Korpiklaani – Kulkija

Facebookrssmail

Voor de Folk metal liefhebbers onder ons is het overbodig om een hele introductie te schrijven over Korpiklaani. Deze uit de wildernis afkomstige Finse mannen wisten ons al lang geleden te overtuigen met hun vrolijke folky metal. Sinds 2003 hebben zij ons zeer regelmatig verblijd met een nieuwe album en zo nu blijkt weer. Kulkija is hun 10full-length, bestaande uit maar liefst 14 tracks die garant staan voor ruim 71 minuten fun en luisterplezier. Kulkija oftewel “Wanderer” brengt ons de Finse landschap in huis en lijkt ons een verhaal te vertellen. Enigzins jammer dat alles in het Fins wordt gezongen, het maakt wel nieuwsgierig naar wat er voor moois wordt verteld. Ach we hebben natuurlijk nog altijd  google translate…

Kulkija onderscheidt zich wel van het vorige werk van Korpiklaani door meerdere elementen. Het lijkt wel of de muziek die de heren voortbrengen volwassener is geworden. De fun factor is nog zeker aanwezig maar er zit veel meer variatie tussen de nummers en zelfs in de songs zelfs. Het album is niet een geheel aan high speed folk metal, er is meer afwisseling in tempo en de folk instrumenten zoals viool en accordeon zijn beter geintegreerd in het metal geluid. Daarnaast heerst er een lichte melancholieke sfeer over een deel van het album wat overigens absoluut niet storend is. Voeg hier aan toe de diepere stem waarmee Jonne Järvelä de rustige nummers ten gehore brengt en dan is het plaatje van een volgroeid album compleet.

Met opener “Neito” springt gelijk de vrolijkheid uit je speakers. Het feestelijke gevoel wordt ook voortgezet met “Korpikuusen kyynel” met het bekende Korpi sound dat ondersteund wordt door de kunstige en opzwingende accordeon van Sami Pertula en een mini drum solo van Matson. In “Allon Alla” komt de viool van Tuomas Rounakari zich in het feestje mengen en een uitnodigend deundje op een relax en afwisselend tempo ontstaat. Met “Harmaja” ontdek je de melancholieke kant van Korpiklaani: een rustig nummer waarbij de lage en iets donkere stem van Jonne prachtig tot zijn recht komt. “Tutti on Tie” draagt het zelfde gevoel van melancholie uit dankzij de slepende viool en wederom de diepe stem van Jonne, een waardige afluiter van het album met een betoverende klank. Zo hebben alle songs op dit album wel iets bijzonders maar het zou te ver gaan om alle 14 nummers te gaan ontleden. Een ander nummer valt al op vanwege zijn tijdsduur van bijna 10 minuten, dat is “ Kallon Malja”. Het langste nummer van het album en tevens degene met de meeste variatie in snelheid en stemmingen en de mooiste samensmelting van Folk en metal. “Sillanrakentaja” sluit daarop prachtig aan als zijnde het meest metal om halverwege langzaam meer ruimte te laten aan de zang tot en met een kinderkoor.

Korpiklaani heeft met “Kulkija” zeker een van hun betere albums neergezet. Het geheel vloeit lekker in elkaar, de afwisseling in tempo en de dynamische integratie van de folk instrumenten in de metal zorgen ervoor dat het 71 minuten durende album alweer een aanrader is voor de folk-metal liefhebbers.
(85/100)(Nuclear Blast)

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ