Fernando Perdomo – Out to Sea

Facebookrssmail

Fernando Perdomo is een Amerikaanse prog rocker. ‘Out to Sea’ is zijn vijfde soloalbum, maar zijn eerste instrumentale album. Fernando heeft alles opgenomen in zijn eigen Reseda Ranch Studios. Deze man is een muzikale duizendpoot. Zowel in de studio als daarbuiten. Hij is gitarist en bassist van The Dave Kerzner Band. Op ‘Out to Sea’ bespeelt hij niet alleen de snaren, maar ook de toetsen en de drums. Zijn inspiratie haalde hij uit classic artrock uit de jaren ’70. Zijn voorbeelden zijn o.a. Steve Hackett en Jan Akkerman.

Tijdens het intro van ‘The Architect’ weet je niet welke kant deze track op zal gaan. Rock of bombastisch, melodieus of ritmisch. Er is direct veel om naar te luisteren. Er zitten allerlei details in bijvoorbeeld de percussie en in de manier waarop de cimbalen worden bespeeld. Deze multi instrumentalist weet het allemaal prima te balanceren. Met heerlijk toetsenwerk en natuurlijk fantastisch gitaarspel. En last but not least gave bas grooves. Doordat er zo veel is om naar te luisteren smaakt deze openingstrack naar meer.

De titeltrack bevat diverse verrassingen en details. De balans tussen ritme en melodie blijft onveranderd goed. Weer valt het gitaarwerk op. Als je Fernando live hebt gezien, weet je met wat voor passie deze man speelt. Dat hoor je hier terug. Niet alleen met gitaarspel maar over de gehele linie.

Fernando bewaart goede herinneringen aan De Boerderij in Zoetermeer en aan Focus. Dat blijkt uit de track ‘De Boerderij’. Klein gespeeld intro, waar de geluidskwaliteit positief opvalt. Je hoort inderdaad de Focus invloeden in de melodie, maar Fernando geeft er zijn eigen draai aan. Dit zit geweldig in elkaar. De details zorgen voor een gaaf eind.

In de volgende tracks komen licht zoete gitaarklanken en dromerig toetsenwerk aan bod. Maar ook mysterieuze klanken, meeslepend gitaarspel, zowel pakkende ritmes als de meer laid back ritmes. Bovendien zijn er heerlijke melodieën die zich aangenaam in je geheugen nestelen. En er zijn talloze details in de percussie. Alles in mooie laagjes over elkaar. Fernando speelt op dit album op tien verschillende gitaren (inclusief basgitaar). Dit zijn zowel akoestisch als elektrische gitaren. Verder hoor je ook pedal steel gitaar. Fernando speelt bovendien op een originele manier met toonhoogtes. Steeds hoor je weer nieuwe dingen.

Tijdens het intro van ‘Dreaming in Stereo Suite’ hoor je toetsen in meerdere laagjes. Na een wending zijn er meerdere instrumenten te horen. Het ritme en melodie verlopen in een heerlijke flow. Deze laatste track lijkt te eindigen met pianoklanken. Maar dit vormt een inleiding voor fantastisch gitaarspel, met een lekker portie rock. Het rustig gespeelde deel is verrassend. Aansluitend laat Fernando weer meespelend gitaarspel horen. Er volgt een sublieme opbouw naar klein gespeeld stuk. Even later hoor je sprankelende details die uit harp lijken te komen. Deze track lijkt weg te sterven, maar het is een wending. Er komt nog meer lekkers! Met een langzame fade out eindigt deze epic van meer dan 16 minuten.

Deze acht nummers zijn goed opgebouwd. Het einde van ‘Roses Spread All Over The World’ is een beetje saai weggedraaid. Verder eindigen de nummers goed. Vooral de meerdere laagjes gitaarspel is een lust voor het oor. Er zijn regelmatig contrasten in de ritmes, en toch is het allemaal goed gebalanceerd. De balans zit er ook in de instrumenten onderling. Zowel qua hoeveelheid als volume. Met andere woorden: ‘Out to Sea is een prima instrumentaal debuut van Fernando Perdomo. (84/100) (Forward Motion Records)

Track list Out to Sea:

1. The Architect (Tribute To Peter Banks) : 4.10
2. Out To Sea : 4.16
3. De Boerderij (tribute to Focus) 3.11
4. Roses Spread All Over The World : 3.44
5. The Future According to Roye (Tribute To Roye Albrighton) : 6.23
6. The Dream : 2.46
7. Sonja : 2.35
8. Dreaming in Stereo Suite : 16. 04

Line up:

Fernando Perdomo – bas, gitaar, drums, keyboard

Gast muzikant:
Eddie Zyne – Drums op ‘The Dream’

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ