Mastodonten van Mastodon beloven meer in 013

Facebookrssmail

Op zondag 10 februari doet het Amerikaanse Mastodon Nederland aan voor een optreden in het Tilburgse poppodium 013. Ze hebben twee supports in hun kielzog; Het Noorse Kvelertak en het Amerikaanse Mutoid Man. Op deze Europese tour hebben ze ook hun goede vriend en Neurosis frontman Scott Kelly meegenomen. Het balkon van de Mainstage van poppodium 013 in Tilburg is afgesloten, maar alle beschikbare kaarten zijn bijna allemaal verkocht.

Mutoid Man

Om 19.30 mag het uit Brooklyn New York afkomstige Mutoid Man de avond op gang brengen, deze driemansband opgericht in 2012 heeft twee albums en een ep uitgebracht en mag een half uur lang hun kunsten vertonen. Vorig jaar stond de band nog op het Roadburn Festival, eveneens in het Tilburgse poppodium. Vanavond echter ontbreekt drummer Ben Koller vanwege een elleboogbreuk en wordt hij vervangen door Chris Maggio (ex-Trap Them ).

De muziek van Mutoid Man is niet echt in een hokje te stoppen, dus doen we dat maar niet. We krijgen dus een goede mix van uptempo songs en midtempo songs, waarbij de meeste songs afkomstig zijn van het uit 2017 afkomstige tweede album ‘War Moans’. Onder anderen ‘Kiss of Death’, ‘Micro Aggression’, ‘Wreck and Survive’ en ‘Date with the Devil’ komen voorbij. Een heerlijk energiek optreden, waar het publiek dan ook van geniet.

Kvelertak

Vervolgens mag het uit Stavanger Noorwegen afkomstige Kvelertak om het publiek verder op te warmen. De band begon in 2007, heeft drie albums op hun naam staan, maar moest vorig jaar op zoek naar een nieuwe zanger nadat Erlend Hjelvik de band verliet. Nieuwe zanger Ivar Nikolaisen lijkt op een jonge versie van Axl Rose en lijkt wat onder invloed van wat verdovende middelen. Dat blijkt wel uit het feit dat de beste man niet weet welke dag van de week het is. Verder heeft dit geen enkele invloed op zijn performance.

In het nabije verleden mocht de band openen voor Slayer en Metallica, dus deze band kan wel wat. Wat wel vreemd is is dat Mutoid Man met een gitarist een betere gitaarsound heeft dan Kvelertak met drie gitaristen. We krijgen in de kleine veertig minuten van alle drie hun albums songs voorgeschoteld. Band en publiek hebben het uitstekend naar de zin zeker wanneer zanger Ivar tijdens het derde nummer zich tussen het publiek begeeft.

Mastodon

Om 21.15 is het tijd voor headliner Mastodon om hun songs ten gehore te brengen. Tijdens het intro van Gene Kelly’s ‘Singing in the Rain’ komen Bill Kelliher (gitaar), Brann Dailor (drums), Troy Sanders (bass) en Brent Hinds (gitaar) het podium op om er na 20 songs in een uur en vijfendertig minuten mee te stoppen. Sinds het ontstaan van de band hebben deze heren zes albums en twee ep’s uitgebracht, van alle albums worden nummers gespeeld.

Gestart wordt met ‘Iron Tusk’ van het ‘Leviathan’ album en krijgen we dus een mooie bloemlezing van het gehele oeuvre, maar het mooiste wordt bewaard voor het laatst. Tijdens de laatste zeven songs komt Scott Kelly ( gitarist/ zanger van Neurosis ) om mee te zingen. Mastodon doet niet aan toegiften, behalve als je de zeven nummers met Scott Kelly een toegift mag noemen deze nummers zijn oa ‘Scorpion Breath’, ‘Aqua Dementia’, ‘Crack the Skye’ en afsluiter ‘Blood and Thunder’. Mastodon wint deze avond glansrijk en drummer Brann Dailor neemt afscheid van het publiek met de belofte dat we eind 2019 een nieuw, zevende album krijgen, waarop er weer een nieuwe song komt met Scott Kelly. Het is een goede aanvulling.

Setlist Mastodon:

• Singing in the Rain (intro)
• Iron Tusk
• March of the Fire Ants
• Mother Puncher
• Chimes at Midnight
• Steambreather
• Precious Stones
• Sleeping Giant
• Toe to Toes
• Ghost of Karelia
• Capillarian Crest
• I am Ahab
• Megalodon
• Ancient Kingdom
• Scorpion Breath ( met Scott Kelly )
• Crystal Skull ( met Scott Kelly )
• Spectrelight ( met Scott Kelly )
• Aqua Dementia (met Scott Kelly )
• Crack the Skye ( met Scott Kelly )
• Diamond in the Witch House ( met Scott Kelly )
• Blood and Thunder ( met Scott Kelly )

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ