence’ te horen. Zijn inbreng wordt vanavond door gastzanger Jeffrey Rademakers vertolkt.

Daarna is MaYaN aan de beurt. Deze band komt op een groot podium zoals het Patronaat goed tot zijn recht. MaYaN herbergt namelijk maar liefst vijf vocalisten die in verschillende samenstellingen door de show heen op de bühne te bewonderen zijn. Epica gitarist Mark Jansen richtte de band in 2010 op. In MaYaN beperkt hij zich echter tot het vocale gedeelte. De andere vocalisten zijn Henning Basse, George Oosthoek, Laura Macri en Marcela Bovio. De gitaristen Frank Schiphorst en Merel Bechtold, bassist Roel Käller, drummer Ariën van Weesenbeek en toetsenist Jack Driessen maken het tiental compleet. Bijna iedere Epica fan draagt ook MaYaN een warm hart toe. Naast materiaal van hun beide albums, ‘Quarterpast’ en ‘Antagonise’, spelen ze ook het nieuwe ‘Hate Me As I Am’. Door de continue wisseling van vocalisten blijft het hele concert spannend. De muziek is complex maar toch toegankelijk. Zo wordt het publiek al voor de hoofdact goed verwend.

Epica heeft in Nederland een groot aantal fanatieke fans. Eigenlijk staat hierdoor ieder concert dat de band hier in Nederland geeft bij voorbaat garant voor een mooi feestje. Dat blijkt ook het geval te zijn in het Patronaat. De symfonische metalband imponeert met een geweldige lichtshow en uitstekend geluid. Vele fans zingen de teksten woord voor woord mee. Lang niet zo zuiver als zangeres Simone Simons, maar wat geeft het. Het draagt wel bij tot een dikke anderhalf uur vol plezier.

Het vorige jaar verschenen album ‘The Holographic Principle’ komt met meerdere songs goed aan bod in de eerste helft van het optreden. Van de dit jaar uitgebrachte EP ‘The Solace System’ horen we het felle ‘Fight Your Demons’. Omdat oude favorieten als ‘Sensorium’ en ‘Cry for the Moon’ ook niet worden overgeslagen worden de fans op hun wenken bediend. De dynamische show die een aantal malen ook nog wordt opgesierd met een vuurshow knalt van de eerste tot aan de laatste minuut. Epica onderstreept hiermee dat ze het kunstje tot in perfectie beheren. De fans hebben wederom een topavond gekregen.

Foto’s (C) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ