Deathcult – Cult of the Goat

Facebookrssmail

Na tien jaar is er dan eindelijk het tweede album van het Noorse Deathcult met in de gelederen de broers Skagg (Gaahlskagg, ex-Gorgoroth) op gitaar en zang en Thurzur (Gaahlskagg, ex-Taake) op drums, met nu op bas Hoest (Taake). Na ‘Cult of the Dragon’ in 2007, nu met ‘Cult of the Goat’ een nieuw black metal meesterwerk. Het samenwerkingsverband tussen deze Noorse grootmeesters van de black metal levert weer een gitzwart plaatje op om van te genieten. Slechts 7 nummers, maar waarvan de langste wel over de 10 minuten heengaat.

‘Climax of the Unclean’ bijt het spits af, een ruim 8 minuten durend epos met die typische Noorse black sound. Overeenkomsten met Gorgoroth en Taake zijn niet vreemd natuurlijk, maar het heeft toch wel een eigen Deathcult gezicht. Met alle achtergrondgeluiden lijkt het wel een audio horror spektakel. ‘Bloodstained Ritual’ vervolgt met herkenbare riffs en gegorgel, een vet nummer met de nodige afwisselingen en melodieen erin verwerkt. Het geluid is top voor deze muziek, opgenomen en gemixed in de welbekende Griegenhallen Studios, en geëngineerd door Eirik “Pytten” Hundvin.

‘Ascension Rite’ begint met een hoop geruis, waarna het geweld weer losbarst. Heerlijk bruut weer, waar zelfs Marduk nog een puntje aan kan zuigen. Het weet de juiste sfeer te creeeren en is puur genieten, de razendsnelle riffs en brute vocalen voeren de boventoon. Ondanks dat de lengte van de nummers gemiddeld vrij lang is, verveeld het geen moment en valt er van alles te beleven in de nummers. ‘Man versus Beast’ is eveneens weer een lekker snel en bruut pareltje met de nodige grafvocalen, die op het hele album wel doorkomen, soms duister en mysterieus en dan weer tergend en gekweld. ‘The Oath’ had ook zo op een Taake album kunnen staan, alsof de duivel een boer laat, iets lager in tempo, maar heavier en meer in your face. Satan wordt weer volop geprezen en zal zitten glunderen op z’n troon. Het langste nummer van de plaat is ‘Devilgoat’ met ruim 10 minuten, een heel afwisselend stuk met acoustische instrumentatie erin verwerkt. Op dit album zijn er ook diverse gastbijdragen te vinden, zoals van Gjermund Fredheim op gitaar, sitar, Baroque gitaar en Bow, twee cellisten: Carmen Boveda en Goril Skeie Sunde en daarnaast doet Attila Csihar een vocale bijdrage. ‘Laudate Hircum’ besluit het album in een heel andere stijl dan de rest van de plaat en is bijna filmachtig en akoestisch met veel achtergrondgeluiden, een verassing.

Deathcult zet weer een topplaat neer met ‘Cult of the Goat’, geheel in Noorse black traditie. Hopelijk hoeven we niet weer 10 jaar te wachten op de volgende!

(85/100, Soulseller Records)

Traxklist:
1. Climax Of The Unclean (8:24)
2. Bloodstained Ritual (6:31)
3. Ascension Rite (7:56)
4. Man Versus Beast (6:21)
5. The Oath (5:34)
6. Devilgoat (10:10)
7. Laudate Hircum (4:16)

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ