Joe Satriani krijgt welverdiende Sena European Guitar Award 2018

Facebookrssmail

Supergitarist Joe Satriani (1956) kwam relax aangelopen richting Gebouw-T, met naast zich de burgemeester van Bergen op Zoom. Zonder zonnebril op, maar met een flinke muts op, zou je ‘m bijna niet herkend hebben. Voordat hij het poppodium binnentrad, mocht hij de vlag met daarop zijn foto, naam en jaartal onthullen. Dit deed hij met een grote lach.

Komende zaterdag staat hij met zijn G3 (hijzelf en elke keer 2 andere topgitaristen) in Klokgebouw Eindhoven. Dan zullen Dream Theater’s John Petrucci en Uli Jon Roth (Scorpions) hem vergezellen op het podium. Maar terug naar Bergen op Zoom. Het was een avond vol gitaargeweld en verschillende muziekstromen, met optredens van een diversiteit aan gitaristen: Marcel Coenen, Anneke van Giersbergen, Leif de Leeuw & Sem Jansen, de jonge gitaarvirtuoos Joebe Hollestelle, Andrew Elt, Award-winnaar Leendert Haaksma (2006) en last but not least Jan Akkerman en zijn dochter Laurie.

SEGA-voorzitter Jack Pisters roemde Joe Satriani na de pauze als volgt: “Joe Satriani is ongelofelijk innovatief en hij inspireerde velen om de mogelijkheden van het instrument intens te onderzoeken. Hij sloeg een brug tussen de klassieke gitaarhelden en de shredders van de nieuwe tijd! Prachtige toon, melodieën en composities vol humor en spannende vondsten staan centraal in zijn werk.”

Ad(rian) VandenBerg van VandenBerg’s Moonkings, zelf winnaar van de Award in 2008, had de eer om de Sena European Guitar Award te overhandigen aan Joe Satriani. VandenBerg: “Ik heb weinig te zeggen, begin maar snel met spelen.” Door middel van filmpjes van o.a. Steve Lukather (Toto), Brian May (Queen) en natuurlijk zijn goede vriend Steve Vai werd Joe gefeliciteerd met zijn Award. Joe kon het allemaal goed hebben.

En uiteraard trad Joe Satriani ook nog op, met de energie en het plezier van een 20-jarige. Zijn nieuwste cd is medio januari van dit jaar uitgekomen, ‘What happens Next’. Hiervan bracht hij de nummers ‘Energy’ en ‘Catbot’ naar de zaal. In totaal speelde hij een krap half uur met nog vier andere nummers: ‘Satch Boogie’, ‘Thunder high on the Mountain’, ‘Always with me, always with You’ en ‘Summer Song’. De zaal ging helemaal uit zijn dak, hier waren ze immers voor gekomen: Joe Satriani gitaar zien en horen spelen op armlengte afstand, in een knusse zaal.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ