CD van de Week: Creeper – Sanguivore

Facebookrssmail

De Britse band Creeper bestaat nog niet zo gek lang. Net geen tien jaar en bracht onlangs hun derde album ‘Sanguivore’ uit. Met dit album slaan ze een andere richting in. Waar de eerste twee platen ook punk bevatte, is dit hoofdzakelijk een goth rock album. Een goth rock conceptalbum op precies te zijn. Geslaagde zet?

Zoals net al vermeld is dit een conceptalbum. Creeper heeft altijd al een ‘’vampieralbum’’ willen maken en vonden het nu de juiste tijd om het te doen. Met een release op vrijdag de dertiende ook nog.  Het album volgt twee hoofdpersonages. De bloeddorstige vampier Mercy en de oude man genaamd Spook waar ze de volledige controle over heeft. Hoe dieper je in het album komt, merk je dat Mercy langzaam maar zeker weer meer mens wordt.

In de geweldige opener ‘Further Than Forever’, die je aan Meat Loaf doet denken met zijn negen minuten en hoe de song is opgebouwd hoor je dat Spook zelf ook vampier wordt. Vrijwel ieder nummer op deze plaat is Creeper open over de inspiratie van het maken. Dit nummer is dus geïnspireerd door Meat Loaf, Jim Steinman en Bonnie Tyler. Ik wil bijna zeggen het beste Jim Steinman nummer wat die nooit heeft geschreven. Met de donkere teksten en de stem van frontman Will Gould kunnen we stellen dat die nieuwe aanpak een zeer geslaagde zet is.

Op het volgende meer rechttoe rechtaan ‘Cry To Heaven’ wordt het verhaal verteld van de vernieling, moord en terreur die Mercy aanricht. Heerlijke achtergrondzang, opnieuw een sterke track. Een refrein die direct in je hoofd blijft zitten en het theatrale in het gehele album werkt uitstekend. ‘Chapel Gates’ is in diezelfde trant al neigt deze wat meer naar de theatrale punk.

Het album is heel divers en dat komt niet alleen het verhaal ten goede, ook de luisterervaring an sich in hierdoor prettig. Het album verveeld geen seconde. ‘The Ballad Of Spook & Mercy’ is zoals de titel al doet vermoeden een rustiger nummer. Geïnspireerd op Nick Drake. Theatraal gezongen, veelzijdige stem die je in het verhaal zuigt. Net zoals Mercy in dit nummer het bloed zuigt uit de nek van een bruid. Ook de invloed van Depeche Mode is duidelijk hoorbaar in het darkwave nummer ‘Black Heaven’.

Dit conceptalbum staat als een huis. Creeper mag wat mij betreft deze lijn voortzetten. ‘Sanguivore’ bevat zoveel diversiteit zonder de verhaallijn te verliezen. Het blijft samenhangend. Sterke tracks, theatrale goth rock met invloeden uit de dark wave, classic rock, punk. Voor elk wat wils, al komt het album het best tot zijn recht van begin tot eind te luisteren. Creeper doet mee om hoog te eindigen in de top tien albums van het jaar met deze release. (94/100) (Spinefarm Music Group)

Tracklist:

  1. Further Than Forever (9:12)
  2. Cry to Heaven (4:27)
  3. Sacred Blasphemy (2:53)
  4. The Ballad of Spook & Mercy (4:39)
  5. Lovers Led Astray (4:40)
  6. Teenage Sacrifice (4:17)
  7. Chapel Gates (2:23)
  8. The Abyss (0:42)
  9. Black Heaven (4:15)
  10. More Than Death (4:38)
Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ