STORMCAST – GHOST EATER

Facebookrssmail

Soms wekken bands de interesse op door hun geografische ligging. Omdat ze uit een land komen waar je het allerlaatste verwacht dat daar een Death Metal of soms zelfs een Black Metal band vandaan komt. En dat geldt ook voor de Atmosferic Death Metal band Stormcast. Inmiddels heeft de band zich gevestigd in Brighton, Engeland en een aantal Line-Up veranderingen ondergaan.

De band uit Cyprus zal op 26 oktober via Pitch Black Records hun tweede album ‘Ghost Eater’ uitbrengen. Al eerder had Rockmuzine als eerste de clipprimeur van de single ‘Resonance’ en nog steeds is deze track via onze site beluisteren.

De band opent lekker stevig melodieus met de track ‘Hyperion’ en meteen begint mijn voet zich druk mee te bewegen op de muziek. Alhoewel de vocalstijl meer een Metalcore vibe heeft dan een Black Metal stijl mag dat verder de vocale pret niet drukken. Uitstekende techniek die perfect en uitmuntend valt. Ook wanneer als intermezzo de cleanvocals zich aandienen zijn deze prima gezongen en vallen mooi samen met de muziek.

Na ‘Hyperion’ volgen de tracks, de single ‘Resonance’ en albumtitel track ‘The Ghost Eater’. ‘Resonance’ is inderdaad een uitstekende single keuze, die de sound van deze band heel goed weergeeft aan de nieuwe luisteraar. ‘The Ghost Eater’ begint met een sample van een speech onder een spannende, melodieuze gitaarriff. Met deze opener weet de band de spanning bij de luisteraar echt perfect erin te houden en de nieuwsgierigheid vast te houden. En toen wist ik dat de luisteraar te maken heeft met een aanstormende band die heel wat muzikale potentie in hun donder heeft. Direct na de speech sample zetten de screams en stevige muziek zich in en lopen uitstekend over in mekaar. Ook de samenzang tussen screams en cleanvocals is echt perfect en vullen mekaar echt aan zoals het eigenlijk hoort.

Op de tracks ‘The Apprentice’, en ‘Petrichor’ laat de band hun potentie nog verder aan de luisteraar horen en bouwt hun sound verder uit. ‘The Apprentice’ heeft een beetje een klassieke invloed met viool en als intro wat Dark Ambient- achtige invloeden. Wat deze track vooral kenmerkt is doordat de clean vocals als eerste worden ingezet, waardoor de sound een unieke en interessante afwisseling krijgt. Gedurende de gehele track blijft deze vocale afwisseling zich kenmerken met de sound die tussendoor uit klassieke invloeden blijft bestaan. ‘Petrichor’ is een instrumentale track waarbij duidelijk meer een rol is weggelegd voor de basgitaar. Onder een prima bassriff wordt de luisteraar begeleidt naar de afsluitende track ‘Lushai Hills’.

‘Lushia Hills’ begint met een rustige, dromerige gitaarriff en clean vocals. Op deze track hebben de clean vocals meer de ruimte gekregen. Prima afsluiter van verder een topalbum. Het eerste album is vaak hetgeen waarmee het meeste uitgeprobeerd wordt, maar het tweede album is vaak wat het best onthouden wordt. En dat heeft Stormcast met hun tweede album zeer zeker gedaan. Zelf zou ik de band eerder Atmosferic Death Metal noemen dan Black Metal. Daarvoor worden er te weinig grunts in de vocalen gebruikt en zijn de clean vocals weinig mystiek die de Black Metal stijl zo kenmerkt.

Wat mij betreft een van de beste Atmospheric Death Metal albums dit jaar afgeleverd. Een doorbraak naar een groter publiek en een live spot als support act van een grote naam in het genre zou met dit album horen te zijn. Live zal dit zeer zeker staan als een huis, net als dit album. De band klinkt melodieus, atmosferisch, en stevig, zonder dat het te over geproduceerd klinkt. Voor elke Death Metal liefhebber wat Wills. En dat zie je maar weinig. Daarom 100 punten. Welverdiend! (100/100) (Own production)

 

TRACKLIST GHOST EATER

  1. Hyperion
  2. Resonance
  3. The Ghost Eater
  4. The Apprentice
  5. Petrichor
  6. Lushai Hills

LINE UP STORMCAST

Mike Angastiniotis: Vocals & Guitars
Panayiotis Chrysostomides: Bass Guitar
Alex Landenburg: Drums

 

Facebooktwitterredditpinterestmail
Inschrijven op de RockMuZine nieuwsbrief
Wekelijks op vrijdagavond het laatste nieuws en de laatste verslagen en recensies in je mailbox!

(Let op: check je spambox en voeg info@rockmuzine.nl toe aan je whitelist)

PJ