CD van de Week: Doro – Forever Warriors / Forever United

Facebookrssmail

Op 17 augustus brengt Doro via Nuclearblast Records haar 13de soloalbum uit. Vorig jaar bracht ze al de singles ‘Love’s Gone To Hell’ en ‘All For Metal’ uit, beiden terug te vinden op de ‘Forever Warriors’ disc. De onbetwiste Metal Queen, die natuurlijk in de jaren 80’ doorbrak als frontvrouw van de legendarische band Warlock met klassiekers als ‘Für Immer’, ‘Burning The Witches’ en ‘All We Are’, weet haar fans iedere keer het wachten rijkelijk te belonen. Niet alleen omdat elk soloalbum altijd staat als een huis, maar dit keer zal zij een heuse dubbellaar uitbrengen. Haar allereerste, gedurende haar hele carrière, met in het totaal 19 tracks.

Twee schijven dus, respectievelijk ‘Forever Warriors’ en ‘Forever United’ geheten. Weet Doro muzikaal nog steeds te boeien? Zeer zeker wat betreft in haar duetten weet ze nog altijd te verrassen.

Van ‘Forever Warriors’ zijn tracks als de single ‘All For Metal’, ‘Bastardos’, en ‘Turn It Up’ duidelijk geschreven om een live publiek te kunnen boeien en lekker mee te kunnen laten headbangen op het krachtige en powervolle gitaarspel. Op de 10 tracks tellende disc ‘Forever Warriors’ staat de track ‘If I Can’t Have You – No One Will’, een duet met Amon Amarth zanger Johan Hegg. Ook de track ‘Soldier of Metal’ maakt ze op deze ballad gebruik van orchestrale elementen, zoals klassiek viool. En met ‘Blood, Sweat, and Rock ‘n’ Roll’ weet ze zelfs een lekkere classic Rock ‘n’ Roll Vibe in te brengen, duidelijk een ode aan wijlen Lemmy van Motörhead.

Op haar negen tracks tellende disc ‘Forever United’ staan tracks die duidelijk meer het doel hebben om thuis op te zetten en daarop lekker mee te zingen. Toch zouden tracks als ‘Résistance’ en ‘Fight Through The Fire’ zeer zeker ook live weten te overtuigen. Op deze disc staat de dit jaar uitgebrachte single, de ballad ‘Lift Me Up’. Samen met de tracks ‘It Cuts So Deep’ en ’1000 Years’, vormen zij op deze disc de prachtige ballads, waar Doro net zo goed in is als het spelen van stevige nummers. Met veel oprechte emotie in haar stem weet Doro de luisteraar hier altijd mee te raken.

Tracks als ‘Heartbroken’, ‘Love Is A Sin’, ‘Living Life To The Fullest’, en de afsluiter van deze disc ‘Lost In The O Zone’, zijn mid-tempo gespeelde tracks met duidelijk meer een radiovriendelijke inslag. Zonder overduidelijk bestemd voor de radio te klinken.

Persoonlijk heb ik met Doro hetzelfde als met Motörhead. Ook al zijn niet alle albums even sterk, zelfs hun mindere albums kun je dan nog altijd opzetten, zonder dat deze vervelen of irriteren. Een ander voorbeeld van zo’n artiest is Bruce Springsteen. Maar dit album is beslist geen mindere toevoeging aan haar omvangrijke discografie. ‘Forever Warriors – Forever United’ is beslist sterker dan haar vorige album ‘Raise Your Fist’ uit 2012 (Het uitgebrachte live album ‘Strong and Proud’ uit 2016 reken ik heel even niet mee. Schandalig van mij, weet ik.)

Het album bevat weer de nodige live meezingers, mooie emotionele powerballads, en een hartverwarmende in haar eigen Duitse moerstaal gezongen track. Uiteraard is deze dubbellaar ingespeeld door tevens haar vaste live band
(Waarbij ze al enkele jaren op gitaar wordt bij gestaan door ex- After Forever gitarist Bas Maas, en Britney Fox drummer Johnny Dee.)

Dan de puntenrating voor beide discs. Tja, wat lijkt mij logisch dat ze allebei 100 uit 100 krijgen. Wat Doro levert is altijd volle energie, goede songs zowel muzikaal als vocaal. Zowel live als op plaat. (100/100) (Nuclearblast Records)

Tracklist Forever Warriors:

1. All For Metal
2. Bastardos
3. If I Can’t Have You – No One Will
4. Soldier of Metal
5. Turn It Up
6. Blood, Sweat, And Rock ‘N’ Roll
7. Don’t Break My Heart Again
8. Love’s Gone To Hell
9. Freunde Fürs Leben
10. Backstage To Heaven

Tracklist Forever United:

1. Résistance
2. Lift Me Up
3. Heartbroken
4. It Cuts So Deep
5. Love Is A Sin
6. Living Life To The Fullest
7. 1000 Years
8. Fight Through The Fire
9. Lost In The O Zone

Line Up Doro Band:

Doro Pesch – Vocals
Bas Maas – Guitar
Luca Princiotta – Guitar
Nick Douglas – Bass
Johnny Dee – Drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ