MYSTERY – Theatre of the Mind

Facebookrssmail

In 1996 kwam het eerste album van de Canadese progband Mystery uit. ‘Theatre of the Mind’ was niet alleen het eerste album voor Mystery zelf, maar ook het eerste album dat het label Unicorn Records lanceerde. Dit was in het begin tijdperk van internet. Het viel toen nog niet mee om onder de aandacht te komen van prog rock liefhebbers. Toch wist Mystery uit te groeien tot één van de populairste bands uit Canada. En ook Unicorn Records groeide uit tot een label dat meer dan honderd albums in twintig jaar uitbracht. ‘Theatre of the Mind’ is opnieuw uitgebracht door ‘Unicorn Digital’.  Het album heeft een complete re-mix ondergaan, natuurlijk met respect voor het originele geluid, en de toenmalige band samenstelling.

Het geluid in ‘Theatre of the Mind’ is helder, en bijna surrealistisch bij de rustige start. Gary Savoie heeft een mooie heldere stem met een hoog bereik. De achtergrondzang is prima toegevoegd. Heel af en toe zit er een lichte echo op de zang en/of muziek. Het originele geluid (uit 1996) is vlakker en doffer, maar wel een vleugje warmer van sound. Het geluid in de 2018 versie is voller. De rockende delen komen beter naar voren. Welke versie beter is? Dat zal voor de één deze nieuwe versie zijn, voor de ander misschien het origineel.

‘Lonely Heart’ start met ingetogen zang en muziek, weer valt de helderheid van het geluid op. Maar als tegenhanger is het geluid iets minder warm. De woorden bevatten enkele clichés. Dit is een lichtzoete ballad met kleine, rockende randjes. Het saxofoonspel smelt zich in eerste instantie samen met de muziek, maar komt op het laatst duidelijk naar voren.

‘Black Roses’ start met geluiden van storm en een vleugje muziek waarin warmte klinkt. De opbouw naar meer volume verloopt langzaam, maar imponerend. De krachtig gezongen woorden ‘Black Roses’ worden bijgestaan door krachtig gespeelde muziek.  Mede door de fantastische wendingen in zang en muziek word ik geraakt. Ook in de klein gespeelde delen zijn er best heel wat laagjes in de muziek, van onder andere fluitspel. Sommige herhalingen zijn wat voorspelbaar, maar daar tegenover staan enkele onverwachte veranderingen. Tenminste, voor wie nog niet bekend is met dit eerste album van Mystery. Ook dit nummer eindigt fantastisch.

Ook ‘Rythmizomena’ is een instrumentale track, met licht klassieke ondertonen, die gerust langer had mogen duren.
De sferische, licht klassieke start van ‘In My Dreams’ komt goed tot uiting, net als de emotie op de zang. Meerder vocalen mengen prima met elkaar. De strijkers smelten samen met de muziek. Dit prachtige ingetogen nummer is een beetje zoet. ‘Believe in your dreams’ heeft meer tempo en is ‘luchtiger’ van aard. Hierna komt het rustigere ‘The Inner Journey Part 2’ ook dit zowel licht klassieke, als rockende elementen. Gary laat hier niet alleen ingetogen zang, maar ook behoorlijke vocalen uithalen horen.

‘Heart of Stone’ is de bonustrack. Na een rustige start, krijgt het een rockend vervolg, met zo nu en dan een licht poppy ritme. Zoals verwacht is ook dit laatste nummer goed opgebouwd. Daarmee is dit een vrij korte, maar goede bonustrack.

Het gevoel van voller geluid en helderheid/versus minder warme klanken blijft. Een pluspunt is dat bepaalde details mooier naar voren komen. Sommige delen komen wat klinisch over. Daardoor missen de strijkers wat impact, wel vormen ze één geheel met de muziek. Mystery weet mij in bijna alle nummers te raken. Als je bedenkt dat dit hun debuut was, dan kun je maar één conclusie trekken: ‘Petje af!’

 

Track list ‘Theatre of the Mind:

1 Theatre of the Mind   6:06
2 Lonely Heart   4:33
3 Peace of Mind    4:48
4 Virtual Mentality   1:23
5 The Inner Journey Part 1      3:39
6 Black Roses     8:02
7 Rythmizomena    2:01
8 In My Dreams    5:24
9 Believe in your Dreams    6:42
10 The Inner Journey Part 2      4:35
11 Heart of Stone       3:27

 

Line up Mystery:

Gary Savoie – lead en achtergrondzang
Michel St-Père – diverse gitaren en synthesizers
Stéphane Perreault – drum, percussion, drum programming,  klokkenspel synthesizers
Benoît Dupuis – keyboards
Michel Painchaud – diverse gitaren
Richard Addison – diverse basgitaren

Gastmuzikanten:

Patrick Bourque – bas
Patrice Bédard – keyboard
Sylvain Langlois – saxofoons
Pierre Léger – fluiten
Josée Larivière – achtergrondzang
Marie-Claude Masse – viool
Marie Lacasse – viool
Ahimsa Gilbert – cello
Serge Gangloff – special FX synthesizer
Gilles Peltier – special FX  en synthesizer programming

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ