CD van de Week: DeadRisen – DeadRisen

Facebookrssmail

DeadRisen is het nieuwe paradepaardje van AFM. Je mag gerust spreken van een supergroep als je onder andere bassist Mike LePond van Symphony X (en 3000 andere bands en projecten) en wereldzanger Will Shaw (recentelijk nog bij Heir Apparent) in de gelederen hebt.

De spanning wordt opgevoerd met het intro ‘Risen Death a D’ en daarna begint DeadRisen met ‘Prophecy’, een nummer dat zich moeiteloos kan meten met het hardere werk van Symphony X. ‘Destiny’ is van hetzelfde laken een pak. Vervolgens krijgen we het progressieve ‘The Maker’ waar alle muzikale en vocale registers worden opengetrokken. De tempowisselingen en gitaarsolo’s zijn van uitzonderlijk hoog niveau en dat ook nog eens verpakt in een mooi nummer wat niet als los zand aan elkaar hangt. Een prestatie op zich.

‘Reach For The Sun’ is een geweldige Power Ballad met Blues-en Proginvloeden met een hoofdrol voor zanger Will Shaw en smaakvol toetsenwerk van Tony Stahl. Na dit relatieve rustpuntje gaat het weer door in de 6e versnelling met ‘Visions’. ‘Chains Of Fire’ en Fear And Fury’ zijn zoals al eerder vermeld en wat eigenlijk voor het gehele album geldt buitengewoon goede Heavy Metal nummers in de stijl van het hardste werk van Symphony X.

Het beste wordt tot het laatst bewaard met afsluiter ‘But You’. Een soort Symphony X Thrash nummer met Pantera en Fear Factory-invloeden. Het had ook zo op Dream Theater’s ‘Awake’ kunnen staan door het toetsenwerk en de zanglijn van het refrein. Het echt laatste nummer van het album is een cover van Metallica’s ‘For Whom The Bell Tolls’, niks mis mee maar ik had liever in plaats van deze bombastische versie nog een eigen compositie gehoord. Een beetje overbodig derhalve.

Hoogtepunten van het album zijn afsluiter ‘But You’, het Progressieve ‘The Maker’ en de geweldige Ballad ‘Reach For The Sun’. Het geluid van het album is ook dik in orde. Ik hoop gezien het drukke schema van vooral bassist Mike LePond dat DeadRisen geen eendagsvlieg blijkt en dat we ons kunnen gaan verheugen op een tweede album en wat Live shows. Geen maximale score door de Metallica-cover. Maar dat dit album heel hoog gaat eindigen in mijn jaarlijstje staat als een paal boven water ( 99/100)

Tracklist

1 Risen Death a D (1:14)
2 Prophecy (5:18)
3 Destiny (5:05)
4 The Maker (6:45)
5 Reach For The Sun (5:09)
6 Visions (5:22)
7 Chains Of Time (4:07)
8 Fear And Fury (5:57)
9 But You (4:56)
10 For Whom The Bell Tolls (4:36)

Lineup

Will Shaw – Vocals
Rod Rivera – Guitars
Mike LePond – Bass
Dan Prestup – Drums
Tony Stahl – Keyboards

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ