CD van de Week: Black Label Society – Grimmest Hits

Facebookrssmail

Na de opname van ‘Ozzmosis’ in 1995 was het tijd voor Zakk Wylde om solo te gaan. In 1996 bracht hij zijn solo album ‘Book Of Shadows’ uit. Daarna volgde een pauze. In 1999 kwam hij terug met een band genaamd Black Label Society. Nu bijna 10 jaar later is hij er niet rustiger op geworden. Naast projecten als Zakk Sabbath en een aankomende tour van twee jaar met Ozzy, heeft hij ook nog de tijd gevonden om met Black Label Society het album ‘Grimmest Hits’ uit te brengen. De titel van het album suggereerd een verzameling van beste nummers. Maar niets is minder waar. Dit alweer tiende album van de band staat vol nieuw materiaal en Black Label Society is mogelijk nog sterker dan ooit.

‘Trampled Down Below’ is het openingsnummer van het album. Bassist Deservio neemt de intro voor zich. Deservio die op dit album mogelijk net zo weergaloos is als Wylde zelf. Het nummer heeft naast een fantastiche gitaarsolo en indrukwekkend werk op de bas een aanstekelijke energie en als luisteraar kan je niet anders dan het volume een tandje bijzetten in afwachting van de rest van het album. In ‘Betrayal’ wordt deze lijn doorgezet. De nadruk komt meer te liggen op de gitaarriffs, iets dat zeker niet vervelend is. Zakk Wylde heeft goed geluisterd naar zijn mentor en de Sabbath invloeden zijn duidelijk hoorbaar, echter met een extra bonus in de vorm van geniaal gitaarspel.

De intro van ‘All That Once Shined’ is een stuk rustiger en de rustige kant van rock die Zakk Wylde ook blijkt te waarderen komt meer naar voren, dit met een vleugje Sabbath, doom en blues gemixed in één nummer. Die rust komt helemaal naar voren in ‘The Only Words’ wat een lekkere ballad is met een gevoelige solerende gitaar zoals het hoort. Ook ‘The Day That Heaven Had Gone Away’ is zo’n rustiger nummer echter voelt dit meer aan als een dertien in dozijn, typische Amerikaanse rockplaat voor het grotere publiek.

Gelukkig kent het album dusdanige rammende rauwe rocknummers dat een nummer als ‘The Day That Heaven Had Gone Away’ snel vergeten is. Er wordt ongenadeloos en met rammende energie gespeeld door de heren van Black Label Society in nummers als ‘Room Of Nightmares’ en ‘Illusions Of Peace’. Voordat het album afgesloten wordt met een enigsinds onlogische keuze en muzikaal zeker niet het sterkste nummer ‘Nothing Left To Say’, komt er nog een heus topnummer voorbij met ‘Bury Your Sorrow’ met een intro in americana stijl wat overgaat in blues riffs, smerige rock en glijende solo’s. Dit had een waardige afsluiter geweest van het album. Maar de rustige kant van Black Label Society wordt nog één maal benadrukt in ‘Nothing Left To Say’.

Desalniettemin is dit een album dat een absolute must have is voor alle Black Label fans, alle Black Sabbath fans of gewoon voor iedereen die een portie subliem gitaarspel en rauwe rock wel kan waarderen. Het is divers, uitdagend en toch ook vertrouwd en daarmee mogelijk één van de beste albums van Black Label Society tot dusver.

(90/100, Spinefarm Records)

Tracklist;
• Trampled Down Below
• Seasons Of Falter
• The Betrayal
• All That Once Shined
• The Only Words
• Room Of Nightmares
• A Love Unreal
• Disbelief
• The Day That Heaven Had Gone Away
• Illusions Of peace
• Bury Your Sorrow
• Nothing Left To Say

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ