Lemmy Lives: een geslaagde avond in Patronaat Haarlem

Facebookrssmail

Op 28 december 2015, 4 dagen na zijn zeventigste verjaardag overleed Lemmy (Ian) Kilmister aan de gevolgen van een agressieve vorm van kanker. Na het overlijden van de altijd goedlachse frontman ontstond er een grootte leegte bij de fans van Motörhead, Lemmy was immers een icoon en levende legende. Ter nagedachtenis aan Lemmy besloot de Nederlandse band Death Alley eind 2016 een aantal memorial shows op te zetten onder de noemer “A Motörhead Memorial with Death Alley”. Dat de band niet zomaar een avond organiseerde bleek al snel na de bekendmaking van een aantal bijzondere gasten zoals Ryanne van Dorst (DOOL), Marco Roelofs (Stavast, ex Heideroosjes) en Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock). Zo waren er uitverkochte of nagenoeg uitverkochte shows in onder meer Eindhoven, Haarlem, Sittard en Hengelo.

Lemmy was natuurlijk vooral bekend als oprichter en frontman van Motörhead. In zijn jonge jaren was Kilmister onder andere roadie voor Jimi Hendrix. Daarna begon hij zelf in bands te spelen. Na verschillende kleine, onbekende bandjes in de jaren 60 werd Kilmister in 1971 bij Hawkwind ingelijfd. Na onderlinge problemen met de rest van de band verliet hij in 1975 de band om vervolgens de band Motörhead op te richten. Motörhead kende vele bezettingswisselingen maar door de jaren heen was Kilmister de rotst in de branding en bracht de band meer dan twintig studio albums uit en verschenen er tientallen live albums, verzamelaars en live dvd’s. Het laatste officiële studioalbum, getiteld ‘Bad Magic’ verscheen 28 augustus 2015 met Phil Campbell op gitaar en Mikkey Dee op drums, beide een vaste waarde van de band sinds 1992. Naast zijn activiteiten met Motörhead heeft Kilmister ook samengewerkt met artiesten als Dave Grohl (Foo Fighters) en Slash. Sinds 2000 was Kilmister ook actief als zanger/gitarist samen met ex-Stray Cats-drummer Slim Jim Phantom en gitarist Danny B. Harvey onder de naam “The Head Cat”.

Het is inmiddels twee jaar geleden dat Lemmy overleed en vooraf vroeg ik me af hoeveel publiek er vandaag op de show af zou komen. De show van vorig jaar in Haarlem was immers uitverkocht, ondanks dat deze op het laatste moment al naar de grote zaal was verplaatst. Mijn verbazing was dan ook redelijk groot dat we bij binnenkomst naar de kleine zaal worden geleid en waar bij aanvang van de openingsband Snakebite Love de zaal slechts voor driekwart gevuld is. De band uit Eindhoven stond afgelopen jaar ook in het voorprogramma en is afkomstig van rockacademie. Net als vorig jaar brengt de band een aantal speciale Motörhead songs welke in een akoestisch jasje zijn gestoken. Zo krijgen we onder meer de nummers “Broken”, “Poison”, “Metropolis”, “Don’t Let Daddy Kiss Me”, Killed By Death” (waarbij een deel van het publiek voor het eerst vanavond meezingt) voorgeschoteld. Op zich is er niks mee om de nummers eens in een andere uitvoering te horen, maar de nummers zijn niet zo gemakkelijk herkenbaar waardoor de aandacht al snel verslapt waarop we de band verder gadeslaan vanaf bovenin de zaal. Na het welbekende ”Ace Of Spaces” zit het optreden van de Eindhovenaren er alweer op.

 

Net als vorig jaar is ook rockmascotte Dikke Dennis weer aanwezig om de avond aan elkaar te praten en als na een korte ombouwpauze Death Alley wordt aangekondigd kunnen we ons opmaken voor anderhalf uur pure rock ’n roll waarbij de band dit keer wordt bijgestaan door leden van onder meer Indian Askin, The Sore Losers, Peter Pan Speedrock, Birth of Joy, The Deaf, The Charm The Fury, Heideroosjes en Stavast. De kleine zaal van het Patronaat is inmiddels goed gevuld als Death Alley aftrapt met “Iron Fist”, “Love Me Like a Reptile” waarop we de eerste gast van de avond mogen verwelkomen. Caroline Westendorp, frontvrouw van The Charm the Fury brengt ons niet geheel onverdienstelijk de nummers “No Class” en “The Hammer” ten gehore.

 

Vervolgens is het Indian Askin zanger Chino Ayala die de nummers “Damage Cage” en “The Chase Is Better Than The Catch” voor zijn rekening neemt. Gelukkig is er voor gekozenen om de artiesten die er vorig jaar al bij waren dit keer andere songs te laten zingen zodat het geen herhalingsoefening wordt.
Zo was Bassiste Janneke Nijhuis (The Deaf) er vorig jaar ook bij, maar dit keer verzorgt zij de zangpartijen van onder meer “Fire Fire” en “Jailbeat” en is ze samen met Douwe te horen tijdens “Please Don’t Touch”.

Vervolgens is het zangeres “Micky Huijsmans” van Snake Bite Love die een prima uitvoering van “Emergency” ten gehore brengt. Het einde van de reguliere set is ingeruimd voor oudgedienden Peter van Elderen (Peter Pan Speedrock) en Marco Roelofs (Heideroosjes, Stavast) die er vorig jaar ook al bij waren en ons onder meer de klassiekers “Killed By Death”, “(We Are) The Roadcrew” en “Ramones” voorschotelen. Na een uittekende uitvoering van Silver Machine met zanger Douwe zit het reguliere deel van de set er alweer op. Gelukkig weet dikke Dennis het publiek nog een keer op te zwepen en is het Dennis zelf die de eerste toegift verzorgt in de vorm van de “Ace Of Spades” cover “Schoppenaas”. De avond wordt vervolgens afgesloten door Death Alley met de song “Motörhead” waarop de complete reeks optredens er voor dit jaar weer opzitten.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde avond al was de opkomst beduidend lager dan de editie in 2016 maar de sfeer was er niet minder om. Zowel de bands als het publiek hadden het prima naar hun zin. De enige kanttekening die ik echter bij deze avond wil plaatsen is dat hoe dat over een paar jaar moet gaan als alle grote rockiconen het veld hebben moeten ruimen. Dan hebben we waarschijnlijk ieder weekend een memorial om de grote der aarde te eren.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Setlist:

01. Iron Fist – Douwe
02. Love Me Like a Reptile – Douwe
03. Bomber – Caroline
04. No Class – Caroline
05. The Hammer – Caroline
06. Damage Cage – Chino
07. The Chase Is Better Than The Catch – Chino
08. Fire Fire – Janneke
09. Jailbeat – Janneke
10. Please Don’t Touch – Janneke & Douwe
11. Shine – Douwe
12. Emergency – Micky
13. Beer Drinkers& Hellraisers – Peter
14. Killed By Death – Peter
15. Shake Your Blood – Peter
16. (We Are) The Roadcrew – Marco
17. Ramones – Marco
18. Overkill – Marco
19. Silver Machine – Douwe

Toegift:

20. Schoppenaas / Ace Of Spades – Dikke Dennis
21. Motörhead – Douwe

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ