Pestilence brengt heerlijke old school classics op In the Grip of Winter Fest

Facebookrssmail

Op zondag 28 januari 2018 vindt in de Rotterdamse Baroeg de eerste editie plaats van een nieuw festival genaamd In the Grip of Winter Fest, door de organisatoren in het leven geroepen om de vrij rustige maand januari wat muziekplezier te bieden. Headliner van dit festival is de legendarische Nederlandse deathmetalband Pestilence, ook spelen er nog 5 andere bands op deze editie. Dit zijn het Braziliaanse Rebaellion, de Noorse bands Execration en Reptilian, het Engelse Craven Idol en het ook uit Nederland afkomstige Silenxce.

Om 14.30 mag Silenxce het festival openen, deze Nederlandse speed/ thrash band opgestart in 1984 als Inferno heeft er op dit vroege tijdstip en in een nog wat matig gevulde Baroeg van begin af aan al zin in. In de 40 minuten speeltijd worden songs gespeeld van de demotapes ‘Terror Strike’, deze maakten ze als Inferno, en ‘Infernal Ending’. De band is lekker op dreef met de songs ‘Desire One’, ‘Agent Orange’ om hun optreden te beëindigen met het nummer ‘Terror Strike’, een leuk en geslaagd optreden van deze Nederlanders. Wordt hopelijk vervolgd.

Vanwege wat logistieke redenen zijn Reptilian en Craven Idol van plek gewisseld en is het Engelse Craven Idol die om 15.30 hun black/ thrash metal ten gehore mag brengen. Het lijkt ietwat op een mix van alle grote blackmetalbands uit de begin jaren 90, de vocalist/gitarist lijkt in zijn aankondigingen wat op een opgefokte versie van Mortuus ( Marduk zanger ). Helaas klinkt het geheel een beetje saai en inspiratieloos en staat een deel van het aanwezige publiek na een paar nummers liever in het bargedeelte van de Baroeg.

Na dit wat mindere optreden is het tijd voor Reptilian uit Noorwegen die in de 45 minuten durende set hun gehele debuutplaat ‘Perennial Void Traverse’ uit 2016 spelen. Deze 4 Noren spelen een heerlijke groovy deathmetal variant met doom invloeden, waaronder het 9 en een halve minuut durende ‘Cadaverous Creature’, de zang van zanger/ gitarist Cato lijkt wel wat op dat van Nergal van Behemoth. Zeer goed optreden.

Inmiddels is het 17.45 en is het tijd voor de Noorse deathmetal van Execration, opgestart in 2004. Deze Noren hebben inmiddels 4 albums uit en ontvingen voor hun 3e langspeler ‘Morbid Dimensions’ een Noorse Grammy. In de 50 minuten durende set worden 8 songs gespeeld, waarvan 4 nummers van het vorig jaar verschenen album ‘Return to the Void’ waaronder het titelnummer, ‘Eternal Recurrence’, ‘Hammers of Vulcan’ en ‘Unicursal Horrorscope’. De 50 minuten zijn voorbij gevlogen, een zeer geslaagd optreden.

Nog 2 bands te gaan, als de Brazilianen van Rebaellion het podium betreden. Gelijk gaan de gedachten naar het eveneens Braziliaanse Krisiun, Rebaellion bestaat ook uit 3 muzikanten en ook muzikaal is het vergelijkbaar met Krisiun. Dus meteen is duidelijk dat de band heerlijke lompe deathmetal speelt met een lekkere groove. In de driekwartier dat deze Brazilianen op het podium staan worden er nummers van hun hele discografie gespeeld en is het optreden zo weer voorbij.

Dan is het rond 20.15 tijd voor Pestilence, het nieuw te verschijnen album ‘Hadeon’ wordt nog niks van gespeeld. Bandleider Patrick Mameli heeft besloten om op deze Europese tour alleen maar songs te spelen van de eerste vier albums van zijn band. Dus krijgen we vanavond alleen maar nummers van ‘Malleus Maleficarum’, ‘Consuming Impulse’, ‘Testimony of the Ancients’ en ‘Spheres’. Net voor deze tour is gitarist Santiago Dobles waarmee de nieuwe plaat is opgenomen, weer uit de band verdwenen. Met de huidige line-up is dit het 3e optreden. Het lijkt allemaal niks uit te maken, want het optreden is gewoon top. We krijgen heerlijke old school classics voorgeschoteld zoals, ‘Parricide’, Dehydrated’, ‘Chronic Infection’, ‘Twisted Truth’, ‘Mind Reflections’ en setafsluiter ‘Out of the Body’. Wat heerlijk om deze nummers toch weer voorbij te horen komen.

Al met al is het een geslaagde eerste editie geweest van een nieuw festival, de sfeer was de hele dag goed en hopelijk krijgt het ‘In the Grip of Winter Fest’ een vervolg. Dit smaakt naar meer.

Foto’s (C) Kick Verhaegen

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ