MaYaN – Dhyana

Facebookrssmail

Na goede ontvangst van de albums ‘Quaterpast’ (2011) en ‘Antagonise ‘(2014) bracht de Nederlandse band MaYaN op 21 september hun derde album ‘Dhyana’ uit. Aan de doorgewinterde metalfan behoeft de band geen introductie. Mayan is de band van EPICA-gitarist Mark Jansen en voormalig Orphanage zanger George Oosterhoek. Sinds 2013 zit Mark Jansens’ vriendin bij de band, de Italiaanse zangeres Laura Macrì van de band Div4s. En sinds 2017 is zangeres Marcela Bovio tot de band toegetreden, die wij natuurlijk allemaal kennen van haar voormalige band Stream of Passion, en enige tijd succesvol is geweest met VUUR en haar eigen solocarrière.

De band begint in elk geval lekker symfonisch met een bombastisch intro onder vrouwelijke soprano vocalen op het zeven minuten durende ‘The Rhythym of Freedom’. Daarna zet het stevige gitaarwerk in met grunts van Mark Jansen, afgewisseld met mannelijke clean vocals. Een prima track met voldoende afwisseling tussen alle instrumenten en vocale elementen.

Duidelijk wordt op de volgende track ‘Tornado of Thoughts-Therefore I Think I Am’ dat dit album een meer symfonisch en bombastisch karakter moet hebben. Lag op de vorige albums de nadruk meer op een symfonische Death Metal sound, dit keer doet de bombastische en meer klassieke kant zijn intrede. Deze kant komt het best naar voren in daaropvolgende tracks als ‘The Power Process’, The Illusory Self’, en de afsluiter ‘Set Me Free’.

Op tracks als ‘Saint’s Don’t Die’, ‘Rebirth Of Despair’, ‘Maya-The Veil Of Delusion’, en ‘The Flaming Rage Of God’ laat de band vooral een puur dramatische sound horen onder stevige gitaarwerk en afwisseling van dramatische vocalen. Daarmee weet de band een uitstekende afwisseling te brengen in de diversiteit van de songs en sound. De titeltrack ‘Dyhana’ en de track ‘Satori’ zijn beiden klassieke ballades slechts alleen gezongen door een of beide vrouwelijke vocalisten.

MaYaN gaat verder daar waar EPICA ophoudt. Meer vrouwelijke vocalen, meer klassieke elementen, en meer steviger gitaarwerk. Had de band na de release van hun debuut nog niet iedereen weten te overtuigen, met ‘Dhyana’ zullen nu de laatste twijfellaars zeer zeker over de streep getrokken zijn. De band is duidelijk gegroeid na de release van hun voorlaatste album ‘Antagonise’ en die groei weerklinkt duidelijk door de muziek heen. Mark Jansen lijkt steeds beter te weten welke richting hij met deze band op wil en met dit album is MaYaN uitgegroeid van een sideproject tot een echte volwaardige band.

‘Dyhana’ staat als een huis en kenmerkt zich door een prima afwisseling in sound en vocalen. Iedere muzikant krijgt op dit album duidelijk voldoende ruimte om zijn en haar kwaliteiten te laten horen. Het beste MaYaN album tot nu toe wat mij betreft. Laten er alsjeblieft meer van deze volgen! (95/100) (Nuclear Blast)

TRACKLIST DHYANA:

1. The Rhythm of Freedom
2. Tornado of Thoughts – I Don’t Think Therefore I Am
3. Saints Don’t Die
4. Dhyana
5. Rebirth From Despair
6. The Power Process
7. The Illusory Self
8. Satory
9. Maya – The Veil Of Delusion
10. The Flaming Rage Of God
11. Set Me Free

LINE UP MaYaN:

Mark Jansen – Vocals, Grunts & Screams
Frank Schiphorst – Guitars
Jack Driessen – Keyboards, Screams
Ariën van Weesenbeek – Drums, Growls
Laura Macrì – Vocals
Merel Bechtold – Guitars
George Oosthoek – Grunts
Roel Käller – Fretless Bass
Marcela Bovio – Vocals

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ