CD van de Week: Frozen Crown – The Fallen King

Facebookrssmail

Nog niet zo heel lang geleden kon je het gros aan releases in het Symfonische Female Fronted Metal genre uit Italië na beluistering en schrijfwerk gebruiken als onderzetter. Qua originaliteit en vooral qua uitvoering was het merendeel gewoonweg zwaar ondermaats. Gelukkig is dat tegenwoordig anders. Denk maar eens aan een band als Ancient Bards dat zowel op plaat als live meer dan uitstekend werk aflevert. Met dit jonge Frozen Crown presenteert Italië ineens een toekomstig vaandeldrager voor het echte power metal genre.

Met nadruk op “echte” want wat tegenwoordig onder dit genre geschaard wordt met al die zwaar door elektronica overheersende poppy rock van bands als Battle Beast (100% Metal … ahum…), Powerwolf en consorten waag ik toch echt geen power metal meer te noemen. Niet dat het slecht is hoor, maar heel die keyboard overheersende stroming doet geen recht meer aan die benaming. Dit Frozen Crown maakt er ook wel gebruik van maar dan in ondersteunende zin. In de band treffen we aan Filippo Zavattario (bas), Alberto Mezzanotte (drums) Talia Bellazecca (gitaar), Federico Mondelli (keyboards, gitaar en zang) en Giada “Jade” Etro (zang). Onthoudt deze namen want deze jonge honden zijn zonder uitzondering bijzonder getalenteerd.

‘Fail No More’ opent als een raket en meteen valt het superstrakke gitaarwerk van de pas 17 lentes tellende Talia op. De riffs en solo’s vliegen om je oren waarna de vocalen van Giade op gloedvolle wijze worden ingezet niet veel later gevolgd door die van Federico zodat fraaie samenzang ontstaat. De beukende drums van Alberto zijn niet alleen op dit nummer een waar genot maar deze klasbak laat op de gehele plaat een uitmuntende indruk achter. Dit nummer vliegt dan ook als een razende voorbij en is een prima introductie voor hetgeen gaat volgen. ‘To Infinity’ is wat trager van opzet maar niet minder indrukwekkend en hierna volgen er louter nog vele juweeltjes. Veelal up tempo, sterk gitaar georiënteerde, nummers als het vette ‘Kings’, ‘Everwinter’ en ‘Queen Of Blades’ ( met heerlijk roffelende drums). Ook het veelzijdige, meer episch gerichte, ‘The Shieldmaiden’ is fantastisch en Gaida mag nog even uitblinken in de ballad ‘Chasing Lights’ en het enige, echt toegankelijke nummer ‘Across The Sea’. In het voor mij beste nummer ‘I Am The Tyrant’ (dat vooral live een klapper wordt) doen de verdienstelijke grunts van Federico hun intrede. Iets waar we ook in de vele navolgende nummers van kunnen genieten. Het afsluitende, overdonderende ‘Netherstorm’ doet zijn naam meer dan eer aan en neigt zelfs richting death metal.

‘The Fallen King’ is als debuut een binnenkomer van jewelste en eentje om in te lijsten. Dit jonge Frozen Crown legt de lat voor zichzelf meteen erg hoog met dit grandioze product dat klinkt als een klok. Op en top hedendaagse, modern klinkende power metal met 3 stemmige zang en heerlijke, vette nummers. Gewoonweg een dikke aanrader deze plaat en een debuut om heel trots op te zijn !

(88/100, Scarlett Records)

Tracklist
1. Fail No More
2. To Infinity
3. Kings
4. I Am the Tyrant
5. The Shieldmaiden
6. Chasing Lights
7. Queen of Blades
8. Across the Sea
9. Everwinter
10. Netherstorm

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ