Lunatic Soul – Fractured

Facebookrssmail

Lunatic Soul is een project van Mariusz Duda. Deze multi-instrumentalist is zanger/bassist van de Poolse prog band Riverside. Het eerste album van Lunatic Soul komt uit 2008. Na drie jaar van ‘stilte’ is ‘Fractured’ uit. Dit is het vijfde album. Mariusz experimenteert volop met ritmes en techniek. Zijn inspiratiebronnen hiervoor zijn o.a Peter Gabriel en Depeche Mode.

De eerste geluiden van ‘blood on the tightrope’ zijn zwaar, somber en mysterieus. Deze mysterieuze geluiden combineren fantastisch bij de stem van Mariusz. De wendingen zijn soms onverwacht, maar geweldig. Er wordt mooi gespeeld met verdeling in de koptelefoon. Er zijn volop (percussie) details en diverse invloeden in muziek. Sommige van deze invloeden zou je bijna in de dance of trance verwachten. Na een flink aantal keyboardklanken, zijn er enkele pianotonen. Dit is mooi geïntegreerd. De tekst gaat in grote lijnen over de gedachten van het leven en het gevecht dat dit kan zijn. Ondanks dat het tempo door sommige instrumenten vrij hoog is, houdt de track iets sombers over zich. Dan is er een korte, emotioneel gespeelde pianosolo. Even later volgt een onrustig stukje. Het eind van deze openingstrack is vrij abrupt maar indrukwekkend.

De titel track heeft een bijzondere combinatie qua ritme, melodie, instrumenten, stijlen en zang. De muziek klinkt door de lage tonen soms wat zwaarmoedig. De hogere tonen zorgen voor tegenwicht. De zang wordt deels gebruikt als instrument. Pas later zijn er echte gezongen woorden. Dit zijn slechts enkele zinnen. ‘Fractured’ is korter dan verwacht. Ook in ‘a thousand shards of heaven’ hoor je allerlei laagjes over elkaar. Waaronder de strijkers. Dit alles vormt een sublieme harmonie. Het meeste is vrij klein gezongen en gespeeld. Muziek en zang sluiten naadloos op elkaar aan. Vooral op de momenten dat de stem als instrument wordt toegepast. Ook nu komt de saxofoon af en toe voorbij. Soms subtiel, soms wat luider. In de basis van de muziek zijn er op een gegeven moment (groepsgewijs) een aantal herhalingen. Maar door de subtiele veranderingen erom heen blijft het boeiend om naar te luisteren. Ritme en melodie lijken soms haaks op elkaar te staan. De wendingen lijken soms bijna uit de lucht te vallen. Toch blijft deze mengeling in balans. Deze track sterft langzaam weg.

’Battlefield’ start met een elektronisch klinkend ritme. De eerste zinnen:

“When I had to kill for the first time”

hebben flinke impact. De tekst is zwaarbeladen. Het voelt als taboedoorbrekend om op deze manier over het slagveld te vertellen. De muziek houdt lang de elektrische sound. Het drumwerk met dynamiek valt hierdoor goed op. Een instrumentaal stukje zorgt voor prachtige opbouw naar het einde.

In ‘moving on’ klinkt er weer hoop. Een weldoordachte manier om dit indrukwekkende album af te sluiten. ‘Fractured’ heeft voor een aantal prog liefhebbers misschien een nadeel: Er zijn zo nu en dan trillingen in het geluid te horen, duidelijk met opzet gedaan. Sommige details in de muziek sneeuwen hierdoor een beetje onder. Maar als dit geluid er niet is, kun je door de zeer goede geluidskwaliteit ieder detail horen. Toch hoor je na paar keer luisteren weer nieuwe dingen. Snaren, toetsen, en percussie vormen prachtige laagjes over elkaar. Bovendien zijn deze laagjes perfect in balans. In een enkele track komen daar nog strijkers en/of blazers bij.

Na afloop van deze cd geniet ik even van de stilte. Ik laat alles even om mij in werken. Dat heeft dit album best wel nodig. Misschien moet je even op zoek naar een geschikt moment om het soms sombere ‘Fractured’ te draaien. Dit is een album om intens naar te luisteren.

(87/100, Kscope)

• blood on the tightrope (07:18)
• anymore (04:36)
• crumbling teeth and the owl eyes (06:40)
• red light escape (05:42)
• fractured (04:35)
• a thousand shards of heaven (12:16)
• battlefield (09:04)
• moving on (05:14)

line up
Mariusz Duda – keyboards, bas en akoestische gitaren, piccolo bas, programming, lead en backing vocals
Wawrzyniec Dramowicz – drums
Marcin Odyniec – saxofoon in 4, 6 en 8
Sinfonietta Consonus Orchestra

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ