Sir Reg – The Underdogs

Facebookrssmail

Op 21 september brengt de band Sir Reg hun vijfde album ‘The Underdogs’ uit via Despotz Records. De band uit Köping, Zweden, maakt Celtic Punk.Een genre, waar bands als The Skids en The Pogues (Van de beruchte frontman Shane MacGowan.) In de jaren 80’ grondleggers van zijn.

Maar bij het horen van de naam Celtic Punk denken de meeste mensen tegenwoordig toch eerder aan The Dropkick Murphys en Flogging Molly. Die laatstgenoemde speelde recent nog het dak eraf in een uitverkochte 013 te Tilburg. En als je wilt weten hoe goed het was, check dan even de review van mijn collega op deze site of op www.maxazine.nl.

Want deze bands weten altijd van elk optreden een feestje te maken, wat je tevens ook op een studio album terug zou moeten horen. Ben benieuwd of Sir Reg die vibe in elk geval via een studio album weet over te brengen aan de luisteraar. In het verleden heeft de band al getoured als voorprogramma met grote namen binnen de Punkscene, zoals The Misfits, The Exploited, Fiddler’s Green. En zelfs met de bands Thin Lizzy en Danko Jones, een vrij breed scala aan namen met elk een verschillende muziekstijl. Dus een luisterbeurt is het in elk geval zeker waard.

Het album begint vrolijk met de titeltrack ‘The Underdogs’ en opent eerst met een Fluit en Mandoline, voordat de gitaren en vocals van zanger Brendan Sheehy erin kicken. Brendan Sheehy heeft een prima stem voor het Celtic Punk genre. Meteen weten Sir Reg de vrolijkheid erin te brengen met hun stevige gitaarspel en Folksound van dergelijke instrumenten.

Tracks als ‘Conor McGregor’, ‘FOOL (Fight Of Our Lives)’, ‘The Day That You Died’, ‘Don’t Let Go’, gaan op dezelfde voet verder als op de opener. Vol tempo, met vrolijk klinkende Folk instrumenten, en hier en daar de bekende Punk koortjes. En qua teksten natuurlijk vertellen sommige songs een typisch Iers volksverhaal. Uiteraard zitten er ook weer songs bij over sociaal drankgedrag en broederschap, zoals ‘Giving It Up (The Drink)’, en ‘Take Me To Your Dealer’,

Met ‘Cairbre’, ‘The Stopover’ ‘Stereotypical Drunken Feckin’ Irish Song’ heeft de band een aantal Folksongs met enkel en alleen het gebruik van Folk instrumenten. Althans, op ‘Caibre’ neigt het eerst wel daarnaar, maar dan kicken er ineens de elektrische gitaren erin als verrassend element.
En zo weet de band met ‘Cairbre’ echt een verrassing toe te voegen aan het verder veel van hetzelfde klinkende album.
Ook ‘Stopover’ is een acappella gezongen Folktrack met slechts een single drumbeat eronder wat eerst begint met een Zweedstalige intro van een Metro Voice-Over. Leuk en verrassend gevonden. De typische songtekst op Stereotypical Drunken Feckin’ Irish Song’ steekt de draak met het stereotype beeld wat veel mensen hebben wanneer zij iets horen over Ierse Folkmuziek.

Met de afsluitende track ‘Sinner of The Century’ heeft de band een heuse Celtic Punk ballad. Deze track is nou echt wat je noemt een verrassende en pakkende afsluiter. Met mooi Fluit- en Vioolspel, ondersteund op de achtergrond door een akoestische gitaar, heeft Sir Reg een schitterende song afgeleverd. Brendan Sheehy wordt daarbij in het refrein en tijdens de Bridge ondersteund door vrouwelijke achtergrondzang.

Albumsgewijs weet de band hier en daar wat verrassing in te brengen, en zelfs een heuse ballad op hun tracklist te zetten, maar eigenlijk is die afwisseling niet het belangrijkste. En heel erg vernieuwend is de sound van deze band ook weer niet, maar is dat dan wel het belangrijkste bij Celtic Punk?
Nee, want waar het om gaat is dat de band een feestje weet te bouwen met hun muziek. En dat kan Sir Reg zeer zeker, want hun songs kennen voldoende meezing koortjes, een lekker stevig gitaar tempo, en vrolijk klinkende Folk instrumenten. En zo te horen gaat dat Sir Reg Live zeer zeker lukken, want zo te horen heeft de band dit duidelijk in hun mars om live een overtuigende en supergezellige show neer te kunnen zetten.
(85/100) (Despotz Records)

Tracklist The Underdogs:

 1. The Underdogs
 2. Conor McGregor
 3. Giving It Up (The Drink)
 4. FOOL (Fight Of Our Lives)
 5. Cairbre
 6. Take Me To Your Dealer
 7. The Day That You Died
 8. The Stopover
 9. Stereotypical Drunken Feckin’ Irish Song
 10. Don’t Let Go
 11. Sinner of The Century

 

Line Up Sir Reg:

Brendan Sheehy – lead vocals, acoustic guitar
Karin Ullvin – fiddle
Chris Inoue – electric guitar
Mattias Liss – drums
Filip Burgman – mandolin
Mattias Söderlund – bass

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ