Saxon – Thunderbolt

Facebookrssmail

Aangezien de band al meer dan veertig jaar bestaat en een inspiratiebron vormde voor onder andere Metallica, Megadeth en Slayer, is het niet heel vreemd dat Saxon een zeer bekende naam is in het heavy-metalwereldje. De band, die als een van de succesvolste van het New Wave Of British Heavy Metalgenre wordt gezien, produceerde de afgelopen decennia het ene album na het andere. Intussen brengt de band alweer zijn 22e album uit: ‘Thunderbolt’ is de opvolger van ‘Battering Ram’ uit 2015. Opnieuw zijn de kenmerkende stem van Biff Byford en de stevige riffs van gitarist Paul Quinn te horen, en dankzij deze twee originele leden produceert Saxon nog altijd het geliefde en vertrouwde Saxon-geluid dat ook van ‘Thunderbolt’ een hoogstaand album heeft gemaakt.

‘Olympus Rising’ is een kort en voornamelijk instrumentaal nummer dat een mysterieuze, opbouwende inleiding vormt en daardoor een origineel openingsnummer is. Het volgende nummer (de titelsong van het album) ‘Thunderbolt’ wordt getypeerd door Byfords hoge uithalen, dreunend gitaarwerk afgewisseld met snelle solo’s en het welbekende thema ‘mythologie’ dat zo geliefd is in de NWOBHM-stroming. Het nummer ‘Nosferatu (The Vampires Waltz)’ heeft een bijzondere onheilspellende klank en ‘Sons of Odin’ is een wat langzamer nummer dat ondanks het rustigere tempo niet aan kracht inboet. Het album wordt afgesloten met ‘Roadie’s Song’, een pakkend hardrock-achtig nummer dat een aangename afwisseling vormt en een voorbeeld is van hoe Saxon door middel van verschillende nuances eentonigheid in de nummers weet te voorkomen.

‘Thunderbolt’ is dankzij de bezongen thema’s en de typerende gillende gitaarsolo’s een typisch NWOBHM-album, dat echter niet het risico loopt om doorsnee of saai te worden. Het behoudt de kenmerkende Saxon-klank, en is tegelijkertijd verrassend en onderscheidend. Saxon dendert nog steeds aan één stuk door, zonder een pauze in te lassen – die hebben de Britten blijkbaar nog steeds niet nodig. Heel 2018 staat alweer volgepland met een tour vol concerten vanwege het nieuwe album, en als Saxon zo energiek is als de band op ‘Thunderbolt’ laat horen belooft dat niets minder te worden dan puur spektakel.

(83/100, Militia Guard)

1. Olympus Rising 01:32 instrumental
2. Thunderbolt 03:59
3. The Secret of Flight 05:02
4. Nosferatu (The Vampires Waltz) 05:00
5. They Played Rock and Roll 03:39
6. Predator 03:17
7. Sons of Odin 05:22
8. Sniper 03:36
9. A Wizard’s Tale 03:52
10. Speed Merchants 03:47
11. Roadies’ Song 03:31

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ