Vetrar Draugurinn – Hinterlands

Facebookrssmail

Muzikanten die in een bekende band hebben gezeten maken in de jaren daarna bij andere bands vaak ook nog interessant werk. Zo niet, interessanter. En dat laatste geldt helemaal voor de Nederlandse Doom Metal band Vetrar Draugurinn, welke begin maart hun debuutalbum ‘Hinterlands’ hebben uitgebracht via Painted Bass Records.

Vetrar Draugurinn is de band van voormalig Stream of Passion- gitarist Eric Hazebroek. Samen met huidige Autumm zangeres Marjan Welman en Ancient Rites gitarist Thomas Cochrane richtte hij Vetrar Draugurinn op in 2016. Met slechts een gezamenlijk doel: muziek maken die rechtstreeks uit het hart komt. En gelijk hebben zij, want meer heb je tenslotte ook niet nodig. Bovendien is dit doel ook duidelijk af te horen aan het resultaat van ‘Hinterlands’.

Titeltrack ‘Hinterlands’ brengt je meteen terug naar de beginjaren van Theatre of Tragedy en de eerste twee albums van onze eigen The Gathering (Nog voordat Anneke van Giersbergen toetrad.)
Met ‘Hinterlands’ zet de band een hele mooie en atmosferische track neer. In Autumm heeft Marjan Welman al bewezen wat ze kan. Maar eigenlijk vind ik haar, vocaal gezien, beter tot haar recht komen bij deze band.

‘I Am’ zorgt meteen voor de muzikale afwisseling met een opvoerende gitaarriff als intro en direct zetten de Bass en Drums deze door. Ik benoemde bij ‘Hinterlands’ wat vergelijkingen, maar met ‘I Am’ begint de band zijn eigen sound te ontwikkelen. Een prima opvoerend drumspel onder dromerige zang als bridge.

Deze eigen stijl weet de band prima vast te houden tijdens de tracks ‘Second’, ‘The Wolves At Our Door’,’Mother Of Northern Skies’, en ‘Death Will Come For Us’. ‘Second’ heeft wat de sound betreft een Pure Gothic 80’s vibe. Maar de band weet daar eveneens een eigen draai aan te geven, waarbij de zang het belangrijkste en meest vernieuwendste instrument is. ‘The Wolves At Our Door’ heeft een prima opvoerend drumspel onder een stevige gitaarriff.

Mooie, dromerige tracks zijn ‘Death Will Come For Us’ en ‘Forever Locked With In’ en deze zijn direct mijn persoonlijke favorieten. Vooral ‘Forever Locked With In’ is een mooie Doomballad van ruim zeven minuten met een rustige riff als opener onder schitterende vocalen. Op deze track is Marjan echt op haar best en het vioolspel ondersteunt deze prachtige track verder. Van deze track krijg je gewoon kippenvel.

Tracks ‘Wanderer’ en ‘Black Earth’ brengen een beetje de Heavy vibe terug en worden stevig gespeeld. Het is misschien even wennen qua sound in vergelijking met de rest, maar wie wat verder luistert, zal opmerken dat deze tracks prima op het album passen. Mooie afsluiter is ‘Twelfth Night (Prettándinn)’, welke in dezelfde stijl als ‘Forever Locked With In’ wordt gespeeld.

Hopelijk gaat de band meer bekendheid genieten en blijft het voor Marjan Welman niet bij enkel en alleen een sideproject. ‘Hinterlands’ is een prima album die echt een kans verdiend om gehoord te worden. De band weet prima afwisseling in de sound aan te brengen en is een prima schijfje voor de liefhebbers van de wat meer Pure Gothic 80’s sound. Dit is echt een album met kwaliteit en daarom verdiend deze plaat ook 100 punten.
(100/100) (Painted Bass Records)

Tracklist Hinterlands

1. Hinterlands
2. I Am
3. Second
4. The Wolves At Our Door
5. Mother Of Northern Skies
6. Death Will Come For Us
7. Forever Locked With In
8. The Narrow Path
9. Wanderer
10. Bleak Earth
11. Twelfth Night (Prettándinn)

Line Up Vetrar Draugurinn

Marjan Welman – Vocals
Eric Hazebroek – Lead Guitar, Mellotron
Thomas Cochrane – Guitar
Arjan Heijden – Bass Guitar
Jim Van De Kerkhof – Drums, Percussion

Additional Musicians

Cello On ‘Forever Locked Within’ By Elianne Anemaat.
Trumpet & Trombone On ‘Forever Locked Within’ By Thomas Cochrane.

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ