Donnerwetter Day – Alles is goud wat er blinkt

Facebookrssmail

Alweer voor de derde keer organiseert Donnerwetter in LuxorLive haar Donnerwetter Day. Een avond en nacht waarin de kunst in al haar facetten ruim baan krijgt in alle hoeken en gaten van de voormalige bioscoop in hartje Arnhem. Dit keer is er ook nog een extra feestje. Donnerwetter verhoogt de feestvreugde door vanavond haar nieuwste EP te presenteren: ‘The Boy With The Joker Gun’. Deze EP is de eerste van een serie. Donnerwetter gaat de komende tijd op reis langs verschillende Europese landen om producers en muzikanten te ontmoeten en samen muziek te maken onder de noemer ‘Europamine’. Deel 1 is in België opgenomen samen met producer Staf Verbeeck.

LuxorLive is voor de gelegenheid omgetoverd in een fantasiewereld die glimt en glanst van het goud. Overal waar je kijkt zie je goudkleurige details. Van de gouden pakken van de medewerkers van LuxorLive tot de gigantische gouden cirkels die in de grote zaal aan het plafond zijn gehangen. Het goud versterkt de feestelijke sfeer die in LuxorLive hangt. In alle hoeken van het gebouw is iets te doen, tot aan de rookruimte aan toe. Dat maakt Donnerwetter Day een totaalbeleving die eigenlijk niet in woorden valt te vangen. Laat ik toch een poging doen.

Enge Buren ft. Cyril & Jusso Whistler

Rockmuzine komt LuxorLive binnen tijdens de slotzinnen van de legendarische Vlaamse schrijver Herman Brusselmans in de Grote zaal. Van de absurdistische verhalen van Brusselmans is het maar een kleine stap naar de Enge Buren ft. Cyril & Jusso Whistler die op een stellage boven het publiek een spervuur aan rock klassiekers op het publiek afvuren. Als dan ook nog een potje jodelen wordt afgesloten met staalharde Rammstein riffs is het feest compleet.

Nausica

Er is nauwelijks tijd voor een rustmoment in de grote zaal. Terwijl de Enge buren op een stellage de longen uit hun lijf staan zingen wordt op het hoofdpodium hard gewerkt om het podium in gereedheid te brengen voor het optreden van Nausica. Nausica is een internationaal gezelschap met leden uit Berlijn en Arnhem dat psychedelica mengt met elementen uit de jazz en de funk tot hypnotiserende dansbare pop met de vibe van de jaren 80. Het publiek weet de band op waarde te schatten en danst alsof het de laatste dag is.

Herman Brusselmans

De Bovenzaal barst bijna uit haar voegen tijdens het optreden van Herman Brusselmans. De grote schrijver leest voor uit eigen werk in een raamvertelling waarin hij via het beschrijven van een imitator van zijn bescheiden persoontje de gevaren van het beroep van Taxidermist (groten honden hebben minimaal 5 ferme tikken met de hamer nodig vooraleer ze dood genoeg zijn om te worden opgezet) en zijn kortstondige carrière als roadie bij Toots Tielemans uit de doeken doet.

Storksky

Begonnen als afstudeerproject van zanger-gitarist Michiel Claessen reikte Storksky al in het eerste jaar tot het openen van Pinkpop. Storksky begon als een soloproject van Michiel waarop hij samenwerking zocht met verschillende drummers. Niet de minsten gingen in op de uitnodiging, wat dacht je van Tim van Delft (de Staat) of Mario Goossens (Triggerfinger). Maar na enige tijd bleek toch Roy Moonen de vaste partner in crime.

Storksky neemt LuxorLive gelijk in een houdgreep met meedogenloze riffs en rake klappen. Dat twee man zo’n bak herrie kan maken en dan nog liedjes met een kop en staart kan maken is imposant. Storksky speelt mokerhard maar catchy en weet Donnerwetter Day aan het dansen te krijgen.

Nordmann

Nordmann omschrijft zichzelf als “Een combinatie van de explosiviteit van een rockband en de doordachtheid en improvisatie van een free jazzband”. Nordmann werd in 2012 in Gent opgericht en maakte al snel naam in het Belgische live-circuit. Sindsdien maakte de band 2 albums, maar de kracht van de band ligt toch in het live spelen.

De muziek van Nordmann betitelen als jazzrock doet de band zwaar tekort. Nordmann meandert van jazz naar rock, naar psychedelica en dance. De kracht van Nordmann is gelegen in de bijna hypnotiserende grooves die bassist Dries Geusens en drummer Elias Devoldere neerleggen en waarop je je kunt laten meevoeren. De gitaar van Edmund Lauret en de sax van Mattias De Craene voeren je door de verschillende muzikale landschappen in het universum van Nordmann.

Gummbah & Leonard Bedaux

Ondertussen bespreken Gummbah en Leonard Bedaux onder grote belangstelling ‘Net niet verschenen boeken’. Het lemma ‘Verhalen van 1 zin’ kreeg de meeste lachers op haar hand. Zoals “Het op het dashboard bevestigde, ietwat angstige kijkende portret van haar echtgenoot met daaronder “Denk aan mij” negerend pijpte ze haar minnaar op de parkeerplaats”.

Donnerwetter

Om 0:100 uur is het tijd voor het hoofdprogramma van de avond. Donnerwetter gaat deze avond haar nieuwe EP presenteren. Donnerwetter zou Donnerwetter niet zijn als ze dit met een reguliere show zouden doen. Voor de gelegenheid krijgt Donnerwetter de steun van 4 leden van het Gelders Orkest en van fluitist Sinan Arat.

Gitarist Wout Kemkens, toetsenist Matthijs Stronks en drummer Ruben van Asselt zijn voor de gelegenheid in een gouden outfit gehuld. Zanger Rocco Ostermann heeft genoeg aan gouden make-up. Rocco kondigt de strijkers van het Gelders Orkest aan als “4 bierdrinkers op het podium die ook nog prachtige muziek kunnen maken, dus doe alsjeblieft een beetje zachtjes”. Dat was niets teveel gezegd. De bijdrage van violen en cello voegen extra spanning toe aan het ingehouden ‘Goddamn Alive’. Je kunt een speld horen vallen in de Grote Zaal en als iemand het dan toch bestaat om te gaan praten wordt hij of zij van alle kanten met een nijdig “sssssst” tot de orde geroepen. In ‘How Far Can Too Far Go’ is de inbreng van de strijkers misschien wel het mooist. Op een wolk van cello, violen en gitaar vraagt Rocco zich intens af “How Far Can Too Far Go”.

Wanneer de stoelen van het podium gaan gaat ook het tempo een tandje omhoog, en LuxorLive slaat aan het dansen! Tijdens ‘Tongues & Tales’ krijgt Donnerwetter versterking van fluitist Sinan Arat, wiens Oosterse geluid prachtig contrasteert met de bijna als country klinkende gitaren.  Donnerwetter sluit af met het magistrale ‘Silent One’ Dansbaar, tegendraads, beeldend en intens, in Silent One komen alle facetten die Donnerwetter onweerstaanbaar maken bij elkaar. Donnerwetter glorieert op haar eigen feestje.

Tenslotte

Donnerwetter Day 2018 biedt weer spektakel voor alle zintuigen. LuxorLive bruist van de activiteiten en Donnerwetter is het stralend middelpunt van het feestgedruis. Op naar Donnerwetter Day 2019!

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ