Eindhoven Metal Meeting 2017: de zaterdag

Facebookrssmail

Na de warm-up party van donderdag en de volle vrijdag staat er voor de zaterdag van de Eindhoven Metal Meeting weer een mooie line-up geprogrammeerd. Met de oude rot Cronos die met zijn Venom als headliner zal fungeren, de party thrashers van Tankard tot de obscure black metal van Gaahls Wyrd is er weer voldoende te genieten voor een ieder.

De Nederlandse inbreng op de zaterdag

De Nederlandse inbreng van deze zaterdag beperkt zich tot een tweetal bands. Allereerst Antropomorphia, deze Tilburgse band is oorspronkelijk opgericht in 1989 en is na een pauze van 10 jaar in 2009 aan een tweede leven begonnen. Het debuut album ‘Pure’ stamt nog uit de jaren 90, de platen die daarna komen zijn uit de succesvolle tweede periode. Laatste wapenfeit is het album ‘Sermon ov Wrath’ uit 2017. Antropomorphia brengt een stevig potje death metal. Naast de Tilburgers zijn er de thrashers van Distillator. De band uit Overijssel is opgericht in 2013 en na de debuutplaat ‘Revolutionary Cells’ die uitkwam in 2015 werd de toon gezet. Stampende thrash metal met een knipoog naar de jaren 80 met een energieke live show. Eerder dit jaar verscheen met ‘Summoning the Malicious’ het tweede album waarmee Distillator aantoont klaar te zijn voor een Europese opmars.

Eindhoven Metal Meeting brengt een ode aan de jaren 80

Op deze editie van de Eindhoven Metal Meeting staat de zaterdag in het teken van de jaren 80. Headliner van de avond is Venom. Het Venom van Cronos bracht klassiekers ‘Welcome To Hell’ (1981), ‘Black Metal’ (1982) en ‘At War With Satan’ (1984) die de metal wereld deden veranderen. De band werd opgericht in 1979 ten tijde van de NWOBHM stortvloed aan Britse bandjes en is altijd een uitzonderlijk muzikaal verhaal geweest. Het trio Cronos, Mantas en Abaddon is al lang niet meer en waar de twee laatst genoemde met de Venom Inc. versie knallen trekt cronos zijn eigen plan. Alle oude krakers zullen weer te horen zijn. Een andere Engelse band met de oorsprong in de jaren 80 is Extreme Noise Terror. Deze mannen vielen op met hun agressieve crust punk / grindcore waarmee ze de eerste waren. Tegenwoordig speelt de band meer een grindcore / death metal variant en met het gelijknamige album uit 2015 in de tas staat Extreme Noise Terror nog steeds garant voor een extreme metal show. Het Zwitserse Coroner is inmiddels bezig aan het derde leven. De band oorspronkelijk ontstaan in 1983 kent een tweetal onderbrekingen maar sinds 2010 gaan de heren weer volgas. Nieuw materiaal is er nog niet verschenen van deze thrashers zodat we het in Eindhoven moeten doen met de eerste vijf albums. Een andere legendarische thrash metal band is het Duitse Tankard, Opgericht in 1983 en in 1986 verscheen de debuut plaat ‘Zombie Attack’ waarmee de band met nummers als ‘Alcohol’ en ‘(Empty) Tankard’ bekendheid verwierf als party thrashers. In 2017 verscheen een EP en het meest recente album ‘One Foot in the Grave’, zolang het bij die ene voet blijft kunnen we nog wel even genieten van Tankard. Waar we in Eindhoven nog 1 keer van kunnen genieten is de Zweedse death / thrash metal band Merciless. De in 1986 opgerichte band gaf er al eerder, in 1994, de brui aan om vervolgens in 1999 de handschoen weer op te pakken. De show in Eindhoven is naar verluidt de laatste.

Zwart en onguur

EMM is niet compleet zonder black metal en een van de opvallendste namen is toch wel Gaahls Wyrd. De band rond Frontman Gaahl speelt hoofdzakelijk nummers van de voormalige bands van de frontman. Zo zijn er nummers van God Seed, Gorgoroth en Trelldom en dat is geen straf. Een verassende naam is het Oostenrijkse Anomalie. Een post-black metal band opgericht in 2011 heeft Anomalie inmiddels drie albums uitgebracht. Het laatste album ‘Visions’ verscheen in 2017 maar ook voorganger ‘Refugium’ is van bijzonder hoge kwaliteit. Ook in IJsland kunnen ze black metal maken en exponent van deze is scene is Auðn. De band is ontstaan in 2010 en na het gelijknamige debuut in 2015 verscheen in november dit jaar opvolger ‘Farvegir fyrndar’. Onder de noemer atmosferische black metal, bruut en melodisch, weet Auðn een geheel eigen geluid te brengen en is het een band om te gaan beleven. Het Franse The Great Old Ones is weer zo’n opvallende naam in het post-black metal genre. De band heeft inmiddels drie concept albums uitgebracht, concept albums gebaseerd op verhalen van de Amerikaanse horror schrijver H. P. Lovecraft. Het laatste album ‘EOD: A Tale of Dark Legacy’ verscheen eerder dit jaar. Een band die niet veelvuldig op podia in onze regio te zien is, is het Oekraïense Balfor. De band, opgericht in 2001, brengt een mix van black en death metal waarbij je vooral moet denken aan een meer melodische versie van Behemoth. Het laatste album ‘Black Serpent Rising’ verscheen dit jaar en geeft perfect weer waar de band voor staat, een aanrader.

Thrash or be doomed

Oostenrijk is op deze zaterdag hofleverancier met maar liefst drie bands. Eerder noemde we al Anomalie en verder is daar de thrash formatie van Mortal Strike. De band opgericht in 2009 heeft drie jaar geleden de debuutplaat uitgebracht met als naam ‘For the Loud and the Aggressive’, een naam die de lading volledig dekt. Sludge / doom metal is wat de uit Sazburg afkomstige band Our Survival Depends on Us brengt. Een opvallende naam tussen het brute geweld. Nog een opvallende naam is het Finse Jess and the Ancient Ones, de band brengt psychedelische rock en brengt de nodige variatie tussen de voornamelijk extremere genres. Meer thrash metal brengt het Zweedse Darkane. De band uit Helsingborg weet al sinds 1998 een agressieve mix van thrash en death te brengen en is een aanrader.

Voor wie nog niet genoeg heeft na het festival is er in Dynamo nog een afterparty met een tweetal death metal bands. De nederlandse Gorefest tribute Gorefunest en het Antwerpse Carnation zullen een geweldig weekend afsluiten.

Eindhoven Metal Meeting 2017
15 december – 16 december, 16:00
Effenaar, Dommelstraat 2, 5611CK Eindhoven
Koop hier je tickets

E.M.M Afterparty
16 december, 23:59
Dynamo Metal
Catharinaplein 21, 5611 DE Eindhoven
Gratis entree

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ