Judas Priest vlak voor 50-jarig jubileum nog steeds hard en fris

Facebookrssmail

Bijna 50 jaar bestaat Judas Priest al en nog steeds rockt de band. Zo’n lang succes is tegenwoordig zeldzaam aan het worden sinds het elixer van onsterfelijkheid nog moet worden ontdekt. Maar het lijkt erop dat Judas Priest en The Metal God zelf, Rob Halford, er geen behoefte aan hebben. Niet alleen hun nalatenschap is al onsterfelijk, maar het onlangs uitgebrachte album ‘Firepower’ en de tournee die er op volgt, zijn een enorm succes en de ervaring is niet te missen.

Rockmuzine bezoekt de band op 6 augustus in 013 in Tilburg en de show stelt niet teleur. Ondanks de hittegolf en het vakantieseizoen zorgen de fans voor een uitverkochte show, wat een warme (en zweterige) ontvangst garandeert. Er is vanavond geen supportband, dus zonder verder oponthoud, precies op een geplande tijd, verschijnt de band op het podium met de eerste akkoorden van ‘Firepower’, de opener en het titelnummer van het nieuwste album.

Meteen wordt duidelijk dat dit een geweldige show zal worden. Er is een gevoel van frisheid en genot alsof de band net bezig is in de begindagen van hun carrière. En om iedereen eraan te herinneren hoe groot hun repertoire is, hebben ze drie nummers genomen die je ze maar zelden zal horen spelen. ‘Grinder’, ‘Sinner’ en ‘The Ripper’ worden luid gebracht en je kan duidelijk vele verbaasde maar blije gezichten zien. Later in de show blijkt dat dit verre van de enige verrassing van de avond is. Na nog een keer het laatste album aan te doen met ‘Lightning Strike’, blijft de band bashen op ‘oldies but goldies’ uit het repertoire.

Als je gewoon de statistieken van live optredens van de band op zou zoeken, zou je duidelijk zien dat nummers zoals ‘Bloodstone’, ‘Tyrant’ en ‘Saints in Hell’ niet op de gebruikelijke setlist stonden. Deze nummers werden meestal gespeeld in de jaren ’70 en ’80 en het feit dat de band ze af heeft gestoft en nu live speelt, betekent veel. Goed, de plek voor klassiekers is niet verloren gegaan en het publiek wordt getrakteerd op ‘Painkiller’ en ‘You’ve Got Another Thing Coming’, waardoor de temperatuur in de zaal tot ondraaglijke niveaus stijgt. En zelfs nu maakt de band plaats op de setlist voor een aantal nummers van het nieuwe album; de prachtige prelude ‘Guardians’ en een geestverheffend ‘Rising From Ruins’.

Langzaam is de tijd voor de toegift aangebroken, de band neemt afscheid en wordt luid teruggeroepen naar het podium. En als ze terug komen, nemen de wellicht de grootste verrassing mee. De legendarische Glenn Tipton, die vanwege het gevecht met de ziekte van Parkinson met pensioen is gegaan, komt op het podium voor de toegift en wordt door de volledige menigte op zijn rechtmatige plek verwelkomd. Deze speciale avond gaat verder met de live première van ‘No Surrender’, een speciale en enigszins symbolische track van het nieuwe album.

En dan komen de beproefde hits, waaronder de monsterlijke nummers ‘Metal Gods’, ‘Breaking The Law’ en ‘Victim of Changes’  voorbij, waarna de band afsluit met de traditionele ‘Living After Midnight’. Een geweldige show door de veteranen van de muziekindustrie, die hier laten zien dat ze helemaal niet tevreden zijn met het spelen van beat-up cliché-setlists en waarschijnlijk nog lang niet zullen stoppen, zelfs niet na het behalen van het 50-jarig jubileum. Lang leve Judas Priest

Foto’s (c) Frans van Arkel

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ