Brainstorm – Midnight Ghosts

Facebookrssmail

Op 28 september brengt de Duitse Powermetal band Brainstorm met ‘Midnight Ghosts’ alweer hun elfde studio album uit. De band, in 1989 opgericht, onderscheidde zichzelf altijd binnen het genre door een wat donkere, meer heavy stijl aan te nemen dan de meeste Powermetal band.

Thema van dit nieuwe album gaat over de angsten die een volwassen mens vroeger had als kind. Maar ook historische gebeurtenissen spelen weer een grote rol in de lyrics, zoals op de track ‘Jeanne Boulet (1764)’ (Over het plaatsje Gévaudan in Zuid – Frankrijk, waar 250 jaar geleden ongeveer 100 kinderen, vrouwen, en volwassenen op mysterieuze wijze gedood zijn door een wild beest.)
Productie van dit album ligt in de handen van Sebastian ‘Seeb’ Levermann (Orden Ogan)
Cover artwork is ontsproten aan de fantastische creatieve geest Gyula Havancsak (Stratovarious, Almanac, Ensiferum, Grave Digger, Accept en vele anderen…)

Zelf kende ik de band slechts van naam, maar na het lezen van de historische gebeurtenis van ‘Jeanne Boulet’ ben ik nu toch wel erg nieuwsgierig geworden. Dus, starten maar!

In elk geval opent de band stevig met een lekkere drumbeat en gitaarsolo op de openingstrack ‘Devil’s Eye’ voordat de vocals erin kicken van zanger Andy B. Franck. Een prima track, waarvan je de achtergrondkoortjes tijdens het refrein ook lekker mee kunt zingen. Wanneer er een keyboard sound in kickt, gebeurt dat op zeer subtiele wijze zonder direct aanwezig en overheersend te zijn.
Prima, de kop is er meteen af!

Daarna door naar ‘Revealing The Darkness’ die opent met violen en een melodieuze midtempo gitaarsound. Met de tracks ‘Ravenous Minds’ en ‘The Pyre’ gaat de band op dezelfde voet verder: Stevige drums, bass, en gitaren onder soprano vocalen en met refreinen die je lekker mee kunt zingen. Zo nu en dan wordt een viool of keyboard eraan toegevoegd op zeer subtiele wijze. Alleen is het intro op ‘Ravenous Minds’ in decoder voice opgenomen en heeft het gitaarwerk op de track ‘The Pyre’ duidelijk meer een Judas Priest achtige vibe, zoals op hun klassieker ‘Painkiller’.

Ook de overige tracks, ‘Divine Inner Ghost’, ‘When Pain Becones Real’, ‘Four Blessings’, ‘Haunting Voices’, en de afsluiter ‘The Path’ zijn prima tracks die voldoende afwisseling kennen in instrumenten en de vocal timing met de muziek is echt uitstekend. Met ‘The Path’ hebben ze als afsluiter een prachtige ballad te pakken die voor een groot deel in een Folk sound wordt gespeeld.

Dan door naar de al eerdergenoemde track ‘Jeanne Boulet (1764)’. De track begint met een sample van een kerkklok en regen onder vocalen en een akoestische gitaar. Zoals verwacht neemt de elektrische gitaar het perfect getimed weer over tezamen met keyboards, drums, en koren. Ook de lyrics kennen een prima opbouw en vertellen een echt zeven minuten durend verhaal.

Alleen, dat steeds op dezelfde voet verder gaan, is dat niet hinderlijk of eentonig? Dat zou je jezelf afvragen, maar integendeel. Het album kent een uitstekende productie waardoor het juist niet te strak overkomt.
De timing op dit album is perfect en zowel de sound als vocalen zitten prima in mekaar. Misschien dat het gitaarspel in de tracks ‘Divine Inner Ghost’ en ‘When Pain Becomes Real’ een beetje hetzelfde klinken, maar dan nog zal er bij de luisteraar geen enkele verveling toe slaan. Uitstekend album en zo te horen kan de band nog wel even doorgaan met het maken van albums. In Duitsland gaat de band na album release op tour met o.a Mob Rules en een keer met Saxon.
Ben benieuwd of zij ook gezamenlijk naar Nederland komen.
(90,5/100) (AFM Records)

TRACKLIST MIDNIGHT GHOSTS

01 Devil’s Eye
02 Revealing The Darkness
03 Ravenous Minds
04 The Pyre
05 Jeanne Boulet (1764)
06 Divine Inner Ghost
07 When Pain Becomes Real
08 The Four Blessings
09 Haunting Voices
10 The Path

LINE UP BRAINSTORM

Andy B. Franck – vocals
Torsten Ihlenfeld – guitars
Milan Loncaric – guitars
Antonio Ieva – bass
Dieter Bernert – drums

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ