Project: Patchwork – ReFlection

Facebookrssmail

Gerd Albers en Peter Koll zijn de mannen achter het studio project ‘Project: Patchwork’. ReFlection’ is het tweede prog album van deze Duitse mannen. De nummers zijn soms vraagstukken van persoonlijke aard, in andere tracks komen sociale of politieke thema’s aan de orde. Qua muziek komt de inspiratie van Artrock van de jaren ’70- t/m ’90. Dit album is niet alleen tot stand gekomen door Gerd en Peter. De totale line-up bestaat uit meer dan twintig (!) personen.

Gesproken woorden, door Peter Koll, aan het begin van ‘(P)ReFlection’. De muziek is rustig, bijna sferisch. Na een gave wending krijgt de melodie een lieflijk karakter. Deze openingstrack is kort. Bijna nonstop volgt ‘Struggle and Agony’. Nu is er sampling. Je hoort verschillende nummers een beetje door elkaar en na elkaar. Alsof iemand op de radio een zender zoekt. Dit houdt even aan. Vervolgens keert de liefelijke melodie uit het openingsnummer terug, maar deze is nu meer rockend van aard.

Jessica Schmalle neemt de zang na tijdje over. De muziek is vriendelijker van klank geworden. De laagjes over elkaar in zang en muziek zijn soms subtiel. Deze track heeft diverse wendingen, even is het niet duidelijk of er wel structuur in zit. Maar dat afwachten, dat is juist het mooie. Als Lars Begerow weer zingt is het duidelijk dat er wel degelijk balans in zang en muziek zit. De wendingen en de vele details maken dit tot een bijzondere track.

‘First Disorder’ gaat over de eerste liefde. Zang en muziek zijn nu vrolijker. Het is een contrast na de eerdere onderwerpen. Verstandig gekozen zo ‘midden’ op het album. De meerdere vocalen kleuren mooi bij elkaar. De rusten zijn goed gespeeld. Na een heerlijk rockend stuk volgt er een lichter deel. Vlak voor het einde keert de rock nog even terug.

Het intro van ‘A Winter’s Tale’ is uitermate rustig. De tekst is rustig, maar intens gezongen. Deze gaat over de gevolgen van de scheiding tussen Oost en West-Duitsland. Tijdens een instrumentaal stuk wordt meespelend gitaarspel even afgewisseld met licht rockend gitaarspel. Het orgel mengt zich hier ook in. De wendingen in zang en muziek zijn soms onverwacht, maar constant harmonieus.

De eerste klanken van ‘ReFlection’ zijn mysterieus. Jessica Schmalle zet haar stem in als instrument. De ‘strijkers’ zijn klein maar fantastisch toegevoegd. De melodie is langzamer dan in ‘(P)ReFlection’. Deze laatste track sterft uiterst langzaam weg.

Qua teksten is ‘ReFlection’ niet het meest toegankelijke album. Dat komt deels door het onderwerp politiek. Niet iets waar iedereen graag naar luistert. Maar natuurlijk wel iets waar we allemaal mee te maken hebben. Zowel binnen als buiten onze landsgrenzen.

Soms met vergelijkbare problemen, zorgen en discussies. De tekst hoeft geen drempel te zijn. De zang is dusdanig verweven met de muziek dat de woorden niet overheersend zijn. Als je wilt kun je de woorden langs je heen laten glijden. Dan kun je genieten van de harmonie tussen zang en muziek. Rockende delen wisselen prima af met wat rustigere stukken. Marek Arnold (o.a. SSTTGD, Samurai of Prog) zorgt met diverse blaasinstrumenten regelmatig voor een prachtige aanvulling. Hij en andere toetsenisten laten zowel mysterieuze klanken onder de toetsen vandaan komen, als meer rockend en ruiger orgelspel. De gitaren gaan daar prima in mee, zowel akoestisch als elektrisch. En niet te vergeten de bassisten, drummers, zangers en zangeressen. Het is een heel divers album waarin de harmonie bewaard is gebleven. Chapeau! (84/100) (Progressive Promotion Records)

Tracklist ReFlection:

(P)ReFlection (2:08)
Struggle and Agony (8:09)
Yearning for Confraternity (7:03)
Worried Citizens (9:21)
Fear of Loss (6:16)
First Disorder (7:21)
Inferno (6:05)
Last Horizon (3:22)
Of Sheep and Wolves (9:28)
A Winter’s Tale (9:54)
ReFlection (2:57)

Line up Project: Patchwork:

Toetsenisten:
Marek Arnold, Jürgen Borchert, Hendrik Hottenbacher, Johannes Hahn

Gitaristen:
Martin Schnella, John Mitchell, Markus Steffen, David M. Scholtz, Stephan Pankow, Gerd Albers

Zang/gesproken woorden:
Gerd Albers, Jessica Schmalle, Martin Schnella, Larry Brödel, Magdalena Büchel, Melanie Mau, Lars Begerow, Olaf Kobbe, Damaris Halbach, Volker Wichmann, Reiner Braun.

Bassisten:
Matthias (Matze) Bangert, Matthias Becker, Stefan Drees

Fluiten/Saxofoon::
Marek Arnold

Drum/Percussie:
Niklas Kahl, Ger Albers

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ