Neal Morse – Life & Times

Facebookrssmail

Net als veel Neal Morse fans, heb ik uit gekeken naar dit soloalbum. Diverse tracks van ‘Life & times’ zijn geschreven tijdens ‘The road called home’, de toer van vorig jaar. Nu de kinderen van Neal volwassen zijn, zijn er minder zorgen. Dat is terug te horen in een aantal tracks, waarin hij vertelt over de liefde voor zijn vrouw en de dingen die hij om zich heen ziet gebeuren. Er komen zeker zwaardere onderwerpen komen aan bod. Zoals in ‘JoAnna’ en ‘He Died At Home’.

‘Livin’ Lightly’ heeft een vleugje poppy sound in zich, en is een ‘feel good song’. De tekst is niet diepgaand. Maar wel met overtuiging en warmte gezongen. ‘Good Love Is On The Way’ sluit daar goed op aan. Het is heerlijk om lichte flow van de muziek te horen en te voelen. Muziek en (achtergrond)zang zijn in balans, en goed verdeeld over de koptelefoon. In ‘JoAnna’ vertelt Neal over het verdriet dat zijn zoon heeft na een relatiebreuk. Het drumtempo is aangenaam langzaam. Maar het volume ervan snoept iets te veel aandacht weg van de laagjes in de muziek die zo mooi samensmelten. De strijkers zijn fantastisch toegevoegd. De warmte in de stem van Neal is een constante factor. Prachtig wegstervend einde waarbij je nog even een koperblazer hoort.

Akoestisch gitaarspel en de stem van Neal. Al tijdens de eerste zin van ‘He Died At Home’ voel ik kippenvel opkomen. Keer op keer ontroert dit nummer mij, dusdanig dat ik tranen in de ogen heb. Als de strijkers erbij komen rollen de tranen over mijn wangen. De koperblazer speelt slechts enkele heldere noten, maar is een prachtige aanvulling. Neal zingt wat harder, maar met nog meer emotie. Dit nummer raakt me recht in mijn hart. Na de diepe ontroering is ‘She’s Changed Her Mind’ heel anders, en dat is goed. Toch is de overgang niet te groot.

Door de bas grooves, de percussie en de ritmische zang van Neal weet je al snel dat ‘Wave On The Ocean’ een nummer is dat live meegezongen gaat worden. Het is aanvankelijk klein van opzet, maar er komt steeds een instrument bij. Nu laten de strijkers zich door de hogere en lichtere tonen van de zonnige kant horen. De enkele tonen van de blazers maken deze zonnige sound compleet. Het ritme en de zomerse klanken maken dat dit een heerlijk nummer is om mee te klappen, dat is op de cd te horen. En dat zal live niet anders zijn. Het zoete ‘Old Alabama’ is de een-na-laatste track.

‘If I Only Had a Day’, als je nog maar kort te leven hebt, is een onderwerp waar je eigenlijk niet aan wilt denken. Ondanks dit zwaarbeladen onderwerp zorgt Neal ervoor dat ik even moet grinniken. Dit past binnen het geheel want de muziek is vrij ‘luchtig’.

‘Life & Times’ is al goed bij de eerste keer luisteren. Toch worden de meeste nummers na een paar keer luisteren beter. Dat komt vooral de laagjes in de muziek van diverse akoestische gitaren, strijkers en koperblazers. Bovendien kleuren de meerdere vocalen mooi bij elkaar. Ondanks dat dit album grotendeels klein gespeeld is, hoor je toch een aantal keer nieuwe dingen.

Een paar tracks gaan over de gewone dingen van het leven, die het leven toch bijzonder maken. Neal krijgt het voor elkaar om hier bijzondere van nummers te maken. Tijdens zijn toer komt Neal in juni naar België en Nederland. Dan zal er volop interactie zijn tussen Neal en het publiek, want daar vragen deze nummers om. (92/100) (Radiant Records)

1. Livin’ Lightly
2. Good Love Is On The Way
3. JoAnna
4. Selfie In The Square
5. He Died At Home
6. She’s Changed Her Mind
7. Wave On The Ocean
8. You + Me + Everything
9. Manchester
10. Lay Low
11. Old Alabama
12. If I Only Had a Day

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ