CD van de Week: Mob Rules – Beast Reborn

Facebookrssmail

Op 24 augustus zal de band Mob Rules hun negende studio album ‘Beast Reborn’ via hun huidige label AFM Records uitbrengen. De Duitse Power Metal band is opgericht in 1994 en kende zowel vele line – up veranderingen als het switchen van vele labels door de jaren van hun bestaan heen. Sinds 2006 kent de band pas een stabiele line – up en alweer bijna 10 jaar zit de band bij hun huidige label.

Bij het publiek zal deze band bekend zijn als voorprogramma van bands als Overkill, Savatage, Axel Rudi Pell, en Europe. Ook heeft de band in 2000 op het befaamde Wacken Open Air gestaan. Waarom is deze band dan nog niet doorgebroken naar een groter publiek? Want als je het voorprogramma doet van de genoemde bands dan zou dat toch een doorbraak moeten opleveren naar een groter publiek. Uiteraard is dat natuurlijk niet altijd gegarandeerd…

Wel geinig dat de titeltrack ‘Beast Reborn’ slechts een klassiek bombastisch instrumentale opener is. Vervolgens pakt de band stevig door met een mid-tempo gitaarriff en keyboardsound in ‘Ghost of A Chance’. De vocalen van Klaus Dirkse lijken sterk op die van Michael Kiske (ex-Helloween). Maar zijn prettig om te horen en ook de muziek heeft een aangename stijl binnen de Power Metal sound.

Tracks als ‘Shores Ahead’, ‘Sinister Light’, en ‘Way Back Home’ gaan weliswaar in dezelfde stijl en tempo verder als op de album opener, maar liggen lekker in het gehoor, en kennen een goede harmonie tussen vocalen en achtergrondkoren, alsmede een goede afwisseling in sound door gebruik van andere instrumenten. Zoals een akoestische gitaar op de track ‘Shores Ahead’. Ook de productie is uitstekend in alle opzichten door de sound puur en mystiek te houden, alsmede dat de vocalen prima klinken en niet overdreven dramatisch of te bombastisch. Tracks als ‘Children’s Crusade’, ‘The Explorer’ zijn stevige gitaartracks op het album met stevige gitaarriffs en solo’s onder stevige basslijnen en dito drumwerk.

Op tracks als ‘Traveller in Time’, ‘War of Currents’ en ‘Revenant of The Sea’ komen wat meer de klassieke invloeden naar voren door een mystiek keyboardintro. Gedurende deze tracks blijven de klassieke invloeden sterk aanwezig in de vorm van koor als achtergrondzang, piano en viool. Op ‘War of Currents’ wordt gebruik gemaakt van een speech sample. Met ‘My Sobriety Mind (For Those Who Left) ‘hebben ze een verrassende afsluiter in de vorm van een echte Power Metal Ballad. De vrouwelijke achtergrondzang maakt de track tot een mooi geheel.

Misschien dat het geluk voor Mob Rules nog niet is gevonden om door te breken naar een groter publiek. Hopelijk lukt ze dat nu wel na ruim 25 jaar wel ‘Beast Reborn’. Dit album zou zeker in de smaak kunnen vallen bij fans van Michael Kiske, Gamma Ray, Edguy, en Avantasia.
(80/100) (AFM Records)

Tracklist Beast Reborn:

1. Beast Reborn
2. Ghost Of A Chance
3. Shores Ahead
4. Sinister Light
5. Traveller In Time
6. Children’s Crusade
7. War Of Currents
8. The Explorer
9. Revenant Of The Sea
10.Way Back Home
11. My Sobriety Mind (For Those Who Left)

Line Up Mob Rules:

Klaus Dirks – vocals
Matthias Mineur – guitar
Sven Lüdge – guitar
Markus Brinkmann – bass
Nikolas Fritz – drums
Jan Christian Halfbrodt – Keyboard

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ