Foredoomed – Ordeal

Facebookrssmail

Foredoomed is een Melodic Death Metal band uit Finland opgericht in 2009 door bassgitarist Eetu Kovapohja en drummer Joel Henrik Kaplas.

Na het uitbrengen van een aantal demo EP’s brengt de band Foredoomed in eigen beheer hun eerste album ‘Ordeal’ uit.
Hun inspiratiebronnen, en dan met name de tijdsperiode, zijn verrassend: band heeft zich laten beïnvloeden door de albums die bands als Opeth en Wintersun begin 2000 uitbrachten. Respectievelijk Opeth’s Blackwater Park uit 2001 en Wintersun’s titelloze debuut uit 2004.  Vrij recent dus en weer eens wat anders dan het geijkte rijtje aan classic bands binnen het Death Metal genre.

De track ‘Dualism’ heeft de band op single uitgebracht, waarbij een atmosferische clip is gemaakt. Videoclip is zowel te vinden op Youtube als via de bandsite zelf. Een aanrader om deze te checken.

Door naar het album zelf.
De band opent met een viool intro, drumsound, en zang onder atmosferische keyboards op de track ‘Origin’. Dit kortdurende intro van twee minuten kent tevens een vrouwenstem als kortdurende bridge.

Bij ‘Ghost Recurrence’ zetten de grunts zich in onder een gitaarsolo en atmosferische keyboards. De grunts worden gedurende deze track afgewisseld met zang. Wanneer je luistert naar de grunts bekruipt het gevoel dat je deze vocale stijl allemaal eens eerder hebt gehoord in combinatie met zang, atmosferische keyboards, en gitaren. Ondanks dat gevoel zit de productie goed in mekaar en heeft de band er alles aan gedaan om de sound zo puur mogelijk te houden.

Tijdens het gehele album zet de band deze stijl voort op tracks als ‘Undawning’, ‘Search of Tommorow’ en ‘Shade of The Darker Sun’, waarbij het gevoel blijft bekruipen dat je dit allemaal al een keer eerder hebt gehoord. En waar dat gevoel vandaan komt?
Ik kan dat maar niet aan jullie uitleggen, lieve lezers…
Want: het is namelijk wel degelijk een album die het beluisteren waard is. Een album waarvan ik zeker weet dat deze bij mensen in de smaak gaat vallen. Of in elk geval, de liefhebbers van goede Melodic Death Metal en Progressive Metal.

Ook de track ‘Dualism’ als single is een uitstekende keuze met een dromerig intro van zang, gitaar, en piano intro. Het gitaarspel gedurende de track ligt lekker in het gehoor, alsmede de zang en grunts, en zou daarom zeer zeker passen op de radio.
Dit geldt overigens ook voor de track ‘My Epigrah in Woe’. Op het album duurt deze track ruim zeven minuten, maar zelfs in een ingekorte versie zou deze track makkelijk op single kunnen worden uitgebracht.

Alleen de track ‘Departure’ brengt iets verrassends aan het album door het gebruik van een akoestische gitaar, zang, en piano. Deze track, met duidelijk een singer – songwriter geïnspireerde sound, is een dramatische liefdes serenade.

De afsluitende titeltrack ‘Ordeal’ is een mooie samenvatting van het gehele album. Zowel wat betreft de muziek, als de songwriting, productie en arrangementen. Ook het drama komt zelfs even terug in deze track.

Die Hard liefhebbers van bands binnen het Melodic Death Metal en Progressive Metal genre zullen geen buil aan dit album vallen, maar voor de luisteraar die hoopt op iets vernieuwends en verrassends zal deze een band een teleurstelling zijn. Deze blijven namelijk uit. Het album heeft alles wat je van een standaard Melodic Death Metal album mag verwachten: atmosferische keyboards, grunts afgewisseld met zang, stevig gitaarwerk en dito bass – en drumspel met zo nu en dan een gitaarsolo. Toch is het een degelijk album dankzij de uitstekende productie van sound, vocalen en grunts. Ook de muziek klopt in zijn geheel en aan de songwriting is ook voldoende aandacht besteed. Het zal misschien daarom wel aan mijn verwachtingen en smaak liggen, maar dat is het natuurlijk altijd met recensies.
(75/100) (Unsigned)

TRACKLIST ORDEAL

 1. Origin
 2. Ghost Recurrence
 3. Undawning
 4. Search For Tommorow
 5. Dualism
 6. Departure
 7. My Epigraph in Woe
 8. Shade of The Darker Sun
 9. Ordeal

LINE UP FOREDOOMED

 • Joel Henrik Kaplas – Drums
 • Asmo Jurvanen – Guitars
 • Atte Kymäläinen – Vocals & Guitars
 • Eetu Kovapohja – Bass

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ