Fijne metal avond in Gebr. de Nobel met Hellbender, Bark en Destruction

Facebookrssmail

Vrijdag 24 november was het Leidse Gebr. de Nobel het decor voor een legendarische thrash metal band. Het Duitse Destruction is voor een drietal shows afgereisd naar Nederland en het eerste optreden vindt plaats in het poppodium in Leiden. Als support voor Schmier en zijn collega’s dient het Antwerpse Bark en Doomsday Celebration voegde daar de Leidse thrashers van Hellbender aan toe.

Het is 19:30 wanneer de lokale helden van Hellbender het podium opkomen. Hoewel de zaal nog matig gevuld is trekt de band toch de aandacht van het Leidse publiek. De in 2007 opgerichte band geniet vooral bekendheid in de lokale scene en het is dan ook geweldig dat Gebr. de Nobel deze Leidse thrashers een podium biedt. Hoewel de heren van Hellbender niet gewend zijn aan podia van dit formaat komt de band uitzonderlijk goed uit de verf. Geholpen door het goede geluid zetten de heren wellicht één van de beste shows neer waarmee zij hun verkiezing rechtvaardigen. Lekkere, op thrash en death metal geïnspireerde, nummers en goed gebruik makend van het grote podium weet Hellbender een zeer degelijke set te leveren. Opvallend is zanger en frontman Johan van der Linden, die een sterke vocale inbreng heeft en zijn harsh en clean vocals knap weet te brengen. Hellbender is een leuke opener van de avond.

Het Antwerpse Bark overviel de wereld met het debuut album ‘Voice Of Dog’ in 2016, een album dat de band geen windeieren legde en shows opleverde op o.a. Graspop en de Zwarte Cross. Op 10 november dit jaar verscheen de opvolger ‘Like Humans Do’ waarmee de band zich definitief op de kaart in het metal landschap zette. In 2016 was Bark al eens te gast in Gebr. de Nobel, destijds in de kleine zaal, en vandaag is de band terug. Bark kent een lekkere start met het nieuwe nummer ‘It’s All In Your Head’ en verplettert de bezoekers met hun no-nonsense muziek. Energiek en vol beweging op het podium met een frontman in Ron Bruynseels die zijn teksten bijna letterlijk in je gezicht blaft. Lekkere en groovende nummers als ‘Last Man Standing’, ‘Aftermath’ en ‘Hollow Words’ komen voorbij en zijn goed voor de headbangers in de zaal. Bark gaat volgas, gitarist Martin Furia breekt een snaar en Bark dendert door alsof er niets aan de hand is. Met krakers als ‘Voice Of Dog’ van de debuutplaat en het lekkere nieuwe materiaal dat live goed tot zijn recht komt zetten de Vlamingen een heerlijke show neer, een show die met een tijdsduur van 30 minuten eigenlijk veel te kort is, Bark smaakt naar meer.

Destruction is met Kreator, Sodom en Tankard onderdeel van de ‘The Big Teutonic 4’ en heeft sinds het ontstaan in 1982 dertien albums uitgebracht. Met de EP ‘Sentence of Death’ en de daarop volgende langspeler ‘Infernal Overkill’ maakte de band meteen naam. Vorig jaar verscheen het album ‘Under Attack’ en dit jaar verscheen de verzamelaar ‘Thrash Anthems II’, reden voor Schmier en zijn kameraden om dit te vieren met een Europese tour. Eerste Nederlandse show is in Gebr. de Nobel en ondanks dat er in totaal drie Nederlandse shows op het programma staan mag Destruction zich verheugen op een redelijk gevulde zaal. Met ‘Curse the Gods’ en ‘Tormentor’ start Destruction sterk met nummers van de eerste twee albums. Ook de eerste EP krijgt met de oude kraker ‘Mad Butcher’ en later in de set ‘Satan’s Vengeance’ en ‘Total Desaster’ ruimschoots de aandacht. Het publiek vindt het goed en er ontstaat tot genoegen van Schmier een moshpit en zelfs een enkele crowdsurfer duikt op.

Aan het einde van de reguliere set is er met ‘Thrash Attack’ en ‘Second to None’ tijd voor het meest recente album ‘Under Attack’ waarna Destruction afsluit met ‘The Butcher Strikes Back’. De koek is nog niet op, Leiden wil meer en krijg meer. Met ‘Thrash Till Death’ en ‘Bestial Invasion’ worden nog een paar vermakelijke krakers gebracht en daarna vinden Schmier en zijn kornuiten het genoeg. Destruction zet een zeer vermakelijke show neer, minpuntje is het licht waarbij je het gevoel krijgt naar een duistere black metal show te kijken maar verder bracht deze avond niets dan goeds. Waar de medewerkers van de Gebr. de Npbel in aller ijl de boel klaar moesten stomen voor het navolgende feest zakte veel bezoekers af naar Rockcafe Lazarus voor een after party en biertje met de mannen van Bark,

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ