Doomsday Outlaw – Hard Times

Facebookrssmail

Waarom zou ik de band moeten introduceren?
Dat kan Doomsday Outlaw namelijk heel goed zelf!

‘Doomsday Outlaw is a ten-legged hard rock, blues-tinged juggernaut based in darkest Derbyshire. Coupling huge riffs and killer grooves with soaring, soulful vocals to deliver timeless tales of heartbreak and redemption, the group is set to show off its distinctive sound to the legions of hard rock faithful around the globe via a new album, ‘Hard Times’, which is set for worldwide release via Frontiers Music Srl in May 2018.’

Het is maar dat je het weet!

De verwachtingen voor dit tweede album zijn in elk geval hooggespannen. In Mei 2016 bracht de band in eigen beheer hun debuutalbum ‘Suffer More’ uit, welke een gedroomde start kende. Het album wist onmiddellijk de aandacht te trekken van Engelse muziekbladen als Powerplay, Fireworks, en de website Worship Metal. Powerplay gaf het debuut een dikke 10 uit 10, Worship Metal riep het debuut meteen uit tot Album v/d Week, en Fireworks noemde het album als iets waar je naar móést luisteren. Toen de band ook nog door Frontiers Music president Serafino Perugino hoogstpersoonlijk werd gecontracteerd, kon het voor Doomsday Outlaw echt gaan beginnen.

Na het beluisteren van dit album hoop ik oprecht dat het voor Doomsday Outlaw ook mag gaan gebeuren. De band opent gelijk met een lekker opvoerende Blues Rock riff en dito drumspel op de titeltrack ‘Hard Times.’ Het drumspel klinkt in elk geval lekker door de hele track heen, net als de vocals. Vervolgens pakken ze lekker door met de track ‘Over and Over’, die begint met opnieuw weer een lekker drumspel en een groovy Blues Rock riff. De stem van Phil Poole komt op deze track pas echt goed tot zijn recht over de muziek heen. Opvallend is dat er gebruik wordt gemaakt van een Cowbell tijdens de coupletten. Op de track ‘The Spirit That Made Me’ laat Doomsday Outlaw een duidelijk door Whitesnake en Deep Purple geïnspireerde sound horen met spetterend gitaarwerk en rauwe Blues Rock vocals. Een funky klinkende gitaar outro met daaronder een orgelsound ronden de track verrassend af.

De band weet het gehele album afwisselend en interessant te houden door het gebruik van twee verschillende soorten ballads. ‘Into The light’ is een gevoelige ballad met een mooie piano sound onder de melancholische vocalen. Tevens wordt een orchestrale toevoeging ook niet vergeten door het gebruik van viool onder de muziek, terwijl de andere ballad ‘Will You Wait’ eerder een doom achtige sfeer weergeeft door de combinatie van het stevigere gitaarspel met violen. Met de track ‘Into The Light’ heeft Doomsday Outlaw een prachtige intieme ballad neergezet die de luisteraar zeker kippenvel zal bezorgen.

Met de tracks ‘Bring it Home’ en ‘Days Since I Saw The Sun’ wordt de Blues Rock sound weer verder opgepakt met spetterend gitaarwerk en vocalen. De track ‘Bring it Home’ doet zowel qua gitaarspel als vocal stijl denken aan de song ‘Lay Down Your Love’ van Whitesnake. De tracks ‘Break You’ en ‘Come My Way’ klinken beiden erg verrassend door de funky klinkend gitaar en bass sound aan het begin, voordat deze overgaat in weer een midtempo Blues Rock sound. Tijdens ‘Break You’ weet Doomsday Outlaw de luisteraar even in beweging te brengen tijdens de solo van de funky bass en gitaar.

De tracks ‘Where You Ever Mine’ en de afsluiter ‘Too Far Left Too Fall’ zijn de twee laatste tracks die een beetje het feestje verpesten voor het verder uitstekende album. Op deze tracks klinken het gitaar en drumwerk hierop iets te rechtlijnig, net als de vocalen.
Wanneer halverwege de track ‘Where You Ever Mine’ de gitaarsolo eindigt, hoop je dat dit ook het einde van de track is, maar in plaats daarvan pakt de band nog even stevig onder een doorstuwend drumspel. Jammer, want dit komt eerder over als een vastgeplakt einde dan dat het tot een geheel met de track vormt.

Doomsday Outlaw is band met verdomd veel goede kwaliteiten in huis, zeker op vocaal gebied. Wanneer je luistert naar de ballad ‘Into The Light’ krijg je gewoon echt kippenvel en zorgt de track ‘Break You’ voor een relaxte sfeer door het gebruik van de groovy baslijn. De liefhebbers van Whitesnake en Deep Purple zullen dit album zeer zeker gaan waarderen, maar ook de liefhebbers van typische jaren 60 rock zoals The Guess Who kunnen er wat mee. (90/100) (Frontiers Music)

Tracklist Hard Times:

1. Hard Times
2. Over And Over
3. Spirit That Made Me
4. Into The Light
5. Bring It On Home
6. Days Since I Saw The Sun
7. Will You Wait
8. Break You
9. Come My Way
10. Were You Ever Mine
11. Too Far Left To Fall

Line Up Doomsday Outlaw:

Steve Broughton – guitars
Indy Chanda – bass
Gavin Mills – guitars
Phil Poole – vocals
John Willis – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ