Starsabout – Longing for home

Facebookrssmail

Starsabout is een viertal uit Polen. Deze alternatieve rockers mengen progressieve rock met post-rock. Hun vorige cd, ‘Halflights’, is van 2016. Een album dat ik zeker waardeer. Ik heb ernaar uitgekeken om een recensie van ‘Longing for home’ te schrijven. Aan dit album werkten ook drie gastmuzikanten mee: op viool, keyboard en gitaar.

‘Blue Caress’ heeft een apart maar boeiend intro met enkele vrij lange en sobere tonen. Daarna gaat het over in een mid-tempo. Zanger/gitarist Piotr Trypus heeft een mooie kleur van stem. Zijn zachtaardige sound sluit perfect aan bij de dromerige klanken van de muziek. 
Hoewel Sergiusz  Pruszyński zijn drums met vrij veel herhalingen bespeelt, heeft de openingstrack een heerlijke rustige flow. Deze heeft een mooi einde waarbij drums even stil zijn. ‘Cry me no tears’ heeft dezelfde rustige flow als de voorgaande nummers. Maar ook een heerlijk instrumentaal stuk dat meer tempo en volume bevat. Dit vleugje rock is prima geïntegreerd. Mooi lang wegstervend einde.

Tijdens het intro van ‘Hourglass’ houden de drums zich even stil. De zang van Piotr en het akoestisch gitaarspel komen goed tot hun recht. Als de drums er even later bij komen, is dit iets te luid. Tijdens het volgende gevoelige stuk word ik geraakt. Gitaren en viool geven een prachtige combinatie. Net als de muziek onder mijn huid begint te kruipen, komen de drums er weer bij. Een stukje impact vervalt. Toch is het wel een goede track. De gesproken sampling hoort bij ‘Million Light Years‘. Na een sferische start volgt licht een poppy ritme met vleugje rock. Dit houdt een tijdje aan.
 Na een paar gave wendingen lijkt deze track afgelopen te zijn, maar niets is minder waar. De muziek heeft nu een sferisch, bijna experimenteel karakter. Als tempo en volume wat hoger liggen komt ook de bas van Piotr Ignatowicz mooi aan bod. Goed opgebouwde track, boeiend van begin tot en met het eind.

De manier van drummen past bij de kalme flow van de muziek. Toch had er een fractie meer verschil in tempo en vooral volume mogen zitten. De drums zijn regelmatig te luid in verhouding tot de rest. De details die wel degelijk in de muziek zitten, raken soms wat ondergesneeuwd. Muziek en zang raken me hierdoor minder dan ik zou willen. Tijdens bijvoorbeeld ‘Thief’ zijn ritme en melodie volledig in harmonie. Als deze balans constant perfect was geweest had Starsabout hoge ogen gegooid. Toch heb ik zeker genoten van dit album. Bijvoorbeeld van het mooie gitaarspel Piotr Trypus en Tomasz Kryjan. Veelal heerlijk dromerig, soms licht rockend. De verdeling tussen dromerig en rock is goed. Rockend genoeg voor een beetje pit en voldoende sferische elementen om lekker te chillen.

(77/100, Progressive Promotion Records)

1 Blue Caress – 6.34
2 Longing for Home – 5.06
3 Cry me no Tears – 7.10
4 Hourglass – 5.30
5 Stay – 4.17
6 I Will Never – 4.29
7 Thief – 4.27
8 Million Light Years – 8.38

Line up:
Piotr Trypus: zang, gitaar
Tomasz Kryjan: gitaar
Piotr Ignatowicz: basgitaar
Sergiusz Pruszyński : drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ