Happy birthday Paul Chapman

Facebookrssmail

Paul William “Tonka” Chapman is geboren op 9 juni 1954 en is een Britse rock gitarist het best bekend voor zijn werk in bands als UFO en Lone Star. Chapman is bekend onder zijn bijnaam “Tonka”, naar verluidt verworven vanwege zijn onverwoestbare kwaliteiten.

Eerste opmerkelijke band voor Paul Chapman was de Welsh band Universe. Chapman trad vervolgens toe tot Skid Row in december 1971 ter vervanging van Gary Moore als gitarist. Zijn termijn bij Skid Row was vrij kort en duurde tot juli 1972. Zijn volgende band was Kimla Taz, waar hij gitarist was van december 1972 tot mei 1974.

Chapman kwam in eerste instantie bij UFO in 1974 als tweede gitarist, dit om de live sound te ondersteunen. Hij reageerde op een advertentie in het Engelse muziekblad Melody Maker. Hij deed auditie in het Unity Theatre in Londen. Hoewel Chapman geen album opnam met UFO in deze periode, deed hij mee tijdens de tournee voor het ‘Phenomenon’ album. Echter, hij is te horen met de band op verschillende nummers op het ‘BBC live sessions’ album dat met terugwerkende kracht werd uitgebracht. Hij verliet UFO in januari 1975 als gevolg van persoonlijke verschillen met de band en ging over tot het vormen Lone Star, waar hij bleef tot juni 1978.

In 1977 viel hij voor Michael Schenker in UFO toen ze op tournee waren met Rush in de Verenigde Staten tijdens een van afwezigheid van de Duitse gitarist.

RockMuZine feliciteert Paul Chapman met zijn 64ste verjaardag.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ