Evil Scarecrow – Chapter V: Antartarctica

Facebookrssmail

Op 27 september bracht de Britse band Evil Scarecrow hun vierde album ‘Chapter V: Antartarctica’ uit in eigen beheer. De band omschrijft hun muziek als ‘Parody Black Metal’. En die indruk had ik zelf ook bij het vooraf bekijken van de tracklist, evenals de namen van de bandleden zelf. Met namen als o.a. Dr. Hell, Princess Luxury, en Brother Pain lijken mij geen namen die een ouder mee zou geven aan zijn kroost bij de geboorte (Tenzij een baby echt een tweede Phantom of The Opera Ugly is. En dat is overigens een grapje…), want de titeltracks zouden zo een nieuw album van Rob Zombie kunnen zijn (alhoewel Rob Zombie zichzelf ziet als een Heavy Metal muzikant met een grote liefde voor horror.) Ik hoop dat de band een geslaagde parodie is en geen misplaatste grap. Echter schijnt de band in hun thuisland al een aardige cult-following te hebben opgebouwd.

De band opent in elk geval prima met ‘Skulls of Our Enemies’ met een prima gitaar en bass spel onder keys. Ook de vocalen van Dr. Hell zijn prima en liggen uitstekend in het gehoor. Zelf zou ik de band’s muziek eerder omschrijven als Heavy Metal en Horror Metal dan Black Metal. De zang is namelijk gewoon clean vocals met hier en daar een grunt als afwisseling, maar in tegenstelling tot het Black Metal genre is de vocalstijl geen grunts of screams. Ook tracks als ‘Red Riding Hood’, ‘Way To Die’, en ‘Hurricanando’, liggen prima in het gehoor dankzij de geslaagde combinatie van gitaar, bass, drums en keys van Princess Luxury. Hier en daar neigt het wat naar Metalcore met het stevige gitaarspel en typische Metalcore vocalstijl. Dr. Hell is zeer zeker een veelzijdige vocalist en maakt daar handig gebruik van bij Evil Scarecrow.

‘The Magician’ begint met een intro van een mystiek achtergrondkoor gevolgd door stevige gitaren en een typische Horror Metal vocalstijl, zoals Rob Zombie deze hanteert. Deze wat stevige track klinkt lekker door de kenmerkende Gothic elementen in de keys en gitaarspel. Dit geldt eveneens voor de track ‘Polterghost’, welke begint met een mystieke intro van keys gevolgd door stevig gitaarspel en drumwerk. ‘Gus, Zag and The Turnip King’ begint met een intro die een verhaal vertelt voordat Dr. Hell over gaat in Metalcore vocalstijl. Een geslaagde track door de combinatie van variatie in vocalstijl, keys, en sound. Dit geldt eveneens voor de track ‘Cosmos Goth Moth Mong’. Bij deze stevige track wordt alleen het verhaal vertelt door de vocalen heen. ‘The Ballad of Brother Pain’ is een ballade en duidelijk een ode aan de gitarist, welke volgens de track naar Antartica vertrokken zou zijn en nu door iedereen gemist wordt. De ballad wordt gespeeld in Heavy Metal stijl met een uitermate grappige tekst.

De ruim 10 minuten durende afsluiter ‘Antartarctica’ vertelt het vervolg op het verhaal van ‘The Ballad of Brother Pain’. Brother Pain is nu vermist en de bandleden gaan naar hem opzoek, terwijl een derde stem zegt dat Brother Pain niet moet vluchten voor zijn lot. Verrassend aan deze tracks is dat er nu ook een rol is weggelegd voor de vrouwelijke vocalen van Princess Luxury. Als afwisseling in de sound is er regelmatig een kortdurend vioolspel te horen. De band kan met hun muziek een breed scala aan metal liefhebbers aanspreken. Fans van Rob Zombie, Hell, Mercyful Fate, maar zelfs Metalcore fans zullen zeer zeker iets met dit album kunnen. Kijkend naar de foto’s van de band met alle make – up en kleding zou de band toch zeker aandacht kunnen trekken van een aantal grotere labels. Want de band mag zichzelf dan een parodie noemen, zelf zijn zij zeker zowel qua sound als showelementen duidelijk serieus bezig. En dat hoor je ook af aan de muziek en zie je ook aan de promotiefoto’s. Evil Scarecrow heeft de metal liefhebber zeer zeker iets verrassends te bieden en ik denk dat dit live ook interessant genoeg zal zijn om dit te gaan aanschouwen. De band is zeer zeker een uitstekende geslaagde grap en geen flauwe, slecht klinkende parodie. (95/100) (Independent Release)

Tracklist Chapter V: Antartarctica:

1. Skulls of Our Enemies
2. Red Riding Hood
3. Way To Die
4. The Magician
5. Hurricanado
6. Gus, Zag and The Turnip King
7. Polterghost
8. Cosmos Goth Moth Mong
9. The Ballad of Brother Pain
10. Antartarctica

Line up Evil Scarecrow:

Dr. Hell – Lead Vocals
Brother Pain – Guitar
Kraven Mordeth – Bass
Ringmaster Monty Blitzfist- Drums
Princess Luxury – Keys

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ