Whyzdom – Of Wonders And Wars

Facebookrssmail

De Franse female fronted symfonische metal band Whyzdom werd in 2007 opgericht door Vynce Leff.  Hun vijfde album ‘Of Wonders And Wars’ komt 17 september (digitaal) uit. via Scarlet Records. Whyzdom neemt je mee op reis door verschillende millennia. Tijdens deze reis komen contrasten van de mensheid aan bod. Tijdens de eerste paar seconden van ‘Wanderers And Dreamers’ hoor je de drums. Dan trekt Marie Mac Leod met haar zang de aandacht. Haar eerste zinnen zouden zo uit een klassieke opera kunnen komen, muziek en koorzang sluiten hierbij aan. Als de metal naar voren komt, blijft Marie theatraal zingen. In het rustige deel is ze wel goed te verstaan, toch is het fijn om mee te lezen met de songteksten. De afwisseling tussen metal en klassiek is goed. De melodie blijft al snel in je hoofd kleven. Her en der zijn er elektronische klinkende geluidjes toegevoegd, dit vormt een mooie combinatie met de zwaardere sound. De muziek bestaat soms uit heel wat laagjes en/of details. Deze krijg je niet allemaal mee met de eerste luisterbeurt. 

De zware sound, klassieke elementen en (Latijnse) koorzang worden op pakkende manier gecombineerd In ‘Child Of Damnation’. Tijdens het klein gespeelde deel is de zachtere zang van Marie helder, de klassieke muziek is subtiel toegevoegd. Voordat de muziek echt intens wordt en onder je huid kan kruipen, komt de metal (op een voorspelbare manier) terug.’Stonehenge’ heeft een uitgebreid klassiek intro van filmische allure, met bijpassende koorzang. Als de metal erbij komt, blijft de koorzang nog even te horen. De zang van Marie en licht poppy elementen zorgen voor een toegankelijke rock/metal track. ‘Ariadne’ start met staccato koorzang en muziek. Na het (goed klinkende) geluid van strijkinstrumenten verloopt de wending vreemd. Deze track gaat zoals de titel al doet vermoeden over de Griekse legende van Ariadne en het labyrint.

Marie is mezzosopraan, niet iedereen zal van deze manier van zingen houden. ‘Touch the Sky’ is één van de nummers voor wie hier niet zo’n liefhebber van is. De lichte Arabische invloeden in ‘Pyramids’ vormen een goede melange met de metal, het geluid loopt mooi heen en weer in de koptelefoon. De (koor)zang geeft het geheel een bijna vrolijke sfeer. De woorden zijn moeilijk te verstaan, maar mooi is het wel. ‘Notre Dame’ start met het geluid van een kerkklok. Dit wordt gemend met klassieke muziek en het geluid van een sirene. De metal is strak gespeeld, de zang in eerste instantie zonder woorden. Later maakt de tekst duidelijk dat dit verwijst naar de alles vernietigende brand. Een stukje van het Ave Maria is als koorzang toegevoegd en past hier perfect bij. Marie zingt vol overtuiging, je hoort de klokken op de achtergrond.  Je voelt dat dit de opbouw naar het einde is. Te onverwacht zijn zang en muziek stil en hoor je alleen nog de klokken luiden, dit sterft weg. Door de grootse opzet van deze laatste track valt de opbouw naar het einde een beetje tegen.

Marie is een geweldige zangeres met een veelzijdige stem, al moet je wel een liefhebber zijn van haar theatrale manier van zingen. Regelmatig mis ik de warmte in de klassieke muziek. Vooral het geluid van de strijkinstrumenten is soms niet intens genoeg om mij echt te raken. Aan ene kant moet het album groeien omdat er veel details zijn die je soms na paar keer luisteren ontdekt. Aan andere kant is de opbouw van enkele nummers een beetje voorspelbaar. Toch zijn de nummers op ‘Of Wonders And Wars’ met zorg gecomponeerd, want live gespeeld hebben ze zeker een sfeer verhogende uitwerking. (82//100) (Scarlet Records)

Tracklist

01.Wanderers And Dreamers     6:27      

02.Child Of Damnation  6:17      

03.Stonehenge 6:53       

04.Ariadne         7:33       

05.Touch The Sky            5:40      

06.War 4:21      

07.Metropolis Lights      4:35      

08.Pyramids       5:38       

09.The Final Collapse     5:12      

10.Notre Dame 6:43

Line up

Marie Mac Leod – vocals

Régis Morin – guitar

Vynce Leff – bass, orchestration

Nicolas Chaumeaux – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ