Paradox – Heresy II – End Of A Legend

Facebookrssmail

Veel fantasie om een originele bandnaam te verzinnen hebben deze Duitsers niet. Na naamsveranderingen in ‘Maniac’ en ‘Warhead’ besluit de Band in 1986 de naam te veranderen in ‘Paradox’. ‘Heresy II – End Of A Legend’ is het achtste album van Paradox en is het vervolg van het in 1990 uitgebrachte Heresy. Het verhaal gaat verder waar het in 1990 ophield. Peter Vogt, de verantwoordelijke man voor de teksten van de eerste 2 Paradox albums is er weer bijgehaald om het verhaal van ‘Heresy’ op dit album te voltooien. ‘Heresy’ en ‘Heresy II’ gaat over de kruistocht van de Katholieke Kerk tegen de Katharen die een geheel andere kijk en interpretatie van de Bijbel hebben.

De Line Up van Paradox is ten opzichte van het laatste album ‘Pangea’ uitgebracht in 2016 compleet veranderd. Charly Steinhauer heeft oudgedienden Christian Münzner (Lead Guitar), Olly Keller (Bass) en Axel Blaha (Drums) die allen al op voorgaande albums van ‘Paradox’ hebben gespeeld teruggehaald. Muzikaal en tekstueel wijkt het niet heel erg af van hun voorgaande albums.

Paradox speelt een mix van Power Metal en melodieuze Thrash Metal. Verwacht dus geen rauwe zang, screams of grunts, laaggestemde gitaren verpakt in een ongepolijste ruwe jaren 80 productie. Het geheel klinkt heel gepolijst. Het album wat ook geproduceerd is door Charly Steinhauer is voorzien van een helder geluid waarbij de cleane zang van hem en het vingervlugge sologitaarwerk en de effectieve en doordachte riffs van Christian Münzner goed tot zijn recht komen. Verder ook nog mijn complimenten voor Travis Smith die naast de albumhoes voor dit album ook verantwoordelijk is voor het artwork van bands als Opeth en Nevermore.

Ik weet niet goed wat ik met dit album aan moet. Het muzikale vakmanschap is overduidelijk aanwezig maar het is me allemaal wat te ‘veilig’. Hierdoor blijft het allemaal hangen in middelmatigheid. Daar komt ook nog eens bij dat het album en de afzonderlijke nummers te lang duren waardoor het moeilijk is om de aandacht er de volle 75 minuten bij te houden. Vandaar dat mijn persoonlijke score wat laag uitvalt. Op sommige uitgaves van dit album staat als bonusnummer de Metal Church cover ‘Merciless Onslaught’. Voor de Thrash fans die houden van bands als Slayer, Exodus en Testament klinkt Paradox hoogstwaarschijnlijk wat te braaf. Fans van Thrash a la Flotsam And Jetsam en Anthrax en Power Metal fans kunnen ‘Heresy II’ met een gerust hart aanschaffen en mogen 1 of 2 punten bij mijn eindscore optellen (75/100) (AFM Records)

Tracklist

1 Escape From The Burning (7:52)
2 Mountains And Caves (5:14)
3 The Visitors (6:02)
4 Children Of A Virgin (5:22)
5 Journey Into Fear (6:42)
6 Burying A Treasure (5:18)
7 A Meeting Of Minds (9:09)
8 Priestly Vows (6:51)
9 Unholy Conspiracy (5:52)
10 A Man Of Sorrow (prologue) (1:33)
11 A Man Of Sorrow (4:34)
12 The Great Denial (9:26)
13 End Of A Legend (1:50)
14 Merciless Onslaught (Metal Church cover) Bonus Track

Line Up

Axel Blaha – Drums
Charly Steinhauer – Producer / Vocals / Guitars
Olly Keller – Bass
Christian Münzner  – (lead)Guitars

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ